|

Yüksek yargı sil baştan

Yargıtay ve Danıştay’ın yeni üyelerinin belirlenmesiyle yüksek yargı yeniden şekillenecek. Paralel yapının etkisi altında bulunan yüksek yargıda çoğulcu yapı egemen olacak. Yargıtay ve Danıştay’da Başkanlık Kurulları, daire başkanları, üye ve tekik hakimlerin hangi dairelerde görev yapacağı yeniden belirlenecek

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 21:21 - 16/12/2014 Salı
Yeni Şafak
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Yargıtay ve Danıştay’ın yeni üyelerini belirlenmesinin ardından gözler bu kurumlarda yapılacak seçimlere çevrildi. Yargıtay ve Danıştay’da Başkanlık Kurulları, daire başkanları, üye ve tekik hakimlerin hangi dairelerde görev yapacağı yeniden belirlenecek. Dairelerin iş bölümü sil baştan şekillenirken, paralel yapının etkisi altında bulunan yüksek yargıda çoğulcu yapı egemen olacak.

BAŞKANLIK KURULU BELİRLENECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan’ın onayladığı yargı paketi ile Yargıtaydaki daire sayısı 38’den 46’ya çıkarıldı. Bu dairelerin 23’ü hukuk, 23’ü ceza dairesi olacak. HSYK’nın 144 yeni üyesini belirlediği Yargıtay’da 5 gün içinde yeni kurulan 8 dairenin başkanı belirlenecek. Bu seçiminin tamamlanmasından itibaren 5 gün içinde de Yargıtay Birinci Başkanlığı’nda toplanan Birinci Başkanlık Kurulu’nun üyeleri yeniden belirlenecek.

DAİRELER DEĞİŞECEK

Yeni oluşan Birinci Başkanlık Kurulu, iş durumunu dikkate alarak daireler arasındaki iş bölümünü yeniden belirleyecek ve buna ilişkin karar derhal Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu karar, yayım tarihinden itibaren 10 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Birinci Başkanlık Kurulu, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde, dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Yargıtay daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Yeni iş bölümüyle dairesi değiştirilen dava dosyaları, görevlendirme yapılmasından itibaren on gün içinde mevcut halleriyle ilgili daireye gönderilecek.

DANIŞTAY DA YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Danıştay, 15’i dava, 2’si idari daire olmak üzere 17 daireden oluşacak. HSYK’nın 33 üye seçmesinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 üye atamasının ardından Danıştay’da 5 gün içinde yeni kurulan dairelerin başkanları belirlenecek. Başkanlık Kurulu, iş bölümünü yeniden belirleyecek ve buna ilişkin karar derhal Resmi Gazete’de yayımlanacak. 

KURULLAR İÇİN 10 GÜN SÜRE

Başkanlık Kurulu, iş bölümüne ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren 10 gün içinde, kurulların ve dairelerin iş durumunu ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Danıştay daire başkanları, kurullarda ve dairelerde görev yapan Danıştay üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi kurul ve dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek.

İŞ BÖLÜMÜ YAPILACAK

Dosyalar mevcut halleriyle yeni dairelerine devredilecek. İş bölümü kararı sonrası Danıştaya gelecek olanlarla karar düzeltme ve yargılamanın yenilenmesi dahil kanun yollarına konu edilerek bozulan dava dosyaları iş bölümü kararıyla görevleri belirlenen dairelerce sonuçlandırılacak.

Yeniden güven gelecek

Yargı paketindeki düzenleme çerçevesinde önceki gün Yargıtay ve Danıştay’a yapılan üye atamaları, buralardaki iş yükünün büyük oranda azalmasını sağlayacak. Yargılama süreleri daha kısa sürede sonuçlanmakla beraber insanların mağdur olmasının da önüne geçilmiş olacak. İş yükünün yoğun olması nedeniyle yüksek mahkemelerin dosyaları yeterince incelemeden sonuçlandırdığı algısı da oluşuyor. İş yükünün azalmasıyla böyle bir algı da ortadan kalkacağı için güven kaybı da olmayacak.


Çoğulcu bir yapı hedef

2011 yılında Yargıtay’a 160, Danıştay’a ise 51 üye atanmıştı. Ancak atanan bu isimlerin büyük çoğunlunun ise paralel yapıya yakın isimler olduğu belirtiliyordu. Bu nedenle de toplumda “yüksek yargı cemaatin kontrolüne mi geçti” endişesi hakimdi. Ancak son yapılan     seçimle, yüksek yargıdaki paralel vesayet son bulacak ve çoğulcu bir yapı oluşacak. 


Atamalar Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçilen 9 Danıştay üyesine ilişkin atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.  Buna göre, Danıştay üyeliklerine, Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürü Ali Ürker, Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü eski 1. Hukuk Müşaviri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Hukuk Dairesi Başkanı Fatih Mehmet Alkış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İlker Sert, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü İsmail Kalender, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Ballı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Teftiş Kurulu Başkanı Cevdet Malkoç, Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş Genel Müdürü Osman Tural, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı 1. Hukuk Müşaviri Taha Erdinç Bülbül ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri Zeynep Kenan getirildi.

#HSYK
#Yargıtay
#Danıştay
9 yıl önce