|

Paraşütle atlarsa hapse girecekler

Trabzon'a gezi amacıyla gelen bir kadının Uzungöl'de yamaç paraşütü sırasında yaralanmasına ilişkin açılan davada yargılanan iki amatör paraşütçüye, 3 ay süreyle uçuş yapmama cezası verildi.

Yeni Şafak
11:24 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 09:26 - 4/03/2015 Çarşamba
AA
ARŞİV
ARŞİV
Ankara'da bankacılık yapan Derya Güveren, önceki yıl, Kurban Bayramı tatili için eşiyle geldiği Trabzon'da Uzungöl gezisi sırasında göl kenarında yapılan yamaç paraşütü etkinliğine katılmak istedi.


Yamaç paraşütü yapan Trabzon Akyazı Havacılık Kulübü Başkanı Kutsal Özsoy ve turizmci Orhan İnan ile yöredeki bir tepeden uçuş pilotu Özsoy ile yaklaşık 1200 metreden atlayış yapan Güveren, kısa süre sonra sis nedeniyle yönlerini kaybederek makilik alana düştü.


Kazada yaralanan Güveren ve Özsoy, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesindeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.


Olayın ardından Özsoy ile İnan hakkında, kötü hava koşullarına rağmen izinsiz olarak atlayış yaparak Derya Güveren'in yaralanmasına yol açtıkları gerekçesiyle Çaykara Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.


Mahkemede ifade veren mağdur Güveren, yamaç paraşütü yapmak için sanıklarla 200 lira karşılığında anlaştığını anlatarak, Özsoy ile atlayış yaptıktan 3-4 dakika sonra ne olduğunu anlamadan bir dağın doruğuna çakıldıkları ve olayda omur kemiklerinin kırıldığını söyledi.


Sanıklardan Kutsal Özsoy ise Güveren'den herhangi bir para almadığını, kendisine turist olması sebebiyle yardımcı olduğunu belirterek, kalkıştan kısa süre sonra havanın sisli olmasından dolayı sert iniş yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.


İnan da olay günü Özsoy ve Güveren'i uçuşun riskli olabileceği konusunda uyardığını savunarak, kendisinin güvenli olmadığı için uçmadığını kaydetti.


Karar 


Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Özsoy ve İnan'a, izinsiz olarak yamaç paraşütü yaparak Güveren'in yaralanmasına yol açtıkları gerekçesiyle 2 bin 240'ar lira adli para cezası verdi.


Mahkeme, aynı gerekçelerle sanıkların 3 ay süreyle yamaç paraşütü yapmasını da yasakladı.


Cezanın Yargıtayca onanması üzerine sanıklardan İnan'ın para cezasını ödediği, Özsoy'un ise para cezası yerine "denetimli serbestlik uygulaması" kapsamında bir okulda kamu yararına ücretsiz çalıştığı öğrenildi.


Trabzon Cumhuriyet Savcılığına bağlı Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce takibe alınan sanıkların, bu süre içinde yamaç paraşütü yapmaları halinde hapse girebileceği belirtildi. 


Kutsal Özsoy, çocukluktan beri havacılık sevdasının olduğunu, yaklaşık 7 yıldır da hobi ve sportif amaçlı uçtuğunu belirtti.


Olay günü Uzungöl'de hobi amaçlı uçtuğunu ifade eden Özsoy, mağdur Güveren'le herhangi bir ticari amaçları olmadan yamaç paraşütü yaptıklarını söyledi.


Özsoy, Derya Güveren'le talebi üzerine uçuş yaptıklarını dile getirerek, "Hazırlığımızı yaptıktan sonra havanın sisle kapanmayacağı kanaatine varınca kalkış yaptık ancak yerden kesilince bir anda hava kapattı. Uzungöl'ün üzerine vardığımızda gölün üzerinde hava açıktı ama aniden gelen sisten önümüzü göremeyince en yakın tepeye iniş planı yaptık. Buraya iniş yapmayıp gölün yanına inelim deseydik şuanda hayatta olmayabilirdik" ifadesini kullandı.


"Uçtuğum zaman kendime geliyorum" 


Kutsal Özsoy, makilik bir alana sert iniş yaptıkları için yolcusu ile kendisinin yaralandığını ifade ederek, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve Güveren'den özür dilediğini anlattı.


Olayda kendisinin ve Güveren'in belinde kırıklar oluştuğunu anlatan Özsoy, "Bu olaydan sonra yolcu Güveren 'bu işi ticari amaçlı yapıyorlar' diye bizden şikayetçi oldu. Ama biz ticari maksatlı uçmuyoruz. Onlar misafir oldukları için kendilerine yardımcı olmak istedik" dedi.


Özsoy, mahkemenin İnan ve kendisine hem para cezası verdiğine hem de uçuş yasağı getirdiğine işaret ederek, "Para cezası çok önemli değil ama uçuş yasağı getirilmesi beni çok etkiledi. Çünkü havacılığa merakım olduğu ve adrenalin tutkunu olduğum için uçmadığım zaman kendimi çok kötü hissediyorum. Bir hafta 10 gün uçamazsam kendimi rahatsız hissediyorum, uçtuğum zaman kendime geliyorum" diye konuştu.
#Kutsal Özsoy
#bankacı Derya Güveren
#Orhan İnan
#uçuş cezası
#paraşüt
9 yıl önce
default-profile-img