|

Meteorolojiden 8 ile sel uyarısı

Meteoroloji, ülkenin güneybatı bölgelerinde çok kuvvetli ve şiddetli yağış uyarısı yaptı. 8 şehre sel ve hortum uyarısında bulunan Meteoroloji, İstanbul ve çevresinde de bugün, Kuzey Afrika üzerinden toz taşınımı beklediğini kaydetti.

Yeni Şafak
10:58 - 27/03/2015 Friday
Güncelleme: 11:26 - 27/03/2015 Friday
DHA

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, batı bölgelerde devam eden yağışların bugün öğle saatlerinden itibaren etkisini artırarak, yarın öğle saatlerine kadar Kütahya ve Afyon çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/metrekare); Aydın, İzmir ve Manisa'nın doğusu, Uşak, Denizli, Isparta ve Burdur çevrelerinde çok kuvvetli (51-75 kg/metrekare); Antalya ve Muğla çevrelerinde yer yer şiddetli (76-100 kg/metrekare) olması beklendiğini açıkladı. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, deniz üzerinde su hortumu vb.) dikkatli ve tedbirli olunması istendi.



"Mineral deposu yağmurlar"


Meteoroloji, İstanbul ve çevresi için toz uyarısı yaptı. Uyarıya göre kentte çamur şeklinde yağış da görülecek. Öte yandan, toz bulutunun ardından gelecek yağışın insan sağlığı için çok faydalı olduğu belirtiliyor. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Cemal Sağlam, geçmişte yaptığı birçok açıklamada, bu tür yağmurlarda demir, çinko ve amino asitlerin bulunduğunu vurgulamıştı. Uzmanlar, toz ve yağmurların bitkiler için de önemli olduğunu ifade ediyor. Ağaçların daha çok çiçekleneceği ve tarlalardan alınacak verimin yüksek olacağı da öne sürülüyor. Taşınan tozların solunum yolu sıkıntılarına yol açabileceğine dikkat çekilirken, özellikle migren ve tansiyon hastaları da uyarılıyor.



#sel uyarısı
#meteoroloji
#hortum
9 years ago