|

İnce zulüm

Önceki gün 92 yaşında vefat eden Yaşar Kemal, Türkiye'nin karanlık dönemlerinde mahkeme salonlarına alışık yaşadı. Kemal’in, İnce Memed romanından uyarlanan filmin, Türkiye’de çekilmesine bile izin verilmemişti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:37 - 1/03/2015 Pazar
Diğer
Londra’da yaşayan yönetmen Fuad Kavur, 1984 yılında sinema filmi yapılan ‘İnce Memed’in komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle Türkiye’de çekilmesine izin verilmediği yıllarda Yaşar Kemal’in üzüntüsüne bizzat tanıklık etti. Fuad Kavur, Yaşar Kemal’in bugün, dünya edebiyatında Dostoyevski, Emile Zola, Tolstoi, Emile Zola, Scott Fitzgerald veya Hemingway gibi yazarlarla aynı kategoride olduğunu söyledi.

ÇUKUROVA FİLMİN YILDIZI OLURDU

Kavur, Kemal’in filmi Çukurova’da çekmek istediğini belirterek şunları ifade etti: “Ankara’ya gidip Bülent Ecevit’ten filmin yapılması için izin istedim. Kabul etti. Ben Londra’ya dönene kadar hükümet düştü ve yeni hükümet İnce Memed’i komünist propaganda yaptığı gerekçesiyle reddetti. Ben de çekimleri Yugoslavya’da yapmaya karar verdim. Yaşar, buna gerçekten çok üzüldü. Filmi Çukurova’nın bozulmamış topraklarında çekmeyi çok istiyordu. Oscar ödüllü kameramanımız Freddie Francis ile şüphesiz Çukurova filmin yıldızı olurdu.”

CAMBAZ İPİNDE GİBİYDİK

Kavur, “Yaşar Kemal ile ilk kez 1979 yılında Paris’te tanıştığını söylerek, şunları ekledi: “‘İnce Memed’in filmini yapmaya oldukça ilgili yapımcı Sir Peter Ustinov ile çalışıyordum. Yaşar Kemal, Paris’e geldiğinde onu Ustinov ile tanıştırdım. Hepimiz cambaz ipinde yürüdüğümüzü biliyorduk. Filmi yapmak isteyerek açıkça komünist olarak suçlanabilirdik.”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kayıhan Güven de, Kemal’in Cumhuriyet Gazetesi’ne ilk görüşmeye gittiği gün kıyafeti nedeniyle içeri alınmadığını söyledi. Güven, yazarın 1950'li yıllarda Anadolu'da yaptığı röportajların gazetecilik okullarında ders olması gerektiğini ifade etti. 

Mezarına köyden toprak

Yaşar Kemal’in 1923 yılında dünyaya geldiği Osmaniye’nin Gökçedam Köyü’nde sela verilirken, kabrine konulmak üzere baba evinden toprak alındı. Teşvikiye Cami’nde cenaze namazı kılınırken, hemşehrileri de aynı anda Kemal için saf tutup gıyabi cenaze namazı kılacak. Yaşar Kemal, bugün öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu'da Mezarlığı’na defnedilecek. Öte yandan Kemal’in Üsküdar’daki evi, taziye için gelen ziyaretçilerin akınına uğradı. Taziyeleri usta yazarın eşi Ayşe Semiha Baban kabul etti.


Ustinov Abdi Ağa oldu

Aynı adlı romanında sinemaya uyarlanan İnce Memed (Memed My Hawk) 1984 yılında Yugoslavya’da İngilizce çekildi. Filmde Abdi Ağa karakterini ünlü oyuncu ve yapımcı Peter Ustinov canlandırdı.

#Londra
#Fuad Kavur
#İnce Memed
9 yıl önce