|

Körfez'de tarihi gün

Marmara'nın iki yakasını birleştiren köprüde son vidalar devletin zirvesi tarafından sıkıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüye Osman Gazi'nin adını verildiğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2016 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 22/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

İstanbul İzmir karayolunu 8 saatten 3,5 saate indirecek dev projenin Körfez Köprüsü ayağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın son tabliyeyi birleştiren vidaları sıkmasıyla tamamlandı. Dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü olan Körfez Köprüsü mayıs ayında hizmete açılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, iş kıyafetlerini giydi ve baretleri takarak Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerine geldiler. Erdoğan ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü.



VİDALAR BESMELEYLE SIKILDI


Bakan Yıldırım, Erdoğan ve Davutoğlu'na bilgi verdi. Daha sonra Erdoğan ve Davutoğlu törenle vidaları sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçekten dünyada 4.büyük özelliklere sahip bir köprü ile iftihar ediyoruz. Milletimiz için tüm insanlık için hayırlı olsun” diyerek besmele ile vidayı sıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa özel olarak yapılan pirinçten anahtarı hatıra olarak aldı.



İKİ YAKAMIZ BİR ARAYA GELDİ


Ardından da İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun Altınova-Gemlik Kesimi'nin açılışı yapıldı. Açılışta ilk olarak kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tarihi bir gün yaşandığını belirterek şunları kaydetti: "Bugün sadece Marmara'nın değil Türkiye'nin iki yakasını bir araya getiren dünyanın 4'üncü büyük köprüsünü tamamlamanın haklı gururunu milletçe yaşıyoruz. Ayrıca Altınova'dan Gemlik'e kadar 40 kilometrelik otoyolun da açılışını gerçekleştiriyoruz."







GÖNÜLLER BİRLEŞECEK


Ardından kürsüye gelen Başbakan Davutoğlu ise köprünün gönülleri yürekleri birleştirdiğini söyledi. "İnşallah kadim başkentimiz İstanbul, bu projeyle İzmir'e bağlanıyor" diyen Başbakan şunları kaydetti: Böylece Fatih Sultan Mehmet Han, Kocaeli'de Akçakoca ile Bursa'da Osman Gazi ile İzmir'de Caka Bey'le buluşuyor. Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, şehirleri, ilçeleri, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzaklarıyla bu millete tuzak kurmaya kalkarsa, onların da hesabını göreceğiz. Durmayacağız. Terörle mücadele ederken, bu milletin gündemini sadece terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hem mücadele edeceğiz hem de hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek bir dakika dahi vakti yoktur.







9 MİLYAR DOLARLIK PROJE


Son alarak kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ise projede emeği geçen işçisinden mühendisine, finansöründen bakanına kadar herkese teşekkür etti. Erdoğan şunları söyledi: "İzmit Körfez Geçisi Asma Köprüsü'nün devamı olan otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul-İzmir Otoyolu'nun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir-Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolun tamamının 2018 yılında inşallah açılması planlanıyor. Bu otoyol, Türkiye'nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak. 'Vakit nakittir' demiş büyüklerimiz.







VAKTİ NAKTE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ


Bütün yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Eskiden 2-2,5 saatte giden bir araç aynı mesafeyi yarım saatten daha kısa sürede katetmiş olacak. Bu otoyol sadece İstanbul'un ve İzmir'in değil, aynı zamanda Kocaeli'nin, Yalova'nın, Bursa'nın, Balıkesir'in ve Manisa'nın otoyoludur. Sadece şu açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin şu anda vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ayın sonunda hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü dahi bu bölgenin ulaşımında çok önemli rahatlama sağlayacaktır."



6 dakikada geçilecek






* Dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü


113 adet tabliye var.


* İki nokta arasındaki mesafeyi 6 dakikada geçmek mümkün olacak.


* Geçiş ücreti 35 dolar KDV.


* Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor.


* Körfez köprüsü 15 bin kişinin istihdamına da katkı yapacak.


* Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine yüzde 7 artış sağlayacak.


* Otoyol tamamlandığında, TEM'den daha yararlı bir otoyol haline gelecek. Ege'de turizm hareketlenecek.


* Çandarlı'da büyük limanın faaliyete geçmesiyle, Ege'de üretilen zirai ürünlerin limanlara hızlı ulaştırılması sağlanacak.


* Dev projeyle hem sürücüler hem de Türkiye kazanacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak.


* İstanbul-İzmir otobanı bölgede istihdama büyük katkı sağlayacak.


* Asma köprüde üst yapı imalatlarının tamamlanmasının ardından Mayıs ayı sonunda trafiğe açılması planlanıyor.


* Otoyolda 3 büyük tünel bulunuyor.


* 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli'nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama tamamlandı.


* 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli yüzde 95 oranında bitti.


* Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne kadar kamulaştırmalar dahil 12 bin 911 milyar TL harcandı.







Adını Cumhurbaşkanı açıkladı: Osman Gazi


Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'ne verilecek ismi de açıkladı. Köprünün adı üzerinde istişare yaptıklarını belirten Erdoğan, "İstişarelerimiz neticesinde, evet tahmin edin bakalım nedir? Evet sevgili kardeşlerim, ekranları başında bizleri izleyen tüm milletimize, tüm dünyaya, evet bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz ve bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak, böyle bir neslin görevidir değil mi? Evet biz de dedik ki değerli Başbakanımız, Bakanımız, beraberce şöyle bir değerlendirdik dedik ki 'adını Osman Gazi Köprüsü koyalım.' Nasıl uygun mu, güzel mi? Buralar zaten Osman Gazi'den bize miras değil mi? Osman Gazi Köprüsünden geç, Orhan Gazi'yle bütünleş ondan sonra ulaş. Burası ya. Hayırlı olsun inşallah açılışında da beraber olmak üzere." ifadesini kullandı.



#Osman Gazi köprüsü
#İstanbul İzmir karayolu
8 yıl önce