|

Kültürümüzü yok etmeye çalışıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta sanat eserleri ve kültürel mirasa yönelik yaptığı tahribata sert tepki gösterdi. Erdoğan, “Medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor. Medeniyetimiz tüm bu kültür katliamlarına rağmen varlığını sürdürecek” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:43 - 4/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 99 eserin ilk kez sergileneceği Tophane-i Amire’deki ‘Kelam’dan Kalem’e Büyük Buluşma’ klasik sanatlar sergisinin açılışını yaptı. 

Törende konuşan Erdoğan, “Abbasi döneminin Bağdad'ında 36 kütüphane bulunduğu ifade edilir. Maalesef bu kütüphanelerin hepsi de malum Hülagü’nün başında olduğu Moğol orduları tarafından yakıldı, yok edildi. Bir başka Moğol hükümdarı Timur, ele geçirdiği şehirlerdeki kitapları kendi başkentine götürdü. Benzer bir gelişme Endülüs’te yaşandı. Burada ortaya çıkan büyük medeniyetin nadide eserleri maalesef İspanyol kardinalinin emriyle Gırnata Meydanı’nda ateşe verildi” dedi.

DAİŞ KÖKLERİMİZE SALDIRIYOR

Erdoğan, “Bu eserlerin her birinin kalplerden süzülüp gelen, göz nuru, el mahareti olduğunu düşündüğümüzde, vahşeti daha iyi anlayabiliriz. Bugün de Suriye’de, Irak’ta faaliyet gösteren bir terör örgütü, DAİŞ aynı yöntemi izliyor, medeniyetimizde, kültürümüzde, köklerimizde ne varsa yok etmeye çalışıyor” diye konuştu.

MEDENİYETİMİZ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK

Erdoğan, bir Iraklı dostunun “Maalesef Musul’daki o canım kütüphanelerimizi yaktılar, yıktılar. Aynı şekilde camilerimiz, türbelerimiz yakılıyor, bombalanıyor” dediğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Musul’da 8 bin nadide eserin bulunduğu bir kütüphane böyle bir örgüt tarafından maalesef yakıldı. Daha önce Timbuktu’da benzer bir hadise yaşandı. Medeniyetimiz geçmişten beri yaşadığı tüm bu kültür katliamı, soykırım girişimlerine rağmen varlığını sürdürmeyi başardı. Gırnata’da 1 milyon kitabı yakan Avrupa, rönesansını o kitapların birikim üzerinde inşa etti. İnşallah Suriye’de, Irak’ta ve medeniyet coğrafyamızın her köşesinde yine bu kitapların, bu birikimin üzerinde gelişimimizi, inkişafımızı gerçekleştireceğiz.” 

99 ESER İLK KEZ SERGİLENİYOR

Konuşmaların ardından bir Hilye-i Şerif sunulan Erdoğan, 29 Mart’a kadar sürecek serginin yeni bir dönemin başlangıcına vesile olmasını temenni etti. Erdoğan, daha sonra sergiyi gezdi ve eserlere dair bilgi aldı.

Beştepe’ye beş milyon kitaplık külliye

Erdoğan, “Adı Büyük Çamlıca Camii olmayacak ama Büyük Çamlıca’da inşa edilmekte olan caminin altında dev bir İslam eserleri müzesini kuruyoruz. Ona göre projelendirme yapıldı. İstanbul’daki bu açığı bu şekilde inşallah bu vesileyle kapatmış olacağız. Buraların özellikle bu eserlerle bir çekim alanı haline gelmesinin gereğine inanıyorum. Dünyaya bakıyoruz. Öyle ülkeler var ki 50, 100, 150, hatta 300 milyon çeşit kitap olan kütüphaneler var. Şu anda bizde aldığım bilgilere göre herhalde en büyük kütüphane Ankara’daki Milli Kütüphane’yi söylüyorlar, 1,5 milyon. Daha büyüğü yok. İnşallah şimdi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, bu da tabii büyük değil daha büyüğünü de inşallah yapacağız, orada bir, 5 milyon çeşit kitabı olan bir kütüphaneyi şu anda projelendirmesini bitirdik, inşallah onun inşasına başlayacağız” dedi.

#Tayyip Erdoğan
#Moğol hükümdarı Timur
#Tophane-i Amire
9 yıl önce