|

Metroda seferberlik başlattık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 29 Ekim'de açılacak olan Marmaray projesinin banliyö hatlarında süren Yüksek Hızlı Tren çalışmalarından ötürü şimdilik Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme arasındaki 5 durakta hizmet vereceğini belirtti.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 22/10/2013 Salı
Güncelleme: 00:19 - 22/10/2013 Salı
Yeni Şafak
Metroda seferberlik başlattık
Metroda seferberlik başlattık

'Asrın Projesi' olarak adlandırılan ve Yenikapı'daki çalışmalar sırasında İstanbul tarihini 4 bin yıl geriye götüren arkeolojik bulgulara ulaşılmasıyla 3 yıl gecikmeli olarak açılacak olan Marmaray projesinin hizmete girmesine 1 hafta kala İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklamalarda bulundu. Projenin hizmete girmesiyle doğu ile batı arasında önemli bir ulaşım aksının kurulacağına dikkat çeken Topbaş 'Bugün yaşayan insanlar olarak tarihe tanıklık ediyoruz. Kentin en doğusundan en batısına bir ulaşım aksı oluşurken, kent içi ulaşımda saatte 150 bin yolcu kapasitesiyle, köprülerdeki sıkıntıyı bir nebze alacağı inancındayım. Kentteki hareketlilik arttığı için bu tip geçişlere ihtiyacımız var. Üçüncü köprüdeki raylı sistem de gelecekte devreye girecektir ve kente katkı sunacaktır' dedi.

KÖPRÜLERDEKİ SIKINTI BİTECEK

Köprülerdeki sıkıntının azalacağını kaydeden Topbaş 'Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'la da Marmaray'ın şehre sağlayacağı faydaları konuştuk. Kente faydalar sağlayacaktır ancak şu an banliyö hatlarında YHT için yoğun bir çalışma yapılıyor. Bu yüzden raylı sistemin tamamını kullanamayacağız. Marmaray, hizmete girdikten sonra Ayrılıkçeşme - Kazlıçeşme arasında çalışacak. Kazlıçeşme'den sonra otobüs sistemi kurarak raylı sistemleri birbirine bağlayacağız' dedi.

ÇERKEZKÖY'E KADAR OTOBÜSLE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın 'Tüpraş'ta 3-4 ay kaybettik. Bir borunun yerinin değişmesi gerekiyor. Her tarafta kazma yapınca bir şey çıkıyor karşınıza' diyerek gecikeceğini açıkladığı YHT'ye bağlanacak Marmaray'ın yer altındaki ilk durağı Ayrılıkçeşme ile Kazlıçeşme durakları arasında Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı istasyonları bulunuyor. Ancak çalışmalardan ötürü Sirkeci - Çerkezköy istasyonları arasında ulaşım otobüslerle sağlanıyor. Ayrılıkçeşme istasyonu ise Kadıköy-Kartal metrosuna entegre.

METRO İÇİN KESENİN AĞZINI AÇTIK

Dünya kentlerinin en önemli sorununun ulaşım olduğunu söyleyen Topbaş, belediye kaynaklarının en önemli kısmını ulaştırmaya ayırdıklarını söyledi. Topbaş bu konuda 'Deyim yerindeyse kesenin ağzını açtık metro konusunda. Bütün yatırımlar metroya göre yapılıyor. Gelecekte 11 milyon kişi metroya binecek' ifadelerini kullandı.

Otogar sıkıntısına çözüm

Bayram dönüşü özellikle Esenler Otogarı'nda yaşanan trafik ve bekleme sıkıntısına ilişkin açıklamalarda da bulunan Başkan Kadir Topbaş, otogarın yapıldığı dönemde İstanbul'un 6 milyonluk bir şehir olduğunu ve o dönemde ihtiyacı karşılarken bugün karşılamaz hale geldiğini söyledi. İşletmesi belediyeye ait olmadığı için Esenler Otogarı için bir çalışmada bulunamadıklarını söyleyen Topbaş 'Ulaştırma mastır planlarımızda cep otogarları yapmayı öngörüyoruz. Hem Avrupa'da hem de Anadolu'da bu projeyi hayata geçireceğiz. Harem Otogarı'nı da kaldıracağız. Otogarları tek noktaya toplamak yerine parça parça cep otogarları düşünüyoruz' dedi. Topbaş cep otogarları için yerlerinin tahsisleri konusunda çalışmaların yapıldığını, modern ve geniş olacak cep otogarlarının diğer ulaşım sistemlerine de entegre olacağını sözlerine ekledi.


11 yıl önce