|

Miró''nun kuşları Boğaz''da uçuyor

Merakla beklenen Katalan ressam ve heykeltraş Joan Miró''nun birbirinden kıymetli eserleri Sakıp Sabancı Müzesi''nde. ''Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar'' isimli sergide, dünyada ilk defa Türkiye''de sergilenecek eserler de bulunuyor. Ayrıca bir dizi belgesel film, Joan Miró''nun gizli dünyasını tanıma imkanı sunuyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 23/09/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 22:52 - 22/09/2014 الإثنين
Yeni Şafak
Miró''nun kuşları Boğaz''da uçuyor
Miró''nun kuşları Boğaz''da uçuyor

Sahtesi geldi, sansasyon yarattı derken sonunda gerçek Miró, eserleri İstanbul''la tanıştı. Dünyaca ünlü Katalan ressam Joan Miró''nun sembolleştirdiği Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar Sabancı Holding''in katkılarıyla Sakıp Sabancı Müzesi''nde (SSM) bugün sanatseverlerle buluşuyor. Yaklaşık 3 yıl süren yoğun bir çalışma sürecinden sonra açılan sergi, Miró''nun olgunluk dönemine odaklanıyor. Barcelona''daki Joan Miró Vakfı, Mallorca''daki aile koleksiyonu Successió Miró ve yine Mallorca''daki Pilar ve Joan Miró Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi 23 Eylül 2014 - 1 Şubat 2015 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. Açılış öncesi basına gezdirilen sergide, Akdeniz''in etkileri, Miró''nun şiirsel anlatımı, kadın, kuş ve yıldız temalarının öne çıkan vurgusu, seramikler, bronz heykeller Miro''nun dünyasına dair önemli ipuçları sunuyor bizlere.

ATÖLYE MALZEMELERİ ÖDÜNÇ

Sanatçının çok yönlülüğünü iyi bir şekilde yansıtan sergide, Mallorca''daki aile koleksiyonunda yer alan eserler ve Mallorca''daki Pilar ve Joan Miró Vakfı''nda bulunan atölye malzemeleri de ödünç alınmış. Sanatçının farklı tekniklerdeki kimi eserleri ve bazı kişisel eşyaları ise dünyada ilk defa Türkiye''de sergilenmiş olacak. Ayrıca sergide yer alan bir dizi belgesel filmde Joan Miró''nun yaşamını, iç dünyasını, değişimlerini, dostlarını, ülkesindeki ve dünyadaki siyasi olaylara duyduğu öfke ve tepkisini izleyerek sanatçının kolay ele vermediği gizli dünyasını tanıma imkanı sunulmuş olacak.

DOKUMALAR DA VAR

Bünyesinde 125 eser bulunduran sergi dâhilinde, yağlıboya ve akrilik tablolar, taşbaskı ve aside yedirme baskıların yanısıra Miró''nun assemblage tekniğiyle bir araya getirdiği heykellerinin tüm aşamaları model ve çizimlerle beraber sergileniyor. Sergide halılar, dokumalar, seramik ve şiir kitapları gibi sanatçının farklı tekniklerdeki çalışmaları da bulunuyor. Serginin başlığı olan Joan Miró. Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sanatçının kırk sene boyunca kullanmaya devam ettiği ve sonraki çalışmalarında doruğa erişen bir temaya gönderme yapıyor. Sergi öncesi soruları yanıtlayan Miró Vakfı Direktörü Rosa Maria Palet, Miró''nun dünyasının Türk sanatseverlere ulaşmasından ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Palet sözlerine şöyle devam etti: ''Bütün insanlığa aşina konuları ele alan Miró''nun Türkiye''ye gelmesinde Sabancı Vakfı canla başla çalıştı. Miró''nun bu büyük hazinesini paylaşmak da bizim görevimizdi. Sergiyi gezdiğinizde özgürlüğü ve sanatçının olgunluk dönemini hissetmiş olacaksınız.''

Torunu anlatıyor

Joan Miró Kadınlar, Kuşlar, Yıldızlar sergisi, açılış gününde Joan Miró''nun torunu Joan Punyet Miró''nun konuşmacı olarak katılacağı konferansa ev sahipliği yapıyor. ''Torun Joan Punyet Miró''nun gözünden sanatçı Joan Miró'' başlığı altında, Joan Miró''nun Sakıp Sabancı Müzesi''ndeki kapsamlı sergisini daha iyi anlayabilmek, Miró''nun gizemlerini açan anahtarlara ulaşabilmek için düzenlenecek konferansa katılım ücretsiz olacak. Sergi kapsamında çocuklar için özel atölyeler de düzenlenecek. Çocuklar, atölyelerde, Miró gibi düşünüp esin kaynaklarıyla tanışma, onun kullandığı malzemeler ve uyguladığı yöntemlerle çalışma fırsatını yakalayacak. 5 ve 18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin, hafta içi ve hafta sonu grup halinde veya bireysel olarak katılabileceği eğitimler için, herhangi bir ücret ödenmeyecek. Tüm bunların yanı sıra İspanyol sineması da sinemaseverlerle SSM''De buluşacak. Etkinlikler kapsamında, Luis Bunuel, Carlos Saura ve Pedro Almadovar''ın filmleri gösterilecek.

İspanya''nın ustaları üçlemesi tamamlandı

SSM müdürü Dr. Nazan Ölçer, ''Miró Vakfı ile üç yıl önce görüşmelere başladık. Hayalimizde, İspanya''nın büyük ustaları üçlemesinde Picasso ve Dali''den sonra, son halkayı tamamlamak vardı. Sanatçının vazgeçemediği kadınlar, kuşlar ve yıldızları merkeze alarak, Miró''yu da biraz Türk halkına yaklaştırmak istedik'' şeklinde konuştu.

٪d سنوات قبل