|

Sinemada din tartışılıyor

Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu ‘sinema ve din’ konusunda ülkemizde akademik birikim oluşturmak, akademisyenler ve konuya ilgi duyanları bu alana dair fikir üretmeye teşvik etmek amacıyla ilk kez düzenleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/05/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:49 - 24/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Sinemacılarımız İslam'ı ve İslam kültürünü, geleneğini, dilini, söylemini ne ölçüde perdeye yansıtıyorlar? Din algısı onların sinema dilini nasıl geliştiriyor? Bunları hiç düşündünüz mü? Siz değil belki sinemacılarımız bile düşünmemiştir. İşte tam da bu amaçla Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu düzenleniyor. Yarın başlayacak olan sempozyum 24 Mayıs'a kadar sürecek. Ensar Vakfı Değerler Eğitimi Merkezi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Nebraska Omaha Üniversitesi'nin işbirliği ile hayata geçirilen sempozyum 'sinema ve din' konusunda ülkemizde akademik birikim oluşturmak, akademisyenler ve konuya ilgi duyanları bu alana dair fikir üretmeye teşvik etmek amacını taşıyor.



SOYSAL'IN 'ÜÇ YOL'U GÖSTERİLECEK


Sempozyuma ABD, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Danimarka, Kanada, Portekiz, Ukrayna, Malezya, İrlanda, İran, İngiltere, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, Romanya, Tunus ve Pakistan'dan önemli isimler katılıyor. Sempozyum, bugün saat 14.00'de Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde başlıyor. Protokol konuşmalarıyla başlayacak olan açılışın ardından bir de panel var. 'Sinema ve Din' konulu panelde William L. Blizek (ABD Nebraska Omaha Üniversitesi) Ali Murat Yel (Marmara Üniversitesi) ve John Lyden (ABD Grand View Üniversitesi) konuşacaklar. Saat 16.00'da başlayacak olan paneli Nuri Tınaz yönetecek. Saat 17.15'de ise yönetmen Faysal Soysal'ın “Üç Yol” film gösterimi var. Soysal gösterimden sonra soruları cevaplandıracak.



Sahip çıkılamayan Milli Sinema


Sempozyumda, sinema ve dinle alakalı pek çok dinamik masaya yatırılacak. konular tartışılacak. Sempozyuma başkanlık eden Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi Nuri Tınaz, “Türkiye'de dinle ilgili konular fazla popüler olmuyor. Bu yüzden bu sempozyuma ilgi olur mu diye tereddüt ettik. Ama Türkiye'den 350'nin üzerinde bildiri özeti, yurt dışından da 116 tane bildiri aldık. İçlerinden 80-90 tanesini seçtik” diyor.





#İslam kültürü
#Uluslararası Sinema ve Din Sempozyumu
#sinema ve din
9 yıl önce