|

Türkiye’nin uydusunu sigortalatan adam

Sigorta Duayeni olarak anılan Dr. Alaattin Büyükkaya’nın hatıralarını anlattığı kitap bu sektörde bir ilk olması açısından önemli. Bir çok yeniliğe imza atan Büyükkaya, Türkiye’nin ilk haberleşme uydusunun sigortalanmasını da sağlamış.

Yeni Şafak ve
00:24 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:35 - 18/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye’de sigortacılık sektörünün gelişimi hakkında önemli hatıraların yer aldığı ‘Yalnız Yürümeyeceksin’ sigorta sektöründeki ilk hatıra kitabı. Sigorta Duayeni olarak anılan Dr. Alaattin Büyükkaya’nın hatıraları, ülkemizdeki sigorta şirketlerinin bilinmeyen yanlarını, çok az bilinen gerçekleri; aynı zamanda Büyükkaya’nın çocukluğundan başlayan yaşamını, iş disiplinini, yöneticilik ve girişimcilik yönünü de anlatıyor. Alaattin Büyükkaya da sigorta gibi insan hayatının bütün safhalarını kapsayan bir hizmet sektöründe kimsenin hatıralarını yazmamasının dikkatini çektiğini söylüyor ve ekliyor: “Sadece Cumhuriyet dönemi bile dikkate alınsa doksan yıldır bu sektörde yaşananlar unutula unutula çok azı bugünlere gelebilmiş. Birçok ünlü sigortacının birikimleri de böylece heba olmuş. Ben de 40 yıllık sigortacılık tecrübelerimi ve hatıralarımı yazmazsam aynı akıbete uğrayacaktım. Belki sigorta sektörünün istenen seviyeye gelememesinde yaşanan tecrübelerin bugünlere aktarılamamasının da bir rolü vardır.”  


KADER İKTİSATA YÖNLENDİRDİ

Alaattin Büyükkaya’nın ailesi Selanik Kayalar’dan mübadele ile göç edip Tokat’a yerleşen iki ailenin çocukları Mustafa ve Suriye’nin evlenmesi ile oluşmuş. 2 kardeşi kızamıktan biri 2, diğeri 4 yaşında iken vefat edince, Alaattin diğer kardeşi Necati ile büyür. Liseden sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik bölümünü kazanan Büyükkaya, babasının vefatı ile buraya kayıt yaptıramaz. Daha sonra İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nin gece bölümüne kayıt yaptırır. Bazı fakültelerin gece bölümü açılınca İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne geçer. Çalışırken bir yandan iş hayatına atılır. 


SEKTÖRÜ DEĞİŞTİRDİ

Kitapta Alaattin Büyükkaya’nın sigortacılık sektöründe gerçekleştirdiği ilkler ve yenilikler de yer alıyor. Bunlardan biri Turgut Özal’ın girişimiyle İzmir’de yapılan İktisat Kongresi’nde Alaattin Büyükkaya’nın sunduğu tebliğ. Bu tebliğ içine kapalı, herşeyi devletin kontrol ettiği, reasürans ve sigorta şirketleri için çok karlı ama tüketici için hiç de öyle olmayan sigortacılık sektörüne devletin ve özel sektörün bakışını değiştirdi. 


UYDU İÇİN FRANSIZLARLA GÖRÜŞTÜ

Başka bir önemli adım da Büyükkaya’nın Türkiye’ye giren her gurbetçinin, Türkiye içinde geçerli olacak trafik ve kasko sigortasını yaptırabilmesini sağlaması oldu.  Aktatil Anavatan Sigortası adı verilen uygulama Türkiye’nin ilk paket sigorta uygulamasıydı ve yeni paket sigorta uygulamalarının da önünü açtı. Bunun yanı sıra Turgut Özal’ın isteği ile İhracat kredi sigortası ile ilgili yaptığı çalışmalar Eximbank’ın temellerini attı. Ayrıca Alaattin Büyükkaya, Türkiye’nin ilk haberleşme uydusunun Fransızlar tarafından sigortalanmasını sağladı. Mikrokredi alanlara mikrosigorta uygulamasıyla da daha önce sigorta ile tanışmamış kesimleri sigorta ile tanıştırdı.


Kitabın künyesi:

Sigorta Duayeni Dr. Alaattin Büyükkaya’nın Hatıraları 

Yalnız Yürümeyeceksin

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli

Hayat Yayınları

2014 

336 sayfa
#Alaattin Büyükkaya
#uydu
#sigorta
9 yıl önce