|

Aşk dile gelirse

İnsan aşık olduğunda dünya olduğundan daha farklı görünür gözüne. Bir de ayaklarını yerden kesen aşk şarkıları vardır. Şimdiki gibi tek gecelik aşkları değil gerçek aşkı anlatan şarkılar, insanı aşka getiren şarkılar…

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:11 - 14/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Bazı şarkılar vardır, hafızalarımızda ilk dinlediğimizde hissettirdikleriyle kazılıdırlar. Genellikle aşk şarkılarıdır bunlar. Unutamadığımız duyguların çoğu kalp kırıklıkları veya aşkla alakalıdır çünkü. Tabii eski şarkıların anlattığı aşklardan şimdi eser yok. Tamamen cinsel dürtülerle yazılmış yüzeysel sözlerle bezenmiş tek düze şarkılara maruz kalıyoruz hep beraber. Seslerin güzel olup olmamasından bahsetmiyoruz bile. Oysa bir Billie Holiday, bir Frank Sinatra, bir Dolly Parton, bir Nina Simone, bir Mariah Carey, bir Tina Turner, bir Andy Williams, bir Dalida, bir Anita Baker çok kolay yetişmiyor ve böyle yıldızlar dünyamıza bir kere uğruyor. Zaten onların şarkıları da günü birlik aşkları anlatan cinsten değil. Bedene değil ruha hitap ediyor.  Gelin hep beraber bu şarkılara bir kere daha kulak verelim.


ZAMANSIZ BİR ŞARKI

İlk olarak Dolly Parton tarafından 1974’te seslendirilen I Will Always Love You şarkısına dünyanın en iyi aşk şarkısı diyebiliriz. Parton, bu enfes şarkıyı, Collin Higgins’in son yönetmenlik deneyimi olan 1982 yapımı The Best Little Whorehouse in Texas isimli sinema filminde bir kez daha seslendiriyor. O zamanlar geniş kitleler bu şarkıdan habersiz. Aradan on yıl geçiyor ve Whitney Houston çıkıp 1992’de The Bodyguard filminde şarkıyı yeniden yorumluyor. Şarkının şöhreti iki kadını da aşıp gidiyor. Tüm zamanların en iyi aşk şarkısını birçok sanatçı seslendirmeye çalışıyor. Seneler seneler önce seslendirilen bu şarkıyı hala nerede duysak hüzünlenip uzaklara dalıyoruz. Aşıkların birbirine sonsuza kadar sözü bu şarkının melodilerinde yıllardır yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Çünkü o zamanı olmayan bir şarkı.


SONSUZ AŞKLARA

Yapımcı Jon Peters ve yönetmen Franco Zeffirelli Brooke Shields ile çekecekleri yeni filmleri Endless Love (Sonsuz Aşk) için Lionel Richie’den aşk hikayesi temalı enstrümantal bir şarkı yapmasını istiyorlar. Sonra Zeffirelli fikrini değiştiriyor ve Richie’den sözleri de yazmasını istiyor. Bir de bu şarkıyı Diana Ross gibi kadın vokalle seslendirmesini istiyor. Ortaya Richie ve Ross’un muhteşem düeti ‘Endless Love’ çıkıyor. 1981’de kaydedilen bu şarkı Amerika’da 9 hafta boyunca listelerin birinci sırasında yer alıyor.


BİZİMKİSİ BİR AŞK HİKAYESİ

I Will Always Love You gibi Love Story’i de bilmeyen yoktur. Gerçi Love Story diye binlerce şarkı var. Hangisinden bahsediyorsunuz diyecek olursanız, tabii ki Andy Williams’ın romantik sesiyle sözleri dans ettirdiği Love Story’den bahsediyoruz. Dalida’nın I Found Love in Portofino’su da aşırı romantik melodiler içerir. Bu şarkıları dinlerken aşkın gizemli kapısından geçmeniz mümkün. O derece güçlü şarkılar. Günümüze geldiğimizde eskilerin melankolik duyarlılığını devam ettiren bir isim karşımıza çıkıyor: Lana Del Rey. Aşka dair şarkılar seslendiren Lana Del Rey, tüm duygularını şarkılar aracılığıyla paylaşıyor.


80LERİN HİTLERİ

80li yılların Türk filmlerine gidelim. Stevie Wonder’ın I Just Called To Say I Love You şarkısını hemen her disko sahnesinde duymuşuzdur. Kırmızılı Kadın, isimli filmin müziği olan bu şarkı 80lerin unutulmayan şarkılarından biri. Hala eski şarkıların çalındığı bir yere gitseniz bu şarkıyı duyabilirsiniz. Wonders’ın 25 kez Grammy aldığını da söylemeden geçmeyelim. Lionel Richie’nin Hello’su, Anita Baker’ın Sweet Love’ı, George Michael’ın Careless Whisper’ı, Nina Simone’un My Baby Just Cares for Me’si, Jeffrey Osboume’un Stay With Me Tonight’ı, The Cure’un Love Cats’i 80'lere damgasını vurmuş, aşıkların ayaklarını yerden kesmiş diğer hit parçalar.


Aşkın Türkçesi

Gramafondan yükselen Türkçe müziklere kulak verdiğimiz zaman oradan aşka dair derin ve içli bir ses yükselir. Nigar Hanım’ın unutulmaz sesi gibi. Peki Münir Nurettin Selçuk’un ‘’Beni Kör Kuyularda Merdivensiz Bıraktın” şarkısına ne demeli? Zeki Müren Türk Sanat Müziğinin dokunaklı aşk şarkılarını popüler müziğe yakınlaştırdığı için eleştirilse de dillere pelesenk olan şarkıları kaç neslin gönlündeki aşka tercüman oldu kimbilir? Sezen Aksu, Nilüfer ve Ajda Pekkan’ın şarkıları da pop müziğinin hit olmuş parçaları arasında yerini korumaya devam ediyor. 90’lı yıllarda pop müziği altın çağını yaşarken, aşkın dili de popülerleşti. Yıldız Tilbe’nin Delikanlım, El Adamı ilk hatırlananlar.  Demet Sağıroğlu, Mirkelam, Tarkan, Yaşar akla gelen diğer isimler. 

#şarkı
#aşk
#Stevie Wonder
#Dolly Parton
9 yıl önce