|

Cumhuriyet çağdaş uygarlık düzeyine böyle mi ulaşacak?

Derin Tarih dergisi Ekim sayısında Cumhuriyet'in 'Atatürk 100 yaşında' iken yayınladığı trajikomik ters harf baskının hikâyesini okurlarıyla paylaştı.

Derin Tarih
00:00 - 3/10/2014 Cuma
Güncelleme: 11:03 - 3/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Cumhuriyet çağdaş uygarlık düzeyine böyle mi ulaşa
Cumhuriyet çağdaş uygarlık düzeyine böyle mi ulaşa

80 Darbesi'nden sonra bile sorunlu bir şekilde yayın hayatını sürdürmeyi başaran Cumhuriyet gazetesinin pek çok marifeti mevcut. Burada sadece bunlardan birine yer vereceğiz.

Gazete Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 gününün 72. sene-i devriyesinde (Karabekir Paşa'nın Trabzon'a çıktığı 19 Nisan 1919'dan bir ay sonra) ve sözde doğumunun 100. senesinde öyle trajikomik bir vakaya ev sahipliği yapmış ki, gülecek kargayı bile bulmakta zorlanabilirsiniz. En köklü gazete olmakla övünen Cumhuriyet o müthiş tarih bilgisini kullanmış ve 19 Mayıs 1981 günü bir ilave vererek 7 Mayıs 1924 tarihli Cumhuriyet'i kendilerince tıpkıbasımını yayınlamışlardı.

Gazetedeki Mustafa Kemal Paşa fotoğrafının altına belirgin bir şekilde şu sözü not düşmüşler: 'Büyük Önder'in ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırma mücadelesi verdiği günlerin gazeteleri'

Buraya kadar sıkıntı yok. Asıl problem, bir gazetenin ömrünün 4,5 yılını beraber geçirdiği Osmanlıcadan nasıl bu kadar bihaber olabileceği. Nasıl başardılarsa 1924 yılına ait gazeteyi ters basmışlar ve işin garibi, kimse bunun farkına varmamış. Üstelik ekin kapağında. Böylece 'Atatürk 100 yaşında' Cumhuriyet'i tersten görmüş oldu.

Harf İnkılabının bizi geriye götürdüğünü söylerken alay edenler 'Ters Cumhuriyet' baskısına bakıp hakkımızı teslim etsinler diyeceğiz ama nerde!


10 yıl önce