|

Yeni Türkiye yolunu Necip Fazıl açtı

Necip Fazıl''ın aile tarihinden siyasi dostlarına, Bab-ı Ali''nin meşhur muharrirleriyle ilişkilerinden düşünce yapısına kadar birçok başlığın dâhil edildiği başarılı bir Necip Fazıl kitabına imza atan Hüseyin Yorulmaz ''Bugünün şair, düşünür ve siyasileri mutlaka onun düşünce çeşmesinden su içmişlerdir'' diyor.

Yusuf Genç
00:00 - 17/08/2014 Pazar
Güncelleme: 20:46 - 16/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni Türkiye yolunu Necip Fazıl açtı
Yeni Türkiye yolunu Necip Fazıl açtı

Daha önce divan edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Hüseyin Yorulmaz, Hat Yayınları''ndan çıkan Celal Hoca ve Erdem Bayazıt kitaplarının ardından Bir Neslin Üstadı Necip Fazıl kitabıyla, yine başarılı bir portre çiziyor. Üstad''ın tarihini gözlerden uzak kalmış birçok başlığıyla birlikte yeniden ele alıyor.

İthafla başlayalım, Orhan Okay''a ithafınız dikkat çekici. Gerekçesini açmanızı isteyeceğim. Bugünün nesli için Üstad''ın ''tehlikeli bir adam'' olduğu meselesi biraz anlaşılmaz. Neden ve kimin için tehlikeliydi Üstad?

Necip Fazıl, Büyük Doğu ile birlikte sistemle ve tek parti rejimiyle yıllardır tek başına mücadele etmiş bir kavga adamı. Dergiyi bir silah gibi, kurşun gibi çıkarmış. Okuyucuları da öyle kullanmış. Düşmanları bu dergiyi bir alev topu gibi görerek uzaklaşmış, dostları de bir gül demeti gibi kabul edip koklamış ve koklatmıştır. Bu bakımdan Üstad, ''tehlikeli bir adam'' olarak görülür. Yazınsal iktidarın sahipleri onu görmezden gelir. Bırakın akademi dünyasında ele alınmayı, sivil basın dünyasında bile görmezden gelinir. Ama bir dönem görülmeyen bu insan gün gelir yeni bir devrin mimarı olur. Onun şiirleri, fikirleri, mücadelesi yeni bir dönemin başlangıcıdır.  

Kitabın üst başlığı ''Bir Neslin Üstadı'' ama Necip Fazıl ''nesiller''in Üstadı. Sarsıcı bir hikâyesi var.

Evet, Nesillerin Üstadı… İlk gençlik yıllarından başlayarak birkaç nesli etkilemiş ve hâlâ efsunlu bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Necip Fazıl salt bir edebiyatçı değil, 1946 sonrası sosyal ve siyasi tarihimizde önde gelen bir figür aynı zamanda. Menderes''in, Demirel''in, Türkeş ve Erbakan''ın, hatta Turgut Özal''ın halk katında meşruiyet sağlamak için kapısını çaldığı bir bilge kişi.     

ÜSTAD, TANINIYOR AMA ÇOK BİLİNMİYOR

Üstad''ı anlatan diğer çalışmalardan farklı bir yere koyabiliriz kitabınızı. Doğumuyla başlayıp vefatına kadar yıl yıl ele alıyorsunuz. Ama klasik kronolojik bir eser de değil.

Bu kadar şöhrete sahip bir insanın hayatının çok da bilinmediğini görüyoruz. Bilhassa çocukluk ve ilk gençlik yılları. Maraş Müftüsü olan dedesi Ahmed Necib Efendi''den başlayarak ölüm tarihi olan 1983''e kadar bir seyir takip ettik. Gerçekten de fırtınalı ve sıra dışı bir hayat.     

Dönemin sosyal, siyasi, dinî önemli isimleriyle ilişkisini de ele alıyorsunuz...

Üstad ilgi alanı geniş bir adam. Nurettin Topçu''dan Cahit Zarifoğlu''na, Adnan Menderes''ten Turgut Özal''a kadar geniş bir çekim merkezi var. Birkaç neslin çıkardığı Diriliş, Edebiyat ve Mavera gibi dergiler, Üstad''ın çıkardığı Büyük Doğu zemininde büyümüştür diyebiliriz. Yakın dönemin çoğu düşünce adamı ve şairleri, bugünün siyasileri onun düşünce çeşmesinden mutlaka su içmişlerdir. Yeni Türkiye yolunu Necip Fazıl açmıştır diyebiliriz.  

10 yıl önce