|

Osmanlı'nın son zaferi: Kutu'l Amare (1916)

1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılına özel bir sayı çıkaran Derin Tarih Dergisi, Osmanlı’nın tarihteki son zaferi olarak kayıtlara geçen Kutu’l-Amare Savaşı’nın sonunda İngilizlerin teslim olmasının anlatıldığı posteri hediye ediyor.

Yeni Şafak
13:34 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:03 - 20/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
.
.
Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’na girişinin 100. Yılında Derin Tarih Dergisi, tarih meraklılarına özel bir sayı sundu. Sonuçları günümüze kadar ulaşan kanlı savaşın perde arkasını alanında uzman isimler masaya yatıran dergi, Osmanlı Devleti’nin tarihteki son zaferi olan ve İngilizlerin "1842’deki Kabil bozgunundan beri İngiliz ordusunun yaşadığı en aşağılayıcı hezimetimiz" dediği Kutu’l-Amare Savaş’nı tasvir eden posteri de hediye ediyor.


Derin Tarih Dergisi’nin 1. Dünya Savaşı 100. Yıl Özel Sayısı’nda çok çarpıcı konular yer alıyor.

İşte dergideki dosya ve yazıların başlıkları:


Şükrü Hanioğlu’ndan İttihad ve Terakki’nin dış siyasetine dair ipuçları. Mustafa Aksakal’ın kaleminden Alman-Osmanlı ittifakının perde arkası. Herkesin bildiği sır: Yavuz ve Midilli bahaneydi. Halifenin Cihad çağrısı İslam dünyasında nasıl karşılandı? Mustafa Armağan’ın yakın tarihe ışık tutacak hesaplaşması: Mustafa Kemal Paşa’nın zoraki savaşı. Silah arkadaşlığı mı menfaat ortaklığı mı? Gültekin Yıldız’dan Türk-Alman ittifakının bilinmeyenleri.. Norman Stone Batı Cephesi’nin ölüm teknisyenlerini mercek altına aldı. Teknolojik gelişmeler savaşın seyrini nasıl etkiledi? Ölüm kusan makineleri Doruk Akyüz Derin Tarih okurları için yazdı. Savaşı omuzlayan isimsiz kahramanların hazin hikâyelerini Tuncay Öğün anlattı. Nejat Çuhadaroğlu 1. Dünya Savaşı’ndaki asker kıyafetlerini müzesinde sergilediği maketler üzerinden tanıttı. ABD’li Osmanlı askeri tarihi uzmanı Prof. Edward J. Erickson: “Osmanlı tarafsız kalsa daha makul sonuçlar elde edebilirdi. Beşir Ayvazoğlu’ndan edebi bir nostalji: Savaş zamanında bir şehir ve bir şair. Gelibolu Cephesi nasıl filme alındı? Mustafa Selçuk’tan Osmanlı’nın propaganda taktikleri. Karikatürler üzerinden çizgilerin savaşı… Ali Şükrü Çoruk’un kaleminden. Teşkilat-ı Mahsusa nedir, ne değildir? Polat Safi tarih meraklılarını aydınlatıyor. Casuslar Savaşı’nda ilk raunt. Savaşın gizemli askerlerinin üzerine çekilen perdeyi Mustafa Yeni aralıyor. Osmanlı ordusundaki Arap subayları saf değiştirdi mi? Mesut Uyar’ın yazısıyla Arap isyanı hakkında bildiklerinizi gözden geçirme vakti. Osmanlı ordu imamlarını biliyor musunuz? Mehmet Beşikçi’nin yazısı sizi bekliyor. Lokman Erdemir’den cephe cephe Osmanlı esirlerinin serencamını öğrenmek ister misiniz? 


#Derin Tarih Dergisi
#1. Dünya Savaşı 100. yıl özel sayısı
#Kutu’l-Amare Savaşı
#Osmanlı'nın son zaferi
9 yıl önce