|

PKK’nın İran nöbeti

Terör örgütü PKK, İran’ın Kürt bölgelerinde örgütlenen İKDP’ye saldırdı. 2 peşmerge hayatını kaybederken 4 PKK’lı öldü. İran’daki Kürtlerin silahlı kalkışmasını engellemek isteyen PKK, Kandil’de İran nöbetçiliği yapıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:59 - 24/05/2015 Pazar
Yeni Şafak

İki hafta önce İran'ın Mahabat kentinde Kürt kökenli bir genç kıza iki devlet görevlisinin tecavüze kalkıştığı iddiası üzerine bölgede başlayan gösterilerin ardından, silahlı güçlerini PKK'nın kontrolündeki Kandil ve İran sınır hattına kaydırmak isteyen İran Kürdistan Demokrat Partisi peşmergeleri ile PKK militanları arasında silahlı çatışma çıktı. Alandan alınan bilgilere göre, 2 İKDP peşmergesi hayatını kaybederken 4 PKK'lının öldüğü kaydedildi. PKK'nın üst düzey yetkililerinin İKDP'nin İran'a karşı silahlı kalkışmasına izin vermemek için İKDP peşmergelerini bölgeye sokmak istemediği belirtildi.


KİME ÇALIŞIYOR?

Bölgedeki siyasi kaynaklar, “PKK, Suriye'de Şam'ın Kandil'de İran'ın nöbetçiliğini yapıyor” yorumunda bulunuyor.


İranlı muhalif grubun sınır hattına yaklaştığı saatlerde önce sözlü tartışmaların başladığı küçük çaplı bir çatışmanın ardından İKDP bölgedeki önemli iki siyasi aktör olan Mahmut Osman ve Muhammed Pencivini'yi aracı olarak devreye soktu. Ancak PKK'nın üst düzey yetkililerinin İran'a karşı hiçbir şekilde Kandil'i kullandırtmayacağı yanıtı üzerine çatışmaların yeniden başladığı kaydedildi.


KANDİL'E İKİ HELİKOPTER

PKK ile İKDP arasında başlayan çatışmalar üzerine iki İran helikopterinin Kandil'e geldiği helikopterde İranlı üst düzey askeri yetkililerin yer aldığı belirtilirken, İran askeri yetkililerinin Irak sınır hattında yaklaşık 12 bin ek asker takviyesi yapmaya hazırlandığı kaydedildi. İKDP Dış ilikiler sorumlusu Muhammed Salih Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, kendilerine bağlı silahlı grupları İran Sınır hattına yollamaya çalıştıklarını ancak PKK'nın izin vermediğini açıkladı. Salih, “Kürt siyasetinin önde gelen isimlerini aracı olarak gönderdik ama her koşulda cevapsız kalmayı tercih ettiler. Şu an bölgede çatışmalar devam ediyor. PKK bu utançla tarihe geçecek” dedi.



Diyalog yolunu onlar kapattı


İran Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) Askeri Komisyon Başkanı Rüstem Cihangiri, bütün girişimlerine rağmen PKK tarafının kendilerine cevap vermediğini ve tüm diyalog yollarını da kapattığını belirtti. Cihangiri, partilerinin çalışma sahasının İran ve tek düşmanlarının Tahran rejimi olduğunu onun dışında kimseyle savaşmak istemediklerini söyledi. İran'da yaşayan mensuplarına destek olmak ve halka hizmet etmeye çalıştıklarını savunan Cihangiri, bu yolda karşılarına çıkan her engeli diyalog yoluyla çözmekten yana olduklarını vurguladı.



Erbil'den kınama


KYB, 2 Peşmergenin öldüğü çatışmalara tepki gösterdi. Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Dış İlişkiler Sorumlusu Sadi Pire, çatışmalardan dolayı partisinin endişe duyduğunu söyledi. PKK ve İKDP'nin hakimiyet kurmak istediği alanların bir sahibi olduğunu söyleyen Pire, bölgesel hükümetin, “rahatsız edici gelişmelere müdahale etmesi” gerektiğini kaydetti.





#PKK
#İran
#İKDP
#KYB
9 yıl önce