|

40 günde devr-i âlem

Yaklaşık 600 kere denenip çoğu başarısızlıkla sonuçlanan “dünyanın tam çapında uçak ile turlama” girişimini şimdi de 74 yaşındaki Suudi pilot Sami Raffa deniyor. 40 günde turu bitirmeyi hedefleyen Raffa, ilk molasını İstanbul'da verdi. Raffa, başarılı olursa dünyanın tam çapında uçakla dönen ilk Müslüman pilot olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:12 - 2/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Sami Raffa, 74 yaşında, çocukluk hayali olan ve sonrasında yıllarca yaptığı pilotluk mesleğine hala tutkuyla bağlı bir kaptan pilot. Suudi Arabistanlı Raffa, tam 55 yıldır hayalini kurduğu şeyi yapmak için yola çıktı: Dünyanın tam çapında uçak ile turlamak. Daha önce isteyip de politik engellerden dolayı gerçekleştiremediği, zahmetli ve maliyetli bu uçuşu kendi uçağıyla, Anjem Otel sponsorluğunda gerçekleştiriyor.



PİLOT OLMAK ÇOCUKLUK HAYALİMDİ


Raffa'nın uçaklara olan tutkusu küçük yaşlarda başlamış. Çocukken hep model uçaklar biriktiren Raffa, Viyana'da bir hava gösterisine denk gelince pilot olmaya karar vermiş. İlk uçuşunu 1960 senesinde Viyana'da yapmış.



BAŞARISIZ DENEMELER BENİ TEŞVİK ETTİ


Suudi Arabistan hava yollarında 37 yıl çalışan Raffa'nın dünyanın etrafında dolaşma denemesi ise daha mesleğe başladığı yıllarda aklına düşmüş. Daha önce yapılan ve pek çoğu başarısızlıkla sonuçlanan 600 deneme ona ilham vermiş. Raffa, “İlk deneme 1924'te gerçekleşti. Başarısız olanlar beni bu işe teşvik etti. Çünkü onların hatalarına ve onların çözemediği problemlere bakarak kendi planımı yaptım” diyor.



NEREDEYSE UÇAĞIMI SATIYORDUM


Sami Raffa'nın bu projeye katılması da bir hayli ilginç. Almanya'da tam uçağını satacakken gelen bir telefonla tüm dünyalar onun olmuş. Kaptan Raffa, “Almanya'da havaalanında tam uçağımı satıyordum. Çek elimdeydi ve alıcı karşımdaydı. O esnada telefonum çaldı. Anjum Otel'in sahibi Abdul Latif Jameel'di arayan. 'Senin uçağına ihtiyacımız var. Hayalini gerçekleştiriyoruz' dedi. Tüm hayatım değişti birden” diyerek heyecanını dile getiriyor.



BAŞIMA HERŞEY GELEBİLİR


Pilot Raffa'nın uçuşundan ülkesi Suudi Arabistan'dan sadece ailesi, dostları ve yakın çevresi haberdar. Raffa, “Bu tür uzun mesafeli uçuşlarda teknik, insan ya da çevre kaynaklı sorunlar olabilir. Bunun dışında sağlık durumum da bir etken. Ben 74 yaşındayım ve yardımcı pilotum 34 yaşında. Risklerimiz var çünkü nelerle karşılaşacağımızı bilemiyoruz" diyor.



İlk durağı Türkiye


Kaptan Raffa, uçuşa 27 Nisan'da Almanya'da başlamış. 29 Nisan' da kendisi için bir kutlama düzenlenen Raffa “Türkiye benim ilk durağım. Daha sonra Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a uçacağım. Riyad'dan Umman' a geçeceğim. Umman'dan Sri Lanka' ya, Malezya'ya, Jakarta'ya geçeceğim. Hava iyi olursa Filipinler, Filipinler'den Guam Adası'na oradan Marshall'a ve daha sonra da Hawaii'ye uçmayı düşünüyorum. Hawaii'den sonra California'ya giderek en uzun uçuşumu gerçekleştireceğim. Daha sonra uçuş okulumun olduğu yere Muaviye'ye gidip onları ziyaret edeceğim. Kanada ve İzlanda'ya da geçip turumu 5 Haziran' da bitirmeyi planlıyorum. Eğer turumu Almanya'da bitirebilirsem son hayalim olan Kuzey Kutbu'na Norveç üzerinden uçacağım. Bu hayalimi de tamamladıktan sonra uçağımı satacağım ve tamamen emekli olacağım” şeklinde konuşuyor.


Kaptan Raffa, yapacağı bu turu ölümsüzleştirmek için bir fotoğraf albümü çıkaracak.



HAYALLER GERÇEK OLUYOR


Anjum Hotel “Hayaller Kampanyası” kapsamında, Kaptan Sami Raffa'nın uzun yıllar hayalini kurduğu “dünyanın tam çapında uçak ile bir tur” hayalini gerçekleştiriyor. Anjum Hotel ayrıca bu tur ile başlayarak her yıl büyük bir hayalin gerçekleştirilmesine de katkıda bulunacak. Kampanya kapsamında bir web sitesi kurularak tüketiciler hayallerini burada paylaşacak. İçlerinden her yıl büyük bir tüketici hayali Anjum Hotel tarafından gerçek olacak. Anjum Hotel Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Abdul Latif Jameel, “1970'lerden beri Kaptan Sami'yi tanıyorum. Zorlukları başaran insanları çok severim. Burada önemli olan Kaptan'ın bu turu tek motorlu uçakla yapacak olması. Bunu da gerçek bir zorluk olarak görüyorum. Bu tur başarıya ulaşınca genç insanlara da örnek olacağını düşünüyorum.” ifadesinde bulunuyor.



#Sami Raffa
#40 günde devr-i âlem
#model uçak
#Hayaller Kampanyası
9 yıl önce