|

Rekor sıcaklar kavurdu

Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası dün sabah saatlerinden itibaren Adana’da hissedilmeye başlandı. Bölgede öğle saatlerinde hissedilen sıcaklık 42 derece olarak ölçüldü.

Yeni Şafak
04:00 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 21:51 - 3/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Avrupa'yı kasıp kavuran Afrika sıcak dalgası dünden beri Çukurova Bölgesi'ni de etkisi altına aldı. Meteroloji yetkilileri gölgedeki rekor sıcaklığın saat 13.00 itibariyle 40,9 derece, nisbi nem oranının da yüzde 15 olduğunu, hissedilen sıcaklığın 42 derece olduğunu açıkladı. Adana'nın bu mevsimde aynı saatlerde sık sık yaşadığı yüzde 50'lik nem oranı gerçekleşse, hissedilen sıcaklık 59 derece olacaktı.



TÜM DÜNYADA ETKİLİ OLDU


Doğu ve Orta Pasifik'te, 'El Nino' olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının 1,5 derece artması nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olayın tüm dünyada sıcaklıkların yükselmesine neden olduğu belirtilirken, Adana'nın yanı sıra komşu kentler Mersin ve Osmaniye'de de aşırı sıcaklar yaşamı olumsuz yönde etkiledi. Yüzde 30 nemin de etkisiyle bu sıcaklık 44 derece olarak hissedilmekle birlikte yüksek nem riski de yaşandı. Meteoroloji yetkilileri, aşırı sıcak nedeniyle güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği oluşabileceği konusunda uyarı yaptı.



HAVUZDA SERİNLEMEYE ÇALIŞTILAR


Hava sıcaklığının 41 dereceye kadar ulaştığı Antalya'da da vatandaşlar, serinlemek için sahilleri ve parkları doldurdu. Nem oranının yüzde 49 olduğu kentte serinlemek isteyenler, su parkı, sahil ve parklarda yoğunluk oluşturdu. Sıcak havadan bunalan yerli ve yabancı turistler, güneşten korunmak için şemsiye kullandı. Vatandaşlar serinlemek için ağaç altlarında uyurken, çocuklar ise havuzlarda oynayarak vakit geçirdi.



Güneşe çıkarken dikkatli olun


Sıcaklara karşı vatandaşları uyaran uzmanlar mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını önerdi. Güneş altına çıkmak zorunda kalanların koruyucu krem sürmesi gerektiğini belirten uzmanlar yeterli sıvı alınması gerektiğini de belirtti. Klimalı ortamlarda bulunanların ise vücut dengeleri bozulacağı için güneşe çıkmamaya özen göstermeleri tavsiye edildi.



Tarım işçileri çalışmaya devam etti




Bereketli topraklarıyla olduğu kadar 'Sarı sıcağıyla' ünlü Adana'da, tarım işçileri yakıcı güneş altında tarlada çalışmayı sürdürdü. Merkez Yüreğir İlçesi'ndeki yer fıstığı ekili bir tarlada, çapa yayıp yabancı otları temizleyen tarım işçisi kadınlar, zor olsa da ekmek parası için çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Günde 10 saati aşkın bir süre güneş altında çalışan tarım işçileri, “Kimse bu sıcak havada çalışmak istemez ama mecburuz çalışmaya. Bugün daha sıcak ama ne yapalım” dedi.





#sıcaklar
#rekor sıcaklar
#hava durumu
#yaz ayı
9 yıl önce