|

Seyirci kalmayız

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacı ortadayken, kaynakların bulunduğu ülkelerde istikrarsızlığın bitmesini yıllar boyu bekleyemeyeceklerini vurguladı. Davutoğlu, "Kimse bize ‘Siz Ankara’da oturun, Irak’taki enerji kaynakları atıl kalsın, aralarındaki anlaşmazlık 50 yıl sürsün, bekleyin’ diyemez” dedi.

Yeni Şafak
01:16 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 23:19 - 22/11/2014 Cumartesi
Diğer

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da Irak ve Suriye’yi konuştu. Önce Dolmabahçe Başbakanlık Ofisi’nde biraraya gelen ikili, daha sonra Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin düzenlendiği Grand Tarabya Oteli’nde buluştu. Alınan bilgiye göre Davutoğlu-Biden görüşmelerinde temel konu başlıkları, Irak ve Suriye oldu. Davutoğlu, Biden’a, Bağdat ve Erbil ziyaretine ilişkin izlenimlerini aktardı. Türkiye ve ABD tarafı, Irak’ta yeni hükümet ve sürece destek verilmesinde mutabık ve kararlı olduklarını ifade ederken, iki ülkenin süreçle ilgili iki temel ortak olduğu vurgulandı.


ŞAM YÖNETİMİ GİTMELİ

Görüşmelerde Türkiye, Suriye konusunda IŞİD’e karşı daha kapsamlı bir strateji geliştirilmesini istedi. Esed yönetiminin gitmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye, ‘semptomlarla uğraşmak’ yerine asıl meseleye odaklanılması gerektiği görüşünü belirtti. Temaslara ilişkin Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “İki lider IŞİD’in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılması, Suriye’de siyasi dönüşüme doğru çalışılması ve Irak güvenlik güçleriyle ılımlı Suriyeli muhaliflere destek sağlanması ihtiyaçları noktasında mutabık kaldı” denildi. 


ANKARA’DA OTURMAYIZ

Enerji Zirvesi’nde konuşan Başbakan Davutoğlu, “Hiçbir zaman çevremizde ne halkına zulmederek büyük mülteci akınlarına yol açan rejimler görmek istiyoruz ne de bu güç boşluğundan istifa eden terör örgütleri görmek istiyoruz” dedi. Enerji politikalarının bölge barışına hizmet etmesi gerektiğinin altını çizen Başbakan, bunun yanında Türkiye’nin enerji arzına ihtiyacı olduğunu hatırlattı ve “Çevremizde bu kadar çok enerji varken biz oturup gelişmeleri seyredemeyiz” ifadelerini kullandı. Davutoğlu, “Irak’taki enerjinin Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması ve Türkiye tarafından kullanılması merkezi hükümetin de çıkarınadır, bölgesel yönetimin de çıkarınadır. Ama kimse bize bu kadar büyüyen bir ekonomi içinde ‘Siz Ankara’da oturun, Irak’taki enerji kaynakları da atıl kalsın, anlaşma da yapmayın, aralarındaki anlaşmazlık 50 yıl sürsün, bekleyin’ diyemez” açıklaması yaptı.


Çözüm sınırları aşacak

Patnos'ta konuşan Başbakan Davutoğlu, AK Parti'nin çözüm sürecinin en iyi şekilde götüreceğinin sınavını verdiğini söyledi. "Biz çözüm sürecini kardeşlik süreci olarak tamamına erdireceğiz ve sadece Türkiye'de değil sınırlarımızın ötesindeki bütün kardeşlerimizle buluşacağız" diyen Davutoğlu, önceki gün Kuzey Irak ve Erbil'deki temaslarını hatırlattı. Davutoğlu, "Bu kardeşliğin ebediyete kadar sürmesine artık kimse engel olamayacak" diye konuştu. 


HDP'nin borcu var

İstanbul’daki Enerji Zirvesi sonrası Ağrı’ya giden Başbakan Davutoğlu, AK Parti Patnos İlçe Kongresi’ne katıldı. Burada yaptığı konuşmada, onlarca vatandaşın öldüğü Kobani eylemlerine değinen Davutoğlu, halkı sokağa çağıran HDP’nin millete özür borcu bulunduğunu dile getirdi. Davutoğlu, “Bir daha bu milletin evlatlarına sokağa çıkmak için, şiddet için çağrıda bulunmayın. Çözüm sürecinde samimiyseniz bir daha kimseyi bu topraklarda şiddete davet etmeyin” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun MİT hakkındaki açıklamalarına da değinen Davutoğlu, “Öyle bir itham ki bu, güya MİT’in CHP içinde birtakım faaliyetler yaptığı, aslında Kılıçdaroğlu kendi acziyetini örtmek için kendi zayıflığını örtmek için bir devlet kurumuna iftirada bulunuyor” değerlendirmesi yaptı. MİT’in CHP ile uğraşacak vakti olmadığını ifade eden Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu’na sesleniyorum, iftiralar üzerine siyaset yapmayın. Devlet kurumlarını zaafiyet içinde göstermeye çalışmayın, çünkü bu kurumlar hepimize lazım. Elinde bir delil varsa Kılıçdaroğlu, çık ve söyle, çık ve ispat et. İspat edemiyorsan müfterisin, ispat edemiyorsan devlet kurumlarını zayıflatmak üzere faaliyet gösteren bir ihanet içindesin” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu, Ağrı'daki temaslarının ardından Erzincan'a geçerek sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.


12 yılda 100 yıllık kapasite

Başbakan Davutoğlu, “Türkiye’de ilk enerji santralleri 100 yıl önce, 1902 yılında kurulmaya başladı. 2002’ye kadar 31 bin 500 megavat kapasite üretildi. 2002’den bugüne kadar 12 yılda toplam 33 bin 500 megavat kapasite üretildi. 100 yılda üretilen kapasiteden daha fazlası...” dedi. 


Barış kazandırır

Irak’taki enerji kaynaklarının uluslararası piyasalara arzı konusunda elinden geleni yapmaya devam edeceğini kaydeden Başbakan Davutoğlu, “Gelin Irak’ı el birliğiyle bir kriz ülkesi olmaktan çıkarıp yükselen bir ekonomi haline dönüştürelim. Irak artık terörle anılmasın” çağrısı yaptı. Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklara ilişkin Kıbrıs Rum Kesimi’ne de çağrıda bulunan Başbakan, petrol ve doğalgazın Ada’nın bütününe ait olduğunda mutabık kalınması halinde bundan herkesin kazançlı çıkacağına işaret etti. Davutoğlu, Manavgat’tan Kıbrıs’a götürülecek temiz su ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu suyu Kıbrıs Rumlarıyla da paylaşacağız” dediğini de hatırlattı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermenistan’ın, 2007 yılında hizmete giren Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) yatırımının dışında kaldığını söyleyen Davutoğlu, ihtilafların çözümünün başta Ermenistan’a yarayacağını, bundan da en çok memnuniyet duyan ülkenin Türkiye olacağını kaydetti. 

#başbakan
#ahmet davutoğlu
#sırrı sakık
9 yıl önce