|

Vesayet tarih oldu

HSYK eliyle yargı üzerinde vesayet oluşturan paralel yapının etkinliği kırıldı. Paralel yapının yargı üzerindeki oyunlarını gören hakim ve savcılar, tercihlerini 'bağımsız yargı'dan yana kullandı. Seçim sonuçlarına göre, Yargıda Birlik Platformu listesinden 7 adli, 1 idari hakim ve savcı HSYK üyesi seçildi. Hezimet yaşayan paralel yapı ise idari yargıdan ancak 2 ismi HSYK'ya gönderebildi.

Osman Özgan
00:00 - 13/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 23:50 - 12/10/2014 Pazar
Yeni Şafak
Vesayet tarih oldu
Vesayet tarih oldu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üyelerini belirleyen kritik seçimler yapıldı. Adli ve idari yargı mensupları, HSYK'ya 10 asıl 6 da yedek üyeyi belirlemek için sandık başına gitti. Yargı içindeki paralel yapılanmanın adeta abluka altına aldığı HSYK'ya yeni yapısını oluşturacak seçimler, Yargıda Birlik Platformu'nun (YBP) galibiyetiyle sonuçlandı. 12 bin 520'si adli, 1474'ü idari yargıdan olmak üzere 13 bin 994 hakim ve savcı, görev yaptıkları illerdeki adliyelerde sandık başına gitti. HSYK aday seçimlerinde adli yargıdan 7 asıl, 4 yedek üye, idari yargıdan ise 3 asıl 2 yedek üye belirlendi. YSK gözetimindeki seçimlerde YBP ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) desteklediği adaylarla seçime bağımsız girdiğini belirten adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 olmak üzere toplamda 61 aday yarıştı.

OYUN BU KEZ TUTMADI

Tehdit ve şantajla hakim-savcıları etkilemeye çalışan paralel yapının oyunu bu kez tutmadı. Yargıyı paralel yapının vesayetinden kurtarmak isteyen hakim ve savcılar, 'bağımsız yargı' dedi. YBP listesinde bulunan 7 isim adli yargıdan, 1 isim de idari yargıdan HSYK'ya seçilirken, paralel yapının desteklediği listeden 2 idari hakim ve savcı HSYK'ya seçildi. Böylece binlerce hakimin siciliyle oyananarak yargı üzerinde kurulan paralel vesayet son buldu

PARALELİN ALEYHİNE DÖNDÜ

22 üyelik Kurul'un 4 üyesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan atayacak. 3 üye Yargıtay'dan, 2 üye Danıştay'dan seçildi. 1 üye ise Adalet Akademisi'nden gelecek. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurula doğal üye. Yapılan seçimlerde ortala çıkan tablo ve Akademi'den seçilecek üye ile Cumhurbaşkanı'nın atayacağı üyelerin de paralel yapı ile mücadelede aktif olacakları değerlendirildiğinde önümüzdeki dönemde Kurul'daki denge 16'ya 6 paralel yapının aleyhine olacak.

SADECE 2 KİŞİ SOKABİLDİLER

HSYK'ya 3 asıl 2 yedek üyenin seçildiği idari yargıda 1474 hakim ve savcı oy kullandı. 16 adayın yarıştığı idari yargı seçimlerinde, YBP'nin desteklediği mevcut HSYK üyesi Halil Koç yeniden seçildi. Diğer isimler ise paralel yapının desteklediği adaylardan oluşuyor. İdari yargıdan seçilen isimler şöyle: HSYK üyesi Halil Koç, HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu, Ankara Bölge Mahkemesi Üyesi Mahmut Şen.

AKADEMİ 16 EKİM'DE

HSYK için ilk seçim 23 Eylül'de Yargıtay'da yapılmıştı. 13 adayın yarıştığı seçimlerde Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun HSYK üyeliğine seçilmişti. İkinci seçim ise 29 Eylül'de Danıştay'da yapılmıştı. Bunda ise Taci Bayhan ile Şaban Işık HSYK üyesi seçilmişti. Seçimlerin son raundu ise Türkiye Adalet Akademisi'nde yapılacak. Akademisi, 16 Ekim'de yapılacak seçim ile HSYK'ya gönderilecek 1 asıl, 1 yedek üyeyi belirleyecek.

Kameralı oy takibi

İstanbul'da 1782 yargı üyesi, HSYK üyelerini belirlemek için dün Çağlayan Adliyesi'ne kurulan seçim sandıklarında oy kullandı. Adliyenin 9'uncu katına kurulan sandıklar saat 17.00'a kadar seçmenlerin oyuna açıktı. Oy veren yargı mensupları arasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salioğlu ve bazı Başsavcı Vekilleri de yer aldı. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından her sandıkta 10 yargı mensubu oyların sayımına ellerindeki çizelgelerle iştirak etti. Seçime yüksek ilgi gözlemlenirken, paralel yapıya yakın isimlerin sandıkların başından ayrılmaması dikkat çekti. Sandıkların açılmasını gözlemleyen yargı mensupları arasında yer alan paralel yapıya yakın isimler, oyların sayılmasını el kameralarıyla kayıt altına aldı.

ÖNDE GÖTÜRÜYORUZ

Paralel yargı mensupları adliye koridorlarında izleyecekleri yöntemi konuştukları görüldü. Eski özel yetkili hakim savcıların seçim sırasında sandıklara yakın yerlerde grup grup biraraya gelerek sohbet ettikleri görüldü. Kendi aralarında 'ülkenin kaderi bizim elimizde, bugün biz kazanacağız ve her şey başka bir kulvara girecek' dedikleri görüldü.

Sandıkların birer birer açılmasıyla paralel yapıya yakın bir kısım hakim ve savcılar sessizliğe gömülürken Küçükçekmece Hakimi Mehmet Karababa, sohbet ettiği kişilere seçimi önde götürdüğü iddiasında bulundu. Oy vermeye gelen paralel yapıya yakın isimler arasında, Selam Terör Örgütü' adlı uyduruk soruşturmayla Başbakan Erdoğan ve çevresindekileri dinleten Savcı Adnan Çimen, Ergenekon davası hakimlerinden Hasan Hüseyin Özese de yer aldı.

Okur dibe vurdu

Seçimlerde paralel yapıya yakın olan isimler hezimete uğradı. Paralel yapılanmaya yönelik soruşturmalarda çete üyelerini koruyan kararlara imza atan HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur 821 oy aldı. 2010 'daki seçimde, Okur 6 bin 401 ol almıştı. 2010'da pararel yapı desteğiyle 6 bin 34 oy alan Teoman Gökçe ile 5 bin 842 oy alan Nesibe Özer bu kez Kurul'a seçilemedi. Dünkü seçimde Özer 4 bin 545 Gökçe ise 4 bin 797 oy aldı.

Yargı hukuka sahip çıktı

HSYK seçimlerinin sonuçlarını değerlendiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Hakim ve savcılarımız tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır' dedi. Hakimevi'nde Yargıda Birlik Platformu üyeleriyle görüşen Bozdağ, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SİSTEM DEĞİŞMELİ

Demokratik bir seçim gerçekleştiğini dile getiren Bozdağ, 'Seçim sonuçlarına baktığımızda çoğulcu bir HSKY yapısı oluşmuştur' dedi. Milletin arzusunun da bu yönde olduğunu, bu seçimde Türkiye'nin yargısının, hukuk devletinin, bağımsız ve tarafsız bir yargı anlayışının kazandığını belirten Bozdağ, 'Hakim ve savcılarımız, tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır" dedi. Bozdağ, HSYK ile ilgili seçim usulünün devam edip etmeyeceği yönündeki soru üzerine de mevcut sistemin değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Katılım rekor seviyede

Toplam Sandık Sayısı: 116

Toplam Seçmen Sayısı:12 bin 519

Oy Kullanan Seçmen: 12 bin 311

Geçerli Oy Sayısı: 12 bin 183

Geçersiz Oy Sayısı: 128

işte yeni üyeler
ADLİ YARGI

- Metin Yandırmaz (YBP)

- Ramazan Kaya (YBP)

- Mehmet Yılmaz (YBP)

- Mehmet Durgun (YBP)

- Ömür Topaç (YBP)

- İsa Çevik (YBP)

- Turgay Ateş (YBP)

İDARİ YARGI

- Halil Koç (YBP)

- Ahmet Berberoğlu

- Mahmut Şen


10 yıl önce