|

Seviye 5

Dünyayı yeni bir Çernobil faciasından korumak için zamana karşı yarışan Japonya, havuzu boşalan yakıt çubuklarının daha fazla ısınarak atmosfere radyasyon yayımını durduracak güç kaynağını bulmaya çalışıyor. Ülkenin birincil önceliği nükleer tehlike seviyesi 4'ten 5'e çıkan Fukuşima Daiçi Santrali'nin 3 numaralı reaktörünü durdurmak. Japon Başbakanı'nın endişeli olduğunu belirten UAEK Başkanı Amano, “Sadece Japonya üstesinden gelemez” dedi

Tokyo
00:00 - 19/03/2011 Cumartesi
Güncelleme: 02:07 - 19/03/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Seviye 5
Seviye 5

Japonya'nın kuzeydoğusunu 11 Mart'ta vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide son resmi rakamlara göre 6 bin 911 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 409 kişi de yaralandı. Felaket sırasında 10 bin 754 kişi de kayboldu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, Japonya'nın Fukuşima Daiçi Nükleer Santrali'ndeki reaktörlerin soğutulması konusunda zamana karşı yarıştığını söyledi.

TEK BAŞINA DURDURUMAZ

Ülkeyi ziyaret eden Amano, Başbakan Naoto Kan tarafından bilgilendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, santraldeki durumun ciddiyetine ilişkin endişesini dile getirdiğini belirtti. Amano, “çok ciddi bir kazayla karşı karşıya olduklarını” söylerek, bunun sadece Japonya'nın üstesinden gelebileceği bir şey olmadığını, tüm dünya halklarının ve felaket bölgelerindeki halkların Japonya ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

KUM VE BETONLA GÖMÜLEBİLİR

Fukuşima'nın 3 nolu reaktöründe su eksikliği nedeniyle durumun çok ciddi olduğu, yeterince su olmazsa yakıt çubuklarının daha da fazla ısınacağı ve radyasyon yayacağı bildiriliyor. Bir hafta geçmesine karşın yetkililer hala santralin soğutma sistemininin yeniden çalışması için bir güç kaynağı bağlamaya çalışıyor. Eğer güç kaynağı bulunmasına rağmen soğutma işlemi yapılamazsa radyasyon yaymasını engellemek için santralin kum ve betonla gömülmesi planlanıyor. UAEK, Daiiçi'deki vaka seviyesinin ise Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 5'e yükseltildiğini bildirdi. En yüksek seviyesi 7 olarak kabul edilen ölçekte Çernobil'deki patlamanın büyüklüğü de 7 idi.


Bu bizim imtihanımız

Japonya Başbakanı Naoto Kan, ulusal televizyonunda yaptığı konuşmada, Japonya'nın yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyerek, halkı birlik olmaya çağırdı. Kan, “Japonya'yı sıfırdan başlayarak yeniden inşa edeceğiz. Hepimiz bu kararlılığı paylaşmak zorundayız” dedi. Kan, nükleer krizin Japon halkı için büyük bir imtihan olduğunu ifade etti. Öte yandan, dün tüm camilerde cuma hutbesinde Japon halkı için yardım ve dua çağrısı yapıldı.


Radyasyon AYRILIĞI

Türk vatandaşı olan Bulut Ayhan ve eşi Mika Sasaki'nin Narita Uluslararası Havaalanı'ndaki gözü yaşlı vedaları görenlerin yüreğini sızlattı. Çift kontrol noktaları ile uçağa biniş noktasını ayıran cam duvarın önünde telefonla konuşurken Reuters muhabirinin kamerasına takıldı. Ayhan radyasyon nedeniyle ülkeyi terk ederken Sasaki ailesi için Japonya'da kalacak.


Süper Ay'ın suçu yok

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman, bu akşam Ay'ın Dünya'ya açısal boyut olarak en büyük ve en parlak konumda olacağı 'Süper Ay'a ilişkin çok şiddetli depremlerin tarihi ile Ay'ın konumu arasında hiçbir bağlantı yoktur' dedi. Derman, depremlerin kıtaların kayması sonucu oluştuğunu, tesadüfen o güne rastladığını söyledi.


Tehlike ABD'ye ulaştı

ABD'nin batı kıyısında nükleer santralden geldiği tahmin edilen çok düşük yoğunlukta radyasyon tespit edildi. 8 bin 500 km uzaklıktaki Güney California'ya ulaşan radyasyon seviyesinin, insanlara zarar verecek düzeyde olmadığı belirtildi.


13 yıl önce