|

Suriyeliler mozaik sanatına hayat veriyor

Adıyaman'daki çadır kentte açılan mozaik kursuna katılan Suriyeliler hem meslek öğreniyor hem de tarihi yerleri mozaik sanatında işliyor.

Aa
00:00 - 1/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:01 - 1/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Suriyeliler mozaik sanatına hayat veriyor
Suriyeliler mozaik sanatına hayat veriyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin bir bölümü kendileri için hazırlanan çadır kentlerde yaşamlarını sürdürüyor. Başta barınma olmak üzere her türlü ihtiyaçları karşılanan misafirlere, yaşadıkları travmadan uzaklaşmaları için çeşitli meslek kursları düzenleniyor.

Adıyaman'daki çadır kentte açılan kurslar ise yoğun ilgi görüyor. Bir süre önce açılan mozaik kursuna katılan Suriyeliler, küçük mermer taşlarını yan yana yerleştirerek şehrin tarihi ve turistik yerlerini mozaiklere işliyor.

Usta Öğretici Mehmet Emin Gençcan yaptığı açıklamada, mozaik sanatının yaygınlaşması için çadır kentte kurs açtıklarını söyledi.

Haftanın 5 günü eğitim verdiklerini belirten Gençcan, bazı kursiyerlerin bu sanatı ilk kez öğrendiğini ifade etti.

Kursiyerlerin bundan maddi kazanç elde edebileceğine işaret eden Gençcan, Suriyelilerin meslek edinmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Eserlerde Adıyaman'ın tarihi turistik yerlerini ön planda tuttuklarını vurgulayan Gençcan, şöyle devam etti:

"Suriyeli kursiyerlerimizin çoğunun bu işe eli yatkın. Yaptığımız mozaikler Adıyaman yöresinin tarihi ve kültürünü anlatan eserlerden oluşuyor. Cendere Köprüsü, Adıyaman'ın dağ keçileri, Nemrut Dağı gibi tarihi yerlerin mozaiklerini yapıyoruz. Kursiyerlerimizin yaptığı çalışmalar 3-4 günde tamamlanıyor. Mozaikte kullandığımız taşlar yumuşak mermerden oluşuyor. Renkli mermer taşlarını kare şeklinde kesip örnek resme göre yan yana yerleştiriyoruz."

Mozaik eserler sergilenecek

Kurs sayesinde unutulmaya yüz tutmuş mozaik sanatını hem dünyaya hem de Türkiye'ye tanıtacaklarını ifade eden Gençcan, yaptıkları eserlerin İstanbul Feshane'de gerçekleşecek Adıyaman Tanıtım Günleri'nde sergileneceğini kaydetti.

Kursa katılan Suriyelilerin bir nebze olsun savaşın etkilerinden uzaklaştığını vurgulayan Gençcan, "Burada iç içe olduğumuz için birbirimizin kültürünü de öğrenmiş oluyoruz. Ayrıca bu tür kurslar sayesinde Türkiye misafirperverliğini Suriyeli kardeşlerimize ve dünyaya ispatlamış oluyoruz" dedi.

Suriyeli Mahmut Casım da mozaik sanatının geçmişinin çok eskilere dayandığını belirterek, savaştan önce ülkesinde bu sanatla uğraştığını anlattı.

Çadır kentte bu işi yapma fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu ifade eden Casım, "Burada vaktimizi en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bu şekilde mutlu oluyoruz. Arkadaşlarımızla bu sanatı öğreniyoruz ki vatanımıza döndüğümüzde bu işi yapalım" diye konuştu.

10 yıl önce