|

Sönük geçti

DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği, Gezi eylemlerine destek vermek için greve gitti. Eyleme katılım düşük seviyede kaldı. İşçiler İstanbul, Ankara ve İzmir''de gösteri yaptı.

Oktay Yıldırım
00:00 - 18/06/2013 Salı
Güncelleme: 00:06 - 18/06/2013 Salı
Yeni Şafak
Sönük geçti
Sönük geçti

Beş sendika ve meslek örgütü, Gezi Parkı eylemlerinde hükümetin ve güvenlik güçlerinin izlediği tutumu protesto etmek için greve gitti. İstanbul'daki gösteride eylemcilerin Taksim'e yürümesine polis izin vermedi.

Hükümetin Gezi Parkı protestolarına yönelik tutumunu protesto etmek için Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği dün Türkiye genelinde genel greve gitti. Sendika ve meslek örgütlerinin yaklaşık 800 bin üyesi iş bıraktı.

OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

İstanbul'da DİSK, Şişli'deki genel merkez önünde, KESK ise Tünel'de toplandı. DİSK, Şişli'deki sendika binası önünden Halaskargazi Caddesi'ne çıkarak Taksim yönüne yürümek istedi. Polis, Pangaltı'da TOMA'larla yolu kapattı. Sloganlar atarak Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen DİSK kortejinin önü Osmanbey'de, KESK kontejinin yolu da Tünel'in hemen ilerisinde polis tarafından kesildi. Polisin müdahale uyarısı üzerine, bir süre oturma eylemi yapan KESK ve DİSK yürüşlerine son verme kararı aldı. CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Musa Çam'ın da aralarında bulunduğu DİSK üyeleri ile polis arasında 150-200 metrelik bir mesafe bulunurken DİSK adına basın açıklamasını Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu yaptı. DİSK ve KESK üyeleri Tünel ve Şişli tarafında yaptıkları basın açıklamaları sonrası olaysız dağıldı. DİSK'in Pangaltı'da yaptığı basın açıklamasının ardından yürüyüş sona erdi. Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Tünel'de toplanan KESK üyelerinin yürümesine de polis izin vermedi. Gruptakiler oturma eylemi yaptı.

POLİS BOYALI MERMİ SIKTI

KESK'in 'dağılacağız' açıklamasının ardından polis bariyerleri açtı. Ancak kalabalıktaki bazı gruplar dağılmayarak İstiklal Caddesi'nden Taksim'e doğru yürümeye başladı. Grup Taksim Meydanı girişine geldiğinde çevik kuvvet ekipleri ile karşı karşıya geldi. Yapılan anonslarla grubun dağılması istendi. Ancak grup ikazlara uymayınca polis grubu kovalamaya başladı. Polis gruba boyalı mermi sıkarak dağıttı. Halaskargazi'deki eylemcilere esnaf da tepki gösterdi. Bazı vatandaşlar 'bu ülke bölünmez', 'Tayyip Erdoğan ve polise kalkan eller kırılsın' diye slogan attı.

Oturma eylemine müdahale edilmedi

DİSK ve KESK başta olmak üzere bazı meslek örgütlerince Gezi Parkı odaklı olaylara destek vermek için sadece İstanbul'da değil, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yurdun çeşitli bölgelerinde de iş bırakma eylemi gerçekleştirdi Ankara'da Kolej'de toplanan sendika ve meslek örgütüne üye işçi ve memurlar, Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bir süre oturma eylemi yaptı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök'ün de destek verdiği eylemde konuşmalar, CHP Ankara il Başkanlığına ait bir seçim minibüsünün üzerinden yapıldı. Polis müdahalesine hazırlıklı olan bazı eylemcilerin gaz maskesi takması dikkat çekti. Basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız şekilde dağıldı. Bir günlük genel grev kararına İzmir'de de destek büyük oldu.


11 yıl önce