|

Topbaş''tan İstanbul için transfer önerisi

İha
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:30 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Topbaş''tan İstanbul için transfer önerisi
Topbaş''tan İstanbul için transfer önerisi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, ''İstanbul''un bazı noktalarında belki de ''imar hakları transferi'' gibi bir sistem getirmek mümkün olabilir'' dedi. Topbaş, ''Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri'' Kentsel Dönüşüm Zirvesi''nin açılışında yaptığı konuşmada günümüz dünyasında şehir yaşamının hızla geliştiğini bu yüzden de kentlerde dengesiz ve plansız bir gelişmenin meydana geldiğini söyledi. İstanbul''un 5 bin 400 kilometrelik bir alanı olduğunu söyleyen Topbaş, kişi başına 400 metrekare bir alan düştüğünü, bu alana park, stantlar ve sosyal alanların da dahil olduğunu ifade etti.

KENTE NEFES ALDIRABİLİRİZ

Kentsel dönüşümde yaşam standardını öngören bir sistemi ortaya koymak gerektiğini kaydeden Topbaş şöyle devam etti: ''Bu çerçevede İstanbul''un bazı noktalarına mevcut imar haklarının çok daha üzerinde bir yapılanma ortaya çıktığı için mevcudu koruma imkanı olmayan yerlerde belki de imar hakları transferi gibi bir sistem getirmek mümkün olabilir. Yani bir yasal düzenleme ile oradaki imar haklarını bir başka yerde kullanabilecek bir fırsat olarak verilebilir. Oradaki uygun görülen yoğunluğun dışındaki fazlalıkları bir değer olarak başka yerde yürütecek olan yatırımcılar da o bölgenin de rahat nefes almasını ortaya çıkartabilir'' dedi.

İstanbul 500 yüzyıllık geçmişi ile dünyaya karşı sorumluluğu olan bir kent olduğunu bu nedenle biraz farklılığının olması gerektiğini kaydeden Topbaş, ''Başbakanımız ile görüştüğümde bahsettim . Bir takım bakanlıkların ve kurumların İstanbul''daki plan yapma yetkisinin kalkmasını söyledim. Tek yönetimde, tek anlayışta bu yetkiler toplanmalı'' diye konuştu.


10 yıl önce