|

Bozkırın filmi

Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş''a adanan Sivas filmi, yaşça büyük ve küçük erkeklerin arasında yaşanan duygu değişiminin bir vesikası niteliğinde.

Aysel Yaşa
00:00 - 26/08/2014 Salı
Güncelleme: 23:12 - 25/08/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Bozkırın filmi
Bozkırın filmi

Daha önce kısa metrajlı filmlerinden ismine aşina olduğumuz genç yönetmen Kaan Müjdeci, umut veren ilk uzun metraj filmi Sivas ile 27 Ağustos – 6 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek 71. Venedik Film Festivali''nde yarışacak. Bu vesileyle film dün Kanyon''da basına gösterildi. Filmin ardından bir de basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, yönetmen Müjdeci''nin yanı sıra yapımcısı Nesra Gürbüz, ses ve müzik direktörü Cevdet Erek ve filme sanatsal katkıda bulunan Burcu Tokatlı da katıldı. Geçtiğimiz haftalarda 71. Venedik Film Festivali Direktörü Alberto Barbera, yönetmen Müjdeci''yi ''Müthiş bir yetenek. Gerçek bir sinema tutkunu ve kendisinin yönetmen olarak daha da fazla tanınmasını istiyoruz'' cümleleriyle övmüştü.

KAHVE KAHVE OYUNCU ARADIK

Sivas, 11 yaşındaki Aslan adlı bir çocuk ile Sivas isimli bir dövüş köpeğinin, bozkırda geçen hikâyesini anlatıyor. Neşet Ertaş''a adanan film, tam da bir bozkır hikâyesi. Bozkırda yaşayan yaşça büyük ve küçük erkeklerin arasında yaşanan duygu değişiminin bir vesikası niteliğindeki film, daha bir çok yarışmada ön plana çıkacak gibi. Hazırlık sürecinde elinde kamerayla şampiyon dövüş köpekleri ve onların sahipleri arasındaki ilişkiyi kaydeden Müjdeci ''Bu yaşanmış bir hikâye değil. Ben ''yaşansaydı nasıl olurdu'' sorusundan yola çıkarak böyle bir senaryo yazdım. Ayrıntıları da buralardan beslenerek tamamladım. Elimizde kamera, kahve kahve gezerek oyuncularımızı bulduk ve filmi tamamladık'' diye de belirtiyor.

Gerçek sinemanın peşindeyiz

Senaryo danışmanlığı Önder Çakar''ın yaptığı film, senaryosuyla göz dolduruyor. Çakar ''Bu olayların geçtiği yerler kendi memleketimiz. Bu yüzden sorunlarını da çok iyi biliyoruz. Takdir edersiniz ki biz gerçek sinemanın peşindeyiz. Bu da sonuna kadar ''gerçek bir film'' diyor. Filmin bazı sahnelerinde oldukça fazla küfür var. Çakar bunu şu sözlerle açıklıyor: ''Gerçek hayatın içerisinde ne varsa aktarmaya çalıştık. Sanat toplumda sıkıntılı durumları göstererek yapılmaması konusunda uyarıcı olur. Küfür de öyle. Burada Kaan küfrü popüler sinemanın kullandığı gibi kullanmadı. O bölgede gerçek buysa bunu tamamen silerek film yapamazsınız.'' Sivas, yönetmen Müjdeci''nin memleketi Yozgat Yerköy''de çekildi. Ana oyuncuların neredeyse tamamı, Yozgat Yerköy''de yaşayan halktan oluşuyor. Başrollerde göz dolduran performansıyla çocuk oyuncu Doğan İzci''nin yanı sıra Çakır isimi köpek yer alıyor. Çekim sürecinde bir aile gibi olduklarını belirten yönetmen köpekler ve çocuklarla çalışmanın kendisini zorlamadığını ifade ediyor. Filmde, yönetmen Müjdeci''nin Berlin''de yaşayan kardeşinin finans desteği de var. Yönetmenin babası da ufak bir rolle Sivas''ta yer almış. Film öncelikli olarak Venedik''te yarışacak. Ardından Antalya Film Festivali''nde sinemaseverlerle buluşacak.


10 yıl önce