|

51 kareyle kütüphane

Kütüphaneler Haftası'nda açılan “Fotoğraflarla İstanbul Kütüphaneleri” sergisi, İstanbul'un 12 kütüphanesini 51 fotoğrafla, bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde yansıtıyor. Bazı kütüphaneler ihtişamı, bazıları kalabalıklığı ile dikkat çekiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:54 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Işık Üniversitesi öğretim görevlisi, fotoğrafçı Ümit Oğuz Göksel, Kütüphaneler Haftası'nda Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuayesinde açtığı “Fotoğraflarla İstanbul Kütüphaneleri” sergisiyle bu haftayı daha da anlamlı kılıyor. Beş ay boyunca İstanbul'un 12 farklı kütüphanesini fotoğraflayan Göksel, kütüphaneleri, içinde yaşayan hayatı, kütüphanecileri bugüne kadar görmediğimiz bir şekilde yansıtıyor. Kütüphaneler zihnimizde soğuk mekanlar olarak algılanır ve sadece öğrencilerin ders çalışmak için gittiği mekanlar olarak bilinir ama Göksel'in fotoğrafları bunları yerle bir ediyor. Bazı kütüphaneler ihtişamı, mimarisiyle bizi cezbederken bazıları da kalabalığıyla etkiliyor. Fotoğrafın bugünden geleceğe kurulan bir köprü olduğunu söyleyen Göksel, “Eski İstanbul fotoğrafları olmasaydı 19. yüzyıl İstanbul'unu anlayamayacaktık. Ben de buradaki 12 kütüphaneyi köprüden geçirip geleceğe taşıdım. Bugünüyle elli sene sonra da hatırlanacak belge niteliğindedirler” diyor. 5 Nisan'a kadar görülebilecek sergide 51 fotoğraf yer alıyor.



ORTAMI TENEFFÜS EDEN VAZGEÇEMİYOR


Göksel'in çalışması acaba insanları kitap okumaya yönlendirebilir mi? Ona göre bu sorunun cevabı: Hayır. “Kitaba yöneltme açısından çok büyük etkisi olmayacaktır. Kütüphanelere gitmeye sebep olabilir” diyor Göksel. Çekimler sırasında bir rahatsızlık geçiren Göksel'e oğlu Ege yardım etmiş. Kadıköy Tarih, Sanat, Edebiyat Kütüphanesi'nde etrafı gören, atmosferi soluyan Ege babasına dönüp “Ben artık evde ders çalışmam” demiş. Göksel, bu anıyı en büyük kazanımlarından biri olarak değerlendiriyor.



12 mekan fotoğraflandı


Göksel'in fotoğrafladı- ğı kütüphaneler şöyle: IRCICA Kütüphanesi, İSAM Kütüphanesi, Atatürk Kitaplığı, Kadın Eserleri Kütüp- hanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Kadıköy Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, Beyazıt Kütüphanesi, Süley- maniye Kütüphanesi, Orhan Kemal Kütüp- hanesi, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphane- si, Kadir Has Üniver- sitesi Kütüphanesi ve İTÜ Kütüphanesi.



Sitelerde fotogaleri olsun


Bundan önce huzurevinde kalan insanları fotoğraflayan Göksel, iki projeyi de gönüllü olarak hayata geçirmiş. 23 Nisan'da sokak çocuklarını fotoğraflayıp “Bu çocuklar da bizim çocuklarımız” demek istiyor. Ancak özlük hakları nedeniyle proje askıda bekliyor. Göksel'in karşılaştığı en ilginç tepkilerden biri “Ben bu kütüphaneye çok gittim ama bu halini hiç görmedim” olmuş. Kütüphanelerin de bizim algımızın dışında bir enerjisi var. Göksel, herkesi kendini ilime, kültüre vermiş insanların bu mekanlarda ürettikleri enerjiyi yerinde görmeye davet ediyor. Geçen bir gazetenin web sayfasında Muhteşem Paris Kütüphaneleri diye bir galeri yapıldığını gören Göksel, “Bu fotoğraflardan galeri yapılmazsa çok üzüleceğim” diyor.


#Fotoğraflarla İstanbul Kütüphaneleri
#Kütüphaneler Haftası
#İstanbul kütüphane
#Ümit Oğuz Göksel
9 yıl önce