|

Dil ve Edebiyat Ağustos sayısı çıktı!

Dil ve Edebiyat dergisi, 2014-Ağustos sayısını, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç gibi Türk şiirinin büyük isimlerinin izinden giden ve şiirinde Anadolu''nun haykırış biçimlerine, geleneksel şiirimizin temalarına yer vererek manevi değerlerimizi bir tefekkür özütü halinde ifade eden çağdaş şairlerimizden Cumali Ünaldı Hasannebioğlu''na ayırıyor.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 12/08/2014 Salı
Güncelleme: 10:34 - 12/08/2014 Salı
Yeni Şafak
Dil ve Edebiyat Ağustos sayısı çıktı!
Dil ve Edebiyat Ağustos sayısı çıktı!

Hasannebioğlu''nun şiiri, eserleri ve kültür tarihimizdeki yeri farklı yazarlar tarafından ele alınarak değerlendiriliyor.


Cumali Ünüaldı Hasannebioğlu dosyasındaki yazılardan biri de Dil ve Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak''a ait. 20 ve 21. yüzyılın Mehmet Akif, Tevfik Fikret, Haşim, Necip Fazıl, Nazım, Attila İlhan, Sezai Karakoç ve Cahit Zarifoğlu gibi dev şairlere ev sahipliği yaptığını belirten İlbak, ''İnsanlık tarihi az sayıda büyük şair, önemli sayıda seçkin şair ve çok sayıda iyi şairle anılır. Cumali Ünaldı büyük şiire ulaşmış, seçkin şairlerimizdendir'' diyor.

Dil ve Edebiyat dergisi, hazırladığı özel sayı ile Cumali Ünüaldı Hasannebioğlu''nun çok yönlü şiirini okurlara tanıtmaya çalışıyor. Bu bağlamda M.A. Maraş''ın ''Şair Cumali Ünaldı Hasannebioğlu'' başlıklı yazısı ile başlayan dosya, Üzeyir İlbak''ın ''Şair Sözü Şiir Ola''; Zafer Acar''ın ''7 Güzel Adam 7''den Fazladır''; Abdullah İlhan''ın ''Çerağ''ı Biçim ve Şiir Öznesi Etrafında Okuma Denemesi''; Aykut Nasip Kelebek''in ''Cumali Ünaldı''nın Muhteşem Şiiri'' ve Selim Sina Berk''in ''Tanınmayan Bir Şair Olarak mı Cumali Ünaldı?'' başlıklı yazılarıyla devam ediyor. Ünaldı''nın:

yalnızca

bir bebek öldürüldü herhangi bir yerde

bir bebek

Fâtiha okundu günahı boynunda

hayatı koynunda taşıyormuş gibi

bunu anlamadım öğretmenim.

dizelerinin yer aldığı ''İçsavaş'' adlı şiirine de yer verilen dosyada, şairin öğrencilikten beri arkadaşı ve dostu olan Mehmet Atilla Maraş''a yazdığı iki de mektubuna yer veriliyor. Bugünkü pek çok tanıdık ismin geçtiği bu mektuplarında Ünaldı, 70''li yıllardan esintiler taşıyan ilgi çekici anekdotlar sunuyor.

Dil ve Edebiyat dergisinin 68-AĞUSTOS sayısında Cumali Ünaldı Dosyası''nın dışında da ilgi çekici yazılar, denemeler, hikâye ve şiirler var.

Ayrıca dergide şu şiirlere yer veriliyor:

Özcan Ünlü, ''Anne Kokusu''

Zafer Acar, ''Bedava Yazıyoruz Bedava Gazeli''

Mustafa Nezihi Pesen, ''Kıyamet''

Aykut Nasip Kelebek, ''Sonsuz''

Nurullah Genç, ''Nümayan Katilleri''

Nurettin Durman, ''Nazçıkan''

Fatih Balcıoğlu, ''Demiryolu Çocukları''

Rasim Demirtaş, ''Şiir-i Mührü Hayat''

Hatice Yanar, ''Kaldırımdaki Ayak Sesleri''

Ahmet Yılmaz, ''Aşk Orucu''

Emrah Karakuş, ''Tarif''

İsmail Yurtşahiyan, ''Şebboyların Kokusunu Duymak'', ''Yağmurda''

Dil ve Edebiyat Dergisi'nin Ağustos sayısı raflarda ki yerini aldı.


10 yıl önce