|

Türk ressam Roma'da sergi açıyor

Ressam Timur Kerim İncedayı, İstanbul ve Roma'yı buluşturduğu sergisini açmaya hazırlanıyor. İncedayı: "2 buçuk senede hazırlandı bu sergi ama küçüklüğümden beri gelen birikimin sonucu diyebiliriz" açıklamasında bulundu.

Yeni Şafak
13:13 - 29/01/2015 Perşembe
Güncelleme: 11:15 - 29/01/2015 Perşembe
AA
Türk ressam Timur Kerim İncedayı'nın, doğup büyüdüğü İstanbul ile uzun yıllardır yaşamını sürdürdüğü Roma’yı buluşturduğu yeni sergisi sanatseverlerle buluşacak.


Türkiye’de doğup, hayatının 50 yıldan fazlasını İtalya’da geçiren ressam İncedayı, köklü medeniyetlere ev sahipliği yapmış İstanbul ve Roma’yı buluşturduğu yeni sergisi "Tarihin ayak sesleri: Roma ve İstanbul" hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Kariyerinde pek çok sergi açan İncedayı, 2 buçuk senelik bir çalışmanın ardından 50 eserden oluşan sergi çalışmalarında yorulduğunu, ancak açılışı heyecanla beklediğini belirtti.


İncedayı, sergisinde iki kentin tarihteki rolü üzerinde durulduğunu ifade ederek, "Çok uzun senelerdir Roma'da yaşıyorum. İstanbul'da doğdum. İstanbul'da bütün gençliğim geçti. İkisi de birikimleriyle iki önemli sanat şehri. İkisi de son derece değerli" dedi.


İki şehrin de kültürel zenginlikleriyle sanatına katkı yaptığını ifade eden İncedayı, "Şehirlerin karakteristik biçimde simgesi haline dönüşen anıtlar ve eserleri kullandım. Bunları çok ciddi etütler yaparak incelediğimi söylemeliyim. Yerinde tetkikler yaptım. Tabi ön çalışmaları da çok önemliydi. 2 buçuk senede hazırlandı bu sergi ama küçüklüğümden beri gelen birikimin sonucu diyebiliriz" ifadelerini kullandı.


Kökleri çok eskiye giden bu iki kentin müşterek pek çok yanı olduğunu kaydeden ünlü ressam, hem Roma’dan hem İstanbul’dan büyük medeniyetlerin gelip geçtiğini, bunun sayesinde bu şehirlerin kültürel açıdan oldukça zengin olduğunu dile getirdi. İncedayı, Türklerin İstanbul'u fethinden sonra bu zenginliğe, gerek kendi kültürleriyle gerekse din hususunda azınlıklara tanıdığı serbestlikle katkı yaptığına dikkati çekti.


İncedayı, kentlerin simge yapılarına ev sahipliği yapan medeniyetlerin bıraktığı kalıntıların kullanıldığı 50 parçalık "Tarihin ayak sesleri: Roma ve İstanbul" sergisindeki eserlerinde sulu boya ve pastel ağırlıklı olmak üzere karışık teknik kullandığı bilgisini verdi.


Serginin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği'nin katkılarıyla 30 Ocak - 1 Mart tarihleri arasında Roma'daki Macro Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını belirten İncedayı, daha sonra serginin İstanbul'a taşınacağını sözlerine ekledi.
#Timur Kerim İncedayı
#Ressam
#İstanbul
#Roma
9 yıl önce