|

Türkiye'nin kalbi Somali'de atıyor

Hollywood yıldızlarının başlattığı #TurkishAirlinesHelpSomalia kampanyası büyük destek görürken, 2011'den bu yana Türkiye'nin bölgede başlattığı yardım faaliyetleri dikkatleri çekti. THY, Kızılay ve TİKA başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşun aktif olarak çalışmalarda bulunduğu bölgeye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapmış olduğu ziyaretler de büyük bir önem taşıyor.

Yeni Şafak
17:14 - 16/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 17:13 - 16/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Somali'deki bir çocuk, üzerinde ay-yıldızlı Türkiye forması...
Somali'deki bir çocuk, üzerinde ay-yıldızlı Türkiye forması...

On binlerce insanın kıtlık ve salgın hastalık riski ile karşı karşıya kaldığı Somali için Twitter üzerinden yardım kampanyası başlatıldı. Ünlü isimler Somali'ye giden tek hava yolu şirketi Türk Hava Yolları'na çağrıda bulundu. Oyuncu Ben Stiller, Twitter hesabı üzerinden "Somali'ye giden tek havayolu Türk Hava Yolları ile Somali'ye destek olabiliriz" dedi. Kısa sürede yüz binlerce kişinin desteğini gören kampanyaya Türk Hava Yolları'ndan yanıt geldi.



THY, "Somali. Sevgi ve yardım için yapılacak yolculuğun çağrısını aldık" ifadelerini paylaştı. Yardım çalışmaları hakkında ilk bilgileri veren Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Doğu Afrika krizinin farkındayız. 3 gemi, 3 kargo uçağı olmak üzere üzere Yemen, Somali ve Güney Sudan'a THY'yle birlikte yardım yolluyoruz" dedi.





Somali'de kıtlık

Siad Barre rejiminin çöktüğü 1991 yılında başlayan iç savaş sonlandırılamamış; iç çatışmalar, yoksulluk, insani ve çevresel etmenler nedeniyle 2011 yılında Birleşmiş Milletler bölgede kıtlık ilan etmişti.



Türkiye Somali'ye 2011'de koştu

Türkiye'nin Afrika politikasında önemli yer tutan Somali, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki tarihi ziyaretinin ardından Türkiye'nin insan odaklı yardımları sayesinde dikkate değer ilerleme sağladı. 2011 yılında yaşanan insani kriz sonrası, Somali'den gelen yardım isteğine Türkiye'nin verdiği olumlu dönüşle başlayan yardım faaliyetleri bugün Somali'de büyük bir önem tutuyor.



  1. Afrika açılımında Somali'ye ise özel önem veren Türkiye, uzun yıllar iç karışıklıklarla boğuşan ülkenin sorunlarına çözüm bulmak ve yeniden inşası için ciddi çaba gösteriyor.
Somali'ye 20 yıl sonra giden ilk lider oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2011'deki ziyaretiyle 20 yıl süren iç savaştan sonra Afrika dışından Somali'ye gelen ilk lider oldu. Ziyarette yapılan anlaşmalar kapsamında Somali'ye binlerce ton gıda yardımı yapıldı, tıp hekimleri gönderildi, halkın da desteğiyle sokaklardaki çöpler toplandı, yol ve altyapı inşa edildi.






"Afrika'ya olan ilgimiz çıkara değil gönül bağlarına dayanıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Ocak'ta Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "Bizim ecdadımızın Afrika'daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte üç kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, ne burada ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir. Türk milletinin Afrika'ya olan ilgisi çıkara değil, gönül bağlarına dayanıyor" ifadeleriyle Türkiye'nin bölgeye bakış açısını özetledi.







Türkiye tarafından Somali'ye yönelik gerçekleştirilecek yardım faaliyetlerinin koordinasyon görevi TİKA'ya verildi. TİKA Mogadişu Program Koordinasyon Ofisi, 12 Eylül 2011 tarihinde kapılarını araladı. Somali'ye yardım malzemelerini taşıyan ilk kargo uçağı, 8 Kasım 2011 tarihinde Somali'ye gönderildi. Mülteci kampları ve şehirlerde gıda ve ilaç dağıtımları gerçekleştirildi. Mogadişu'da Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Mogadişu ve civarında kurulan dört adet sahra hastanesi ile Haziran 2014'e kadar toplam 361 Türk personeli yaklaşık 350 bin kişiye sağlık hizmeti sunuldu.





Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi

Erdoğan, 2011'deki ziyaretinin ardından geçen yıl Afrika gezisi kapsamında yeniden gittiği Somali'nin başkenti Mogadişu'da donanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından sağlanan Somali Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi'nin açılışını yaptı.





Mogadişu'da TOKİ tarafından yaptırılan 200 yataklı hastane, Doğu Afrika'da kapasite ve teknoloji açısından en modern sağlık kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Modern ekipmanlarla donatılan hastanede ayda 6 bin kişinin tedavisi sağlanıyor. Hastanede, 28 yataklı acil servis, 4 ameliyathane, 20 yenidoğan gibi birçok ünite hizmet veriyor. Bünyesinde Türk ve Somalili doktorların çalıştığı hastane ülkedeki sağlık altyapısının iyileştirilmesine de destek veriyor.



Başkentte 2011'de açılan TİKA'nın bürosu aracılığıyla yapılan yardımlar kapsamında, başkent ve çevresinde kurulan 4 sahra hastanesinde 2011- 2014 yıllarında yaklaşık 350 bin kişiye sağlık hizmeti verildi.



Kızılay her alanda yardım taşıyor

Bugüne kadar milyonlarca Somaliliye gıda yardımında bulunan Türk Kızılayı başkent Mogadişu'nun yeniden imarı için de önemli bir çalışma yürütüyor. Ülkeye gönderdiği iş makinaları, teknik malzeme ve insan gücüyle çöp dağlarını temizleyen, şehir mobilyaları ve altyapı malzemeleri üreten Kızılay, Somali'nin geleceği olan gençler için de eğitim faaliyetlerinde bulunuyor.








Kızılay'ın çağrısı üzerine “Yemen'in, Doğu Afrika'nın, Güney Sudan'ın Umudu Ol” sloganıyla ortak yardım kampanyası etrafında birleşen sivil toplum kuruluşları, açlık nedeniyle ölümle yüz yüze kalan insanlar için denizden ve havadan yardım koridoru açacak.





İHH modern tarım götürdü

İHH İnsani Yardım Vakfı da Somali'de çok önemli yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Somali'de ilk kez ziraat üzerine bir fakülte İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açıldı. Geçmişte büyük kıtlığın yaşandığı Somali'de tarımsal üretimi arttırmak için önemli bir projeye imza atıldı.



Öte yandan İHH İnsani Yardım Vakfı, 'Afrika da 100.000 Ameliyat Projesi' kapsamında Somali'nin Afgoye bölgesinde 1000 kişilik katarakt hastasının ameliyatı yapıldı.






#THY
#Somali
#Recep Tayyip Erdoğan
#İHH
#Türk Kızılayı
#TİKA
7 yıl önce