|

Türkiye'ye 60 bin kardeşimiz geldi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD ile PYD arasındaki çatışmadan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 60 bini aştığını söyledi. Suriyelilerin can güvenliğini tehlikeye atacağı için sınır kapısını açmak mecburiyetinde kaldıklarını belirten Kurtulmuş, Türkiye'nin bir gece içinde binlerce kişiyi ağırlamanın onurunu yaşadığını kaydetti.

.
00:00 - 21/09/2014 Pazar
Güncelleme: 21:08 - 20/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye'ye 60 bin kardeşimiz geldi
Türkiye'ye 60 bin kardeşimiz geldi

IŞİD ile PYD arasındaki çatışmadan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 60 bini aştı. Bir kısmı akrabalarının yanına diğerleri de okullara yerleştirilen Suriyelilerin tüm ihtiyaçları ise karşılanıyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker dün Suriye sınırında Türkiye'ye giriş yapan sığınmacıların kaldığı Suruç Yatılı Bölge Okulu'nu (YİBO) ziyaret etti. Kurtulmuş, 'Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, 8 ayrı giriş noktasında 60 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir' dedi. Kurtulmuş, en iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hazırlıklı olduklarını ifade etti.

AÇMAK MECBURİYETİNDEYDİK

Kurtulmuş, göçmenlerin sınırın hemen ötesinde barındırılması yönünde karar almalarına rağmen, IŞİD'in 6-7 kilometre yakına gelmesi nedeniyle sınır kapısını açmak mecburiyetinde olduklarını belirtti. IŞİD'in Suriyelilerin can güvenliğini tehlikeye atacağı için önceki gün 13.00 civarında kapının açıldığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti:

8 AYRI NOKTADAN GİRDİLER

'İlk etapta 4 bin 500 civarında insan giriş yaptı. Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, 8 ayrı giriş noktasında şu an itibariyle 60 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir. Bunların tamamı kontrollü bir şekilde içeriye alınarak bu kardeşlerimizin bir kısmının kendi akrabalarının yanında ikametleri, bir kısmının bölge okulları ve devlet tesislerinde ikametleri, bir kısmıyla ilgili de çadırlarda barınmaları sağlanmıştır.'

HERKESE ELİMİZİ UZATIRIZ

Türkiye'nin yardım çığlığı atarak elini uzatan herkese yardım elini uzattığına işaret eden Kurtulmuş, 'Elimizi uzatmak, gönlümüzü ve evimizi açmak durumundayız. Dolayısıyla Suriye'den gelen kardeşlerimizin etnik kökeni ne olursa olsun hepsini kabul etmek durumundayız. Hepsine 'hoşgeldiniz' demek durumundayız' dedi.

EN İYİ ŞEKİLDE YÖNETİLDİ

Kurtulmuş, 'Zor bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Şimdiye kadar olanki sürecin ilk adımı bile fevkalade başarılı bir şekilde yönetilmiştir' diye konuştu.

Sınıra askeri sevkiyat

Bir haftadan bu yana hareketliliğin yaşandığı Suriye sınırındaki Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'ne dün öğle saatlerinden itibaren askeri sevkiyat başladı. Çok sayıda zırhlı araç, TIR'larla Suruç İlçesi'nden geçirilerek sınır hattına gönderildi. Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay ile Gaziantep'teki 5'inci Zırhlı Tugay'dan sevk edilen zırhlı araçların Suriyeli'yi gören noktalara konuşlandırılacağı bildirildi. Gelişmeler üzerine çevre illerden askerlerin yanı sıra özel harekat polislerinin de takviye olarak Suruç'a gönderildiği ve sınır hattında görevlendirildiği kaydedildi.


10 yıl önce