|

Uzaktan kumandalı yargı düşünülemez

Yargının ve yargı mensuplarının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini vurgulayan AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2015 Salı
Güncelleme: 23:06 - 27/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 53. yıldönümü düzenlenen tören devletin zirvesini buluşturdu. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yüksek yargı temsilcileri ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özelkatıldı. AYM Başkanı Zühtü Arslan, törende yaptığı konuşmada yargıdaki vesayete dikkati çekerek, bağımsızlık vurgusu yaptı. Arslan, “Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olamaz. Hukuk devletinde uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez” dedi.



AYAR VEREN DEĞİLİZ


Arslan, “Yargı, toplum ve siyaset mühendisliğine soyunan bir vesayet kurumu olarak işlev göremez. Kendisini sistemin sahibi ve nihai koruyucusu olarak gören ve herkese ayar veren bir yargı anlayışı kabul edilemez. Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamaktır” diye konuştu.



HER VESAYETE KARŞIYIZ


Arslan, şöyle devam etti: “Yargı kendisi üzerinde kurulacak her türlü vesayete de kararlılıkla karşı durmalıdır. Yargının siyasallaşması ve siyasetin yargısallaşması demokratik hukuk devleti için aynı ölçüde tehlikelidir.” Güçler ayrılığı ilkesinin önemine dikkati çeken Arslan, “Hiçbir organ, diğer organların yardımı ve işbirliği olmaksızın sorunlarını çözemez ve başarılı olmaz. Bu anlamda, devlet gücü kullanan organlar arasındaki işbirliğine her zamankinden fazla ihtiyacımızın olduğunu belirtmek gerekir. Demokrasiler için yürütmenin sınır tanımaz tavrı ne kadar tehlikeliyse, yargının jüristokratik tavrı da o kadar tehlikelidir” dedi.



AYM DEĞİŞİM SÜRECİNİN BAŞINDA


AYM'nin bir değişim sürecinin başında bulunduğunu belirten ve bireysel başvurunun önemli bir işlev gördüğünü söyleyen Arslan, yeni anayasanın gerekliliğini vurguladı. Arslan, “Yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Şu anda ihtiyaç duyulan, anayasa yapımı sürecinin tüm aktörlerinin etkili bir irade ortaya koymalarıdır” diye konuştu.


AYM Başkanı, “Yeni Anayasa için zemini hazırlamak hepimizin sorumluluğunda. Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa demokratik anayasaların olmazsa olmaz unsurlarını dikkate almadan anayasa yapmaya çalışmak da o derece yanlış. Yeni Anayasa sihirli bir değnek değildir. İyi bir anayasa kadar, iyi anayasa uygulayıcıları gerekir” dedi.



Yüce Divan'da yeni düzenleme


Başkan Zühtü Arslan'ın talebi üzerine, Yüce Divan Salonu'ndaki üyelerin oturma yerinde değişiklik yapıldı. Başkan ve üyelerin oturduğu bölümün çok yüksek olduğu eleştirilerini değerlendiren Arslan, değişiklik talimatı verdi. Bir ay süren tadilat çalışmasının ardından, salonda üyelerin oturduğu bölüm, raportörler için ayrılan bölümün seviyesine, raportörler için ayrılan bölüm ise stenograflar için ayrılan bölümün seviyesine indirildi.








#Zühtü Arslan
#anayasa mahkemesi
#yargı
9 yıl önce