|

Kınalı kuzular ölümsüzleşecek

Anzak çıkarmasını durduran efsane 57. Alay'ın kınalı kuzularını "sanatta ölümsüzleştirmek" için yazılan "Çanakkale 100. Yıl Senfonisi", melodisiyle dinleyenleri hüzünlendirecek

Yeni Şafak
12:14 - 19/04/2015 Pazar
Güncelleme: 09:15 - 19/04/2015 Pazar
AA

Türkiye'de "yeni nesil" müziğin uluslararası temsilcilerinden olan ve dünyada bestelediği tiyatro, bale müzikleri ve klasik müzik eserlerinin yanı sıra çıkardığı albümlerle de tanınan kompozitör Can Atilla, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı çerçevesinde bestelediği eseri anlattı.



Yaklaşık iki yıl süren çalışmanın ardından eseri kısa süre önce tamamladığını ve birbirinden farklı duyguları notalara dönüştürdüğünü belirten Atilla, dört bölümden oluşan ve bir saate yakın süren "Çanakkale Senfonisi"nin, Çanakkale Cephesi'nin kahraman 57. Alay'ını anlattığını söyledi.



Atilla, 57. Alay'ın, Çanakkale Savaşı'nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen Osmanlı alayı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:



"Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren kahramanlıklarıyla dünyada tanınan bu alay daha önce edebiyatta, sahne ve resim sanatında tek başına hiç işlenmedi. Sadece bu yıl bir kitabı yayınlandı. 57. Alay 628 şehit verdi. Öyle bir kahramanlık destanı yazdılar ki bugün Avustralya Büyükelçiliğinde bile bu savaşın fotoğraflarını görebilirsiniz. Dünyada müthiş bir saygıyla anılıyorlar."



"Savaşın kaderini bir gecede değiştirdiler"


Can Atilla, "O dönemde Kurmay Yarbay olan Mustafa Kemal'in askeri inisiyatif ve cesur kararlarıyla 19. tümene bağlı bu Alay 25 Nisan 1915 günü yaptığı mücadele ile Çanakkale Savaşı'nın gidişatını değiştirmiştir" dedi.



Bu alayın neredeyse tamamının şehit olduğunu ve tarihe isimlerini yazdırdıklarını ifade eden Atilla, şöyle devam etti:



"Çanakkale'deki bu kahramanlık destanı sadece bizlerin değil tüm dünyanın hatırladığı bir kahramanlık. Bu alaya o kadar saygı duyulur ve kahraman bir alaydır ki bu nedenle günümüzde Türk Silahlı Kuvvetleri'nde 57. Alay diye bir alay yoktur. Bu askerlerimiz daha sonra Filistin, Sina, Galiçya ve diğer cephelerde de görev almışlardır."



"Batı çok gözyaşı dökecek"


Atilla, Gelibolu Senfonisi'ni 57. Alay şehitlerinin adının sanatta da ölümsüzleşmesi amacıyla yazdığını anlattı. Atilla, "Eser, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında ulusal senfonimizdir. Çanakkale Savaşları'nın yıl dönümü dolayısıyla önümüzdeki günlerde düzenlenecek Barış Zirvesi'nde, Gelibolu Senfonisi de dünya prömiyerini yapacak" diye konuştu.



Eserin bu yıl hem yurt içinde hem yurt dışında Türkiye'yi temsil edecek bir kahramanlık ve barış senfonisi olduğunu belirten Atilla, senfoninin, Çanakkale Savaşı'nın bugünkü barış mesajlarının tamamını İngilizce sözlerle anlattığını dile getirdi.



Atilla, orkestra şefi Burak Tüzün yönetimindeki İzmir Senfoni Orkestrası'nın seslendireceği 57. Alay Senfonisi'nin solist sanatçılarının ise Onur Şenler ile Amerikalı soprano Angela Ahıskal olduğunu bildirdi.



Eseri hazırlarken, savaşın karanlık görkemini hayal ederek her enstrümana bir askerin duygularını yüklediğini ve eseri böyle ortaya çıkardığını kaydeden Atilla, eserin dramatik ve hüzünlü bir senfoni olduğunu söyledi.



Kompozitör Can Atilla eser hakkındaki duygularını, "Özellikle sopranonun sözleriyle birleştiğinde Batı çok gözyaşı dökecek" sözleriyle aktardı.

#gelibolu senfonisi
#Can Atilla
#Çanakkale Savaşı 57. alay
9 yıl önce