|

Yeniden tanışalım

Başbakan Davutoğlu, Hrant Dink içinyayınladığı mesajda, 1915 olayları sonucu büyüyen düşmanlıkların 100. yılda da devam etmemesi için Ermeniler'e barış çağrısı yaptı: "Dink'in tuttuğu meşalenin ışığında gönüllerde kapılar açmak istiyoruz. 800 yıllık ortak bir tarihimiz var. Birbirimizi yeniden tanıma vakti geldi"

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:27 - 20/01/2015 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hrant Dink’in Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin 8’inci yılı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Dink’i, ‘Ermeni kökeninden de, Türkiye’ye bağlılığından da ödün vermeden Türkler ile Ermenilerin ortak geleceklerini inşa edebilmelerinin yol ve yöntemini arayan değerli bir Anadolu aydını’ olarak tanımlayan Davutoğlu, “Türk-Ermeni dostluğunu özünde birleştiren, köklü acıların aşılması, tarihi birlikteliğin hatırlanması için yüreğini ve aklını ortaya koyan Dink’in dostluk yoluna tuttuğu meşalenin ışığında zihinlerde ve gönüllerde kapılar açmak istiyoruz” açıklamasında bulundu. Bu anlayışla, Türk-Ermeni dostluğuna inanan herkesi yeni bir başlangıca katkıda bulunmaya davet ediyor ve tüm Ermenilere seslenmek istiyoruz” ifadesini kullanan Davutoğlu, Ermenice dahil 8 dilde yayınlanan mesajda şunları kaydetti:

TABULARI YIKALIM 

“Savaş şartlarında başvurulan zorunlu yer değiştirme politikalarının, 1915 dahil, gayrı insani sonuçlar doğurduğunu daha önce de açıklayan Türkiye, Ermenilerin acılarını paylaşmakta, iki halk arasında yeniden duygudaşlık kurulması için sabır ve kararlılıkla gayret göstermektedir. İlişkilerimizi esir alan husumetin aşılması için başta diyalog olmak üzere nasıl hareket edilmesi gerektiğinin ipuçlarını veren 23 Nisan 2014 tarihli taziye mesajı bu yaklaşımın en somut ifadesidir. Zamanı 1915’te donduran büyük travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılmasıyla başlar. Türkiye, kendi adına bu noktayı aşmış, geçmişten miras basmakalıp söylemleri, genellemeleri geride bırakmıştır.”

ZİYARETLER SIKLAŞMALI

“Aynı coğrafyayı ve uzun bir tarihi paylaşan Türkler ve Ermeniler, tüm meselelerini yalnızca kendi aralarında konuşabilir, çözüm yollarını da yine yalnızca birlikte arayabilir. Karşılıklı güven ve işbirliği anlayışını geliştirmemiz, 800 yıllık ortak tarihimizin ışığında birbirimizi yeniden tanımamız, insani ilişkiler içinde olmamız elzemdir. Bu anlayışla Ermeni dostlarımızı Türkiye’yi daha fazla ziyaret ederek karşılıklı önyargıları kaldırmaya davet ediyoruz. Acılara ortak olmak, yaraları sarmak ve tekrar dostluklar kurabilmek arzumuz samimidir. Ufkumuz dostluk ve barıştır.”

İhanet ortaya çıkacak

Başbakan Davutoğlu, kripto telefon casusluğuna imza atanlara yönelik yapılan operasyona ilişkin açıklama yaptı. “Bizim görevimiz; kim olursa olsun, hangi araç kullanılmış olursa olsun, ne zaman yapılmış olursa olsun, böyle bir ihanetin ortaya çıkması için bütün çabayı göstermektir. Bu konuda yapılan çalışmaları yakından takip ediyorum. Süreç kararlı bir şekilde devam edecek. Burada hiç kimse, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en üst düzey yetkililerini ve en önemli toplantılarını ya da kriptolu görüşmelerini takip etme cesareti bulamayacaktır” diyen Başbakan, suçu işlemiş herkesin adalete teslim edileceği mesajı verdi. 


Zorluklara karşı omuz omuza duracağız 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’daki temasları çerçevesinde İngiliz mevkidaşı David Cameron ile bir araya geldi. İngiltere Başbakanlığında yapılan görüşmeye Bakanlar Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve Ömer Çelik de katıldı. Görüşme öncesi açıklama yapan Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Davutoğlu, “Kıtamızın geleceği, terörizm, ırkçılık gibi birçok zorlukla karşı karşıyadır. Türkiye ve İngiltere bu zorluklara karşı eminim omuz omuza duracaktır” diye konuştu. Cameron da, Davutoğlu’nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “İki ülke arasında güçlü ilişkiler var. Türkiye, ilk ziyaret ettiğim ülkelerden biri” dedi. Cameron, şöyle konuştu: “Ülkelerimiz NATO üyesi. Dolayısıyla Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı durmanın önemini konuşmalıyız. Bir diğer konu da aşırıcı teröre karşı verilen mücadele. IŞİD’le birlikte gördüğümüz korkunç durum ve Suriye’deki geçiş sürecinin gerekliliği gibi konuları da bu akşam görüşeceğiz.”  


Düşmanlık üretilmesin

İngiltere Başbakanı Cameron ile teması öncesi soruları yanıtlayan Davutoğlu, Hrant Dink’in ölümünden sorumlu olanların mutlak ortaya çıkarılacağını kaydetti. “Hrant Dink bizim vatandaşımızdır, saygın bir kanaat önderidir ve katledilmiştir. Kim hangi saikle olursa olsun güvenliği tehdit etmişse üzerine gidilir” diyen Başbakan, 2015 yılının da 1915 üzerinden düşmanlıkların üretildiği bir yıl olmamasını diledi. Yayınladığı mesaja ilişkin Davutoğlu, “Verdiğim mesajla çağrıda bulunuyoruz. Bu insani bir çağrıdır. İnsani ve ahlaki bir konudur. Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Umarım bu mesaj her iki tarafa da gider. Ve bu yıl savaş acılarından dostluk üretebiliriz. Bu mesajın temel içeriği budur. Herhangi bir hesap için yapılmış değildir” diye konuştu.

#Ahmet Davutoğlu
#Hrant Dink
#Ermeni
9 yıl önce