|

Polis, mahkemeyi dinlemedi

İkamet izni almak için Kumkapı Yabancılar Şube’ye giden Çeçen K. Mukhavea 15 gündür iki aylık bebeği ve 2 küçük çocuğuyla Yabancılar Şube’sinde mağdur. Sulh Ceza Hakimliği’nin “salıverilsin” kararına rağmen polisler, anne ve çocuklarını karakolda tutuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 22:03 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Çeçenistan’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan K. Mukhavea, 20 Şubat günü genel güvenliğe tehdit oluşturduğu ve vize ihlali yaptığı gerekçesiyle Kumkapı’daki Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde gözetim altına alındı. 


TEHDİT LİSTESİNDE

2 ay önce dünyaya gelen bebeği ve 2 ve 4 yaşlarındaki 2 çocuğuyla yabancılar şubede bekletilen 30 yaşındaki genç kadının avukatları İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak gözetim kararına itiraz etti. 

Sulh Ceza Hakimi, Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak gözetim durumunu sordu. Emniyetten gelen yazıda, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan “Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar” bahsini gerekçe göstererek Mukhavea’nın da tehdit listesinde olduğunu ileri sürdü. Aynı yazıda, genç kadının vize ihlali yaptığı da iddia edildi.

İDDİALAR SOYUT

Konuyu inceleyen hakim, Çeçen kadının ikamet tezkeresi almak için 20 Şubat tarihli randevuya gittiğinde hakkında gözetim kararı alındığını, 2 ay önce doğum yaptığını ve hastane kayıtları incelendiğinde gözetim altında kalmasının uygun olmadığını karara bağladı. Hakimlik kararında Mukhavea’nın kamu güvenliğine tehdit oluşturduğu iddialarının soyut olduğu da vurgulanarak genç kadının serbest bırakılmasına karar verildi. Hakimlik, kararının Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne ulaşmasına rağmen polisler, Çeçen kadını salıvermemekte direniyor.
#Çeçenistan
#Yabancılar Şube Müdürlüğü
#Çeçen
9 yıl önce