|

Sigortalılar özel ve üniversite hastanesinde fark vermeyecek

Başbakan Erdoğan'ın üniversite ve özel hastanelerin sosyal güvenlik kapsamındaki vatandaşlardan fark almaması yönündeki talimatı üzerine ilgili bakanlıklar arasında çalışma başlatıldı

Bilal Çetin
00:00 - 4/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 02:05 - 4/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Sigortalılar özel ve üniversite hastanesinde fark
Sigortalılar özel ve üniversite hastanesinde fark

Başbakan Tayyip Erdoğan, üniversite ve özel hastanelerin sosyal güvenlik kapsamındaki vatandaşlardan fark ücreti alma uygulamasının kaldırılmasını istedi. Erdoğan'ın talimatı üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında fark ücretinin kaldırılması çalışmaları başladı. Sağlık Bakanı Akdağ, özel hastane ile devlet hastaneleri arasındaki ayrımın kaldırılarak hizmet alımında ücret farkı ödenmesinin önüne geçileceğini söyledi. Akdağ, “Vatandaşımızın, sağlık hizmetini sigortası yoluyla alırken başka yerlere cebinden para ödemesini biz sosyal devlet adına uygun bulmuyoruz” dedi.


BAZI KATKI PAYLARI ÖDENEBİLİR

Bakan Akdağ, Meclis Genel Kurulu'nda konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Hedefimiz, vatandaşımızın, gerek kamudan gerek üniver- sitelerden, yani gerek Sağlık Bakanlığımız'a ait hastanelerden gerek üniversite hastanelerinden gerekse özel sektöre ait kuruluşlardan, tıp mer-kezlerinden, hastanelerden hizmet alırken cebinden bir fark vermesinin ortadan kaldırılmasıdır. Kuşkusuz vatandaşlarımız, ilaçta olduğu gibi, kendi imkânlarını çok zorlamayacak bazı katkı payları ödeyebilirler. Vatandaşımızın, sağlık hizmetini sigortası yoluyla alırken başka yerlere cebinden para ödemesini biz sosyal devlet adına uygun bulmuyoruz” dedi.


Devlet-üniversite hastanesi çarpıklığı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, devlet hastaneleri ile üniversite hastaneleri arasındaki büyük bir çarpıklığa dikkat çekti. Akdağ, “2006 yılında, 15 bin hekimle hizmet eden Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerinde 36 milyon hasta muayene etmişiz. Aynı dönemde 20 bin hekime sahip üniversite hastanelerimiz sadece 12 milyon hasta karşılamıştır. Yani, hekim sayısı itibariyle 5 bin daha fazla olan üniversite hastanelerimiz, eğitim hastanelerimizin üçte 1'i kadar bir hasta yüküyle karşı karşıya gelmiştir”dedi.


TEZİÇ'İ GÖREVE ÇAĞIRDI

Türkiye'de doktor sayısının yetersiz olduğunu tekrarlayan Sağlık Bakanı Akdağ, “Bir kere daha Yüksek Öğrenim Kurumu'na görevini yapması davetinde bulunuyorum. YÖK, Sağlık Bakanı'nın bu talebi için ne yaptığını kamuoyuna açıklamak zorundadır” dedi.



17 yıl önce