|

Turistlere tele tuzak

Türkiye’ye tatile gelen turistleri telefonla arayıp “çekilişte otomobil kazandınız” diyerek 8 milyon euro dolandıran çete çökertildi. İstanbul ve İzmir’de eş zamanlı düzenlenen ‘piyango operasyonu’nda, çete lideri Süleyman Tanlak’ın da aralarında bulunduğu 76 kişi yakalandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:23 - 23/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Turistleri telefonla arayıp vurgun yapan şebeke çökertildi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı Ekonomik Suçlar Büro Amirliği ekipleri, Alman ve Avusturyalı  turistlerden gelen dolandırıcılık şikayetleri üzerine soruşturma başlattı. Ekipler, bir yıllık teknik ve fiziki takibin ardından İstanbul ve İzmir’de 89 adrese eş zamanlı baskın düzenledi. ‘Piyango’ adı verilen operasyonda, aralarında şebeke lideri Süleyman Tanlak’ın da bulunduğu 76 kişi yakalandı.

BİLGİLERİ SATIN ALDILAR

Yapılan araştırmada, “organizatörler”, “çağrı merkezi personeli” ve “bankadan parayı çeken kişiler” şeklinde oluşan üçlü yapılanmanın, 2010 yılından bu yana bin 200 Alman ve Avusturyalı turisti 8 milyon euro dolandırdığı belirlendi. Almanya doğumlu Süleyman Tanlak'ın liderliğini yaptığı çetede, turistlere ait kimlik bilgilerinin olduğu DATA verilerini elde etme işini Mehmet Arslan'ın üstlendiği tespit edildi. Çetenin, Almanya’da bulunan bir Alman yayıncıdan, yaşlı turistlere ait kimlik bilgilerini 3 euro, genç turistlere ait kimlik bilgilerini de 1 Euro karşılığında elde ettiği anlaşıldı.  

İNTİHARA SÜRÜKLEMİŞLER

Çok iyi Almanca bilen çete elemanları, telefonla ulaştıkları turistlere, “Türkiye’de yaptığınız bir alışverişten dolayı çekilişe katıldınız ve otomobil kazandınız. Dilerseniz otomobili, dilerseniz parasını alabilirsiniz. Ancak, vergi ve noter devir işlemleri için 6 bin euro göndermeniz gerekiyor” diyorlardı. İkna olan mağdurlar, talep edilen miktarı yatırdığı anda ise şebekenin diğer üyeleri parayı bankadan çekiyordu.Bu arada dolandırılan 2 Alman turistin intihara teşebbüs ettiği de  bildirildi.

Sistem nasıl işliyor

Çete, ilk aşamada call center (arama merkezler) ofisleri kurdu. Buralara çok iyi Almanca bilen elemanlar yerleştirilerek, Almanya’dan telefon hattı alındı. Sonra Türkiye’ye tatile gelen Alman turistlerin telefon numaraları temin edildi. Bu numaralar, ‘voice over’ adı verilen internet sistemi üzerinden arandı. Almanlar kendilerini arayan numaraları aradıklarında Alman numarası gördüklerinden hiç şüphelenmedi. Çekilişten hediye kazandıklarını sanıp, istenilen miktarları verilen hesaplara aktardı. 

#Turist
#şebeke
#Alman
#Avusturyalı
#Süleyman Tanlak
#DATA
9 yıl önce