|

Bairam Bairami'nin eserleri, İstanbul'da

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi, yaz aylarında verdiği kısa aranın ardından yeni dönemi yağlı boya sergisi ile açtı. RSG'nin ilk uluslararası sergisiyle İTÜ'ye konuk olan Bairam Bairami'nin eserleri, 16 Ekim'e kadar ziyarete açık olacak.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 29/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 12:29 - 29/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Bairam Bairami'nin eserleri, İstanbul'da
Bairam Bairami'nin eserleri, İstanbul'da

RSG, sonbaharı soyut resimlerle karşıladı. Makedonyalı ressam Bairam Bairami'nin yağlı boya eserlerinin yer aldığı sergide, 95 resim yer alıyor. RSG'de açacağı sergi için Türkiye'ye gelen Bairami, eserlerinin bir kısmını İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulan atölyede tamamladı.

İTÜ öğrencileriyle atölye çalışması

Casablanca'da yaşayan sanatçı, İstanbul'dan ayrılmadan önce İTÜ öğrencileriyle de bir araya geldi. 18 Eylül Perşembe günü, Ayazağa Yerleşkesi, Kültür Sanat Birliği fuayesinde gerçekleştirilen atölye çalışmasına öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Bairam Bairami kimdir?

1948 yılında Makedonya'da doğan Bairam Bairami, Üskup Kiril Metodi Üniversitesinde mimarlık eğitimi aldı. Çocuk yaşta başlayan resim sevgisi yaşamının vazgeçilmezi haline geldi ve sanat çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Fas'ın Casablanca şehrinde yaşayan sanatçı, École Supérieure d'Architecture de Casablanca, École Supérieure de Design de Casablanca, Académie des Arts Traditionnels okullarında 'sanat, tasarı geometri, perspektif ve teknik dil' konularında dersler veriyor.

Eserlerinde dönemsel olarak 'kaçış, ışık, tabiat, doğaçlama ve kompozisyon' temalarını işleyen ressam, kanvas, ahşap, plastik, metal gibi farklı zeminler üzerine çalışıyor. Sanatçı, akrilik boya, vernik, vinilik boya, gliserofitalik boya, kum, toprak, elyaf, yapıştırıcı gibi malzemeler kullanarak kendi geliştirdiği teknikleri uyguluyor. Bugüne kadar aralarında Fas, Makedonya, Almanya, Moritanya, ABD, Fransa ve Türkiye'nin bulunduğu birçok ülkede sergiler açan ressam, Casablanca'da açtığı 'Atelier Bairami' okuluyla da genç yetenekleri yetiştiriyor.

RSG'de 2. dönem

İTÜ'nün sanatla bütünleşen üniversite kimliğine önemli bir katkı olarak 2014 yılı başında açılan RSG, her ay farklı bir disipline ev sahipliği yapıyor ve farklı bir sanatçıyı ağırlıyor. Sadece İTÜ'lülere değil tüm sanatseverlere açık olarak hizmet veren RSG'de sırasıyla Murat Çakan Suluboya Sergisi, Işık Güner Bitki İllüstrasyonu Sergisi, Selçuki&Ali Elyaf Sanatı Sergisi, Hikmet Barutçugil 100. Kişisel Sergi: Ebrunun Mermer Yüzü, İTÜ Kütüphaneleri Nadir Eserler Sergisi açıldı. Yaz aylarında verilen kısa aranın ardından 2. dönemiyle sanatseverlere tekrar merhaba diyen RSG, kısa sürede yakaladığı başarılı çizgisiyle dikkat çekiyor. Gördüğü yoğun ilginin sonucu olarak, galerinin gelecek bir yıl için sergi programı belirlendi.

10 yıl önce