|

Kırım’a yakın takip

Türkiye Kırım Tatarlarının durumunu yakın takibe aldı. Erdoğan-Putin görüşmesi sırasında gündeme gelen ve Putin’in de sıcak baktığı çalışma çerçevesinde, Kırım’a gayrı resmi bir heyet gidecek. Emekli bürokratlardan oluşacak heyet, Tatarların sorunlarını ve ihtiyaçlarını tespit edecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2015 dimanche
Güncelleme: 21:50 - 7/02/2015 samedi
Yeni Şafak

Rusya’nın Kırım’ı ilhakını tanımayan Türkiye, yarımadaya gayri resmi bir heyet gönderiyor. Heyetin gönderilmesiyle ilgili durumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirdiği dile getirirken, Rus liderin de bu talebe sıcak yaklaştığı bildiriliyor. Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Moskova-Ankara hattında gerçekleştirilen temasların ardından bir Türk heyetinin Akmescit’e gitmek üzere hazırlık yaptığı bildiriliyor. 


KAYNAK AKTARILACAK

Heyetin yapısı gereği hali hazırda devlet görevlisi olarak çalışan herhangi bir üye bulundurmayacağı ifade edilirken, bazı emekli diplomatlar ve bürokratların Akmescit’i ziyaret edecek isimler arasında yer alacağı kaydediliyor. 


İLHAKI TANIMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Şubat ayı içerisinde Kırım’a gitmesi öngörülen heyetin, burada buluşacağı Kırım Tatar temsilcileriyle, Rusya’nın kendilerine yönelik yaklaşımı, eğitim, öğretim, sağlık ve hukuk gibi konulardaki sorunları, barınma ve işsizlik sorunlarını ve ihtiyaçları görüşeceği öğrenildi. Bu doğrultuda önümüzdeki süreçte, bölgeye sivil toplum kuruluşları aracılığıyla kaynak aktarılmasının da gündeme geleceği belirtiliyor.Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise, Türkiye’nin, Ukrayna krizine, ülkenin toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde diplomatik yöntemlerle çözüm bulunması gerektiğini savunduğunu vurgularken, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakınının tanınmasının söz konusu olmadığını ifade ediyorlar. 


TAMAMLANMAK ÜZERE 

Yetkililer, heyetin Kırım Tatarlarının durumunun tespiti amacıyla “gayri resmi” olarak gönderileceğini de belirtirken, “Heyetin oluşturulması çalışmaları tamamlanmak üzere. Liste tamamlandığında bölgeye Kırım Tatarları'nın durumunun incelemek amacıyla gidecekler. Önümüzdeki dönemde de Tatarlar'ın durumunu yakından takip edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

#kırım
#rusya
#türkiye
#ukrayna
il y a 9 ans