|

Ormanların çelik kanatlı muhafızları

Antalya'da büyük bir yangın tatbikatı yapıldı. Bakan Yumaklı, "Tarihimizin en büyük hava filosunu kurduk" dedi.

Ali Kürşat Büyükada
04:00 - 20/04/2024 Cumartesi
Güncelleme: 05:39 - 20/04/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ekipleri yaz öncesi olası yangınlara karşı tatbikat yaptı. Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde düzenlenen tatbikatı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da yerinde takip etti. Tatbikat kapsamında havadan Air Tractor söndürme uçağı, 2 adet T-70 tipi helikopter ve 1 adet keşif uçağı (İKU) ile müdahale yapılırken; karadan 82 personel, 13 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 3 iş makinesi, 2 yangın yönetim aracı, 2 su ikmal aracı tatbikata katıldı. Yangını OGM ekipleri yaklaşık 25 dakika içerisinde söndürerek soğutma çalışmaları yaptı.


KARA EKİBİ DE İŞBAŞINDA

Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesi ve yerli-milli insansız hava araçları sayesinde, yangına karşı nokta atışı etkili bir mücadele gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, hazırlıklara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Yangınlarla mücadelede tarihimizin en büyük hava filosunu kurduğumuzu gururla ifade etmek isterim. 105 helikopterimiz, 26 uçağımız ve 14 İHA’mız ormanlarımızı çelik kanatlarıyla adeta kucaklamakta. Türk savunma sanayiimizin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’larımız ile T-70 Nefes helikopterlerimizin filomuza ayrı bir güç verdiğini de vurgulamak isterim. Bu anlamda 2002 yılında hiç yangın havuzu yokken, bugün 4 bin 727 adet yangın havuzu bu mücadelede helikopterlerimize destek oluyor. Elbette havadan olduğu kadar karadan müdahale de çok önemli. Bu yılın başında kara gücümüze dahil ettiğimiz araçlarımız ve iş makinelerimizle, 25 bin orman kahramanımız daha etkili ve güçlü şekilde orman yangınlarıyla mücadele edecek. Yeşil Vatan'ı canı pahasına savunan ormanın kahramanları, bugün hiç olmadığı kadar güçlü ve donanımlı. 1649 arzöz, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi, alevlere karşı en büyük güçlerimiz olacaklar” şeklinde konuştu.


YAPAY ZEKA DEVREYE SOKULDU

Yumaklı, "İHA’larımız ve yapay zekanın kullanıldığı akıllı yangın gözetleme kulelerimizle milyonlarca hektar ormanı 7/24 gözetliyoruz. Yapay zeka tabanlı sistemlerle, meteorolojik ve topografik verili senaryoları simüle ederek etkili müdahale gerçekleştiriyoruz. OGM tarafından geliştirilen yapay zeka tabanlı Yangın Karar Destek Sistemi ile mücadeleyi geliştiriyoruz" dedi.


TEMIZ ORMAN KAMPANYASI

Orman yangınlarıyla en büyük mücadele şeklinin çıkmadan önce alınan önlemler oyduğunu söyleyen Bakan Yumaklı, "Benim Ormanım Temiz" kampanyasını da tatbikatta kamuoyu ile paylaştı. Ormanlardaki yanıcı madde miktarlarının azaltılması amacıyla kampanyanın başladığını vurgulayan Yumaklı, “Vatandaşlarımızı 26 Nisan’da bu kampanyamıza katılarak, özellikle yerleşim yerlerine yakın ormanlardaki yangına sebebiyet veren atıkların temizlenmesine davet ediyoruz." diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı ve Türkiye genelindeki itfaiye ekiplerinin yanı sıra orman yangınlarıyla mücadelede başlatılan Orman Yangın Gönüllülüğü sistemine 120 binden fazla kişi kayıtlı.


#Orman Genel Müdürlüğü
#yangın
#uçak
14 gün önce