|

Kutadgu Bilig şifreleriyle esrarengiz kovalamaca

Buket Uzuner'in son romanı Su'da Gazeteci Defne Kaman'ın ortadan kaybolması ile başlayan kovalamaca hikayesinin Kutadgu Bilig şifreleriyle bezenmesi, okuru sıradışı bir aleme sürüklüyor

Fatih Kahraman
00:00 - 11/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 21:44 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Kutadgu Bilig şifreleriyle esrarengiz kovalamaca
Kutadgu Bilig şifreleriyle esrarengiz kovalamaca

Yazın hayatına 1986 yılında Benim Adım Mayıs hikayesiyle başlayan Buket Uzuner'in son romanı Uyumsuz Defne Kaman'ın Maceraları dörtlemesinin ilki olan Su, Everest Yayınları aracılığıyla edebiyat meraklılarına ulaştı. Modernist ve post-modernist öğelerin sıkça kullanıldığı bu kitap, okuru dikkatli ve bir o kadar da zevkli bir okumaya sevk ediyor. Bununla beraber, Su romanında Kutadgu Bilig'in bir şifreler silsilesi olarak verilmesi ve Şamanizm inancının karakterler üzerinde işlenmesiyle, okura fantastik bir dünyanın kapılarının açılması sağlanmış.

Defne Kaman'ın peşinde esrarengiz arayış

Romanın başkarakteri gazeteci Defne Kaman'ın ortadan kaybolması ve ardında bıraktığı şifreler aracılığıyla Komiser Ümit ve Sarraf Semahat'in esrarengiz bir arayışa girmesi, romanın çekirdeğini oluşturuyor ve olaylar bu çerçevede gelişiyor. Kutadgu Bilig'te geçen bazı beyitlerin şifreli bir biçimde verilmesi ve bu beyitlerin Komiser Ümit'e yol gösterecek olması, bu kovalamacaya olağanüstü bazı özellikler kazandırmış. Bu şifrelerin yanı sıra, sosyal alanda eşitliği, bir olmayı savunan Şamanizm inancına göndermeler yapılmış ve bu bağlamda 'Alevilik, tabiat, çevre, hayvan ve kadın' konuları işlenmiş. Söz buraya gelmişken şunu da belirtmek gerekir ki; Buket Uzuner, bu kitapta, 'Cumartesi anneleri, tutuklu gazeteciler, HES projeleri' gibi konuları işleyerek bir anlamda güncele yönelik eleştirilerini de paylaşıyor okuyucusuyla. Bunlarla beraber, Facebook ve Twitter gibi sosyal iletişim araçlarının kullanımı, kadına şiddet ve hayvan hakları gibi sosyo-kültürel öğelerin eserde kendine geniş yer bulması, Su romanının gelecek için bugünün bir belgesi olacağı izlenimini de uyandırıyor.

Sürükleyici ve merak uyandıran bir yolculuk

Kutadgu Bilig şifrelerinin romana kattığı esrarengiz havanın dışında, modernist ve post modernist tekniklerin kullanımı da Su romanının okuyucusuyla kurduğu bağı güçlendirmiş. Yazar, kitabın bazı bölümlerinde okuyucusuna seslenip konu dışında söylemlerde bulunarak metafiction (üst kurmaca) tekniğini kullanmış. Ayrıca eseri okurken fark edeceğimiz üzere, ileride gelişecek olaylarla ilgili önceden bazı ipuçlarının verilmesi amacıyla flashforward (ileriye gönderme) tekniğinin kullanımı da okurun dikkatini kitaba çekmeye yarıyor. Bu amaçla, romanda yazarın sıkça kullandığı 'sel, ıslak, nemli, deniz, yunus balığı' gibi sözcüklerle su teması canlı tutulmuş ve olayların sonucuna da atıfta bulunulmuş. İşte tüm bunlar, Su romanının merak uyandıran ve okuyucusunu aktif tutan bir roman olarak edebiyat dünyamızda yerini almasını sağlıyor.

12 yıl önce
default-profile-img