|

Bir kova toprak mı ağır bir kova vicdan mı?

ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan Ice Bucket Challenge kampanyası amacının dışına çıkarak eğlenceye dönüştü. Kampanyadan esinlenerek ortaya çıkan Gazze için ''bir kova toprak'' kampanyasına ise destekler artmaya devam ediyor.

Harun Karaburç
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 19:57 - 30/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bir kova toprak mı ağır bir kova vicdan mı?
Bir kova toprak mı ağır bir kova vicdan mı?

Son birkaç gündür sosyal medya ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis) hastalığına dikkat çekmek için başlatılan ''Ice bucket challenge'' yani ''Bir kova buz'' kampanyasının videolarıyla yıkılıyor. Çalkalanıyor mu diyelim yoksa? Toplumsal duyarlılığı hat safhada olan Türk insanı da ALS hastalarının yanında yer almaktan geri durmadı. Birbiri ardına meydan okuyan videolar timeline''ları doldurdu doldurmasına da kampanyanın gerçek amacı sadece başından aşağıya bir kova buzlu suyu

boca etmek değildi zahir.

Videolarla dünyaya duyurduk

ALS hastalarının bakımı için ciddi bir maliyet gerekli, bu kampanya da biraz olsun bu hastaların yakınlarına maddi destek olmak amaçlı idi. Birçok olayı yanlış anladığımız gibi ''Ice bucket challenge''ı da yanlış anladık. Toplanan bağış miktarı paylaşılan videoların yanında devede kulak kaldı. Ama duyarlılık nasılmış çektiğimiz videolarla tüm dünyaya duyurduk. Öte yandan Filistin''de katledilen çocukların, annelerin, babalarının seslerine

sağır kalamayan insanlar da ''Bir kova kum'' kampanyasını başlattı.

Başından aşağıya bir kova toprağı ilk boca eden de Filistinli gazeteci Eymen Alul''du. Daha sonra pek çok Arap ülkesinde ve hatta dünyada benzer eylemler yapılmaya başladı. Fakat evleri başlarına yıkılan insanlar adına ''farkındalık'' oluşturmak isteyenlerin videoları sosyal medyada ''Bir kova buz'' kadar ilgi görmedi.

Türkiye''den ilk destek

''Bir kova buz'' kampanyasının yaratıcısı 27 yaşındaki Corey Griffin, geçtiğimiz haftalarda geçirdiği bir deniz kazasında yaşamını yitirdi. Kampanyaya Facebook''un kurucusu ve CEO''su Mark Zuckerberg, Microsoft''un kurucusu Bill Gates, Cristiano Ronaldo, Jimmy Fallon, Justin Timberlake, Justin Bieber, Hilary Duff, Mickey Rourke gibi dünya yıldızları katıldı. Kampanyaya Türkiye''den ilk destek ise yemeksepeti.com''un CEO''su Nevzat Aydın''dan geldi. Ardından da pek çok ünlü isim bu kampanyayla birilerine meydan okudu. Bir kova buz kampanyası videolarını henüz izlemeyenler için anlatalım. Kameranın karşısına geçiyorsunuz, buzlu kovayı başınızdan boşaltmadan evvel kampanyaya katılması için en az üç kişiye meydan okuyorsunuz ve faş diye kovayı başınıza geçiriyorsunuz. E tabii belirli bir miktar bağış yapmanız da gerekiyor.

ALS için dikkat çektik

Sosyal medyada her ne kadar iş eğlenceye dönüşmüş de olsa bu kampanyayı bir duyarlılık göstergesi olarak destekleyenler de az değil. İstanbul''da yaşayan Remzi Çelik de bu insanlardan biri. Kampanyayı eğlence amaçlı görmeyen Çelik, kampanyaya tamamen farkındalık yaratmak için katıldığını söylüyor. ''Bu kampanya başlayana kadar ALS''nin ne olduğunu bilmeyen bir toplumduk ancak şu gün geldiğimiz noktaya bakınca artık insanların bu hastalığa karşı bilgi ve farkındalıklarının arttığını görüyorum'' diyen Çelik, kampanyaya maddi yardımda da bulunanlardan.

Artık amel zamanı

İHH Gazze Sorumlusu Mehmet Kaya, Bir kova buz kampanyasından esinlenerek ortaya çıkan ''Bir kova toprak'' kampanyasına Gazze''den, tam da yıkıntılar içinde kalmış evlerin yanından destek veriyor. Etrafında Filistinli çocuklar belki de Kaya''nın ne yaptığını anlamadan onu izliyorlar. Tüm dünya liderlerine özellikle Arap liderlere seslenen Kaya, başından aşağı bir kova moloz ve kum dökerek İsrail''in bombaladığı Gazze''de yaşayan çocukların evlerinin başlarına yıkılmasına dikkat çekiyor.

Bir kova toprak İslam ülkeleri liderlerinin başına

''Bir kova toprak kampanyası aslında aylardan beri bu topraklardan çağrıda bulunduğumuz halde duyarlılık göstermeyen İslam ülkeleri liderlerine, kanaat önderlerine ve din adamlarına yapılmış bir şeydir. Aslında ben o bir kova kumu kendi başıma değil de onların kafasından aşağıya döktüm eğer bunu anlar, hissederler ise. Müslümanların artık konuşma ve nutuk atma değil de amele dönüştürme zamanı geldiğini hatırlatmak istedim'' diyen Kaya, pek çok yerden destek mesajları almış.

Yaratıcı ve etkileyici

Kıbrıs ADA TV program sunucusu, gazeteci Mert Özdeş canlı yayında eline aldığı bir kova kumu başından dökerek Gazze katliamına tepki gösterdi. ALS hastalığına dikkat çekmek amacıyla başlatılan eylemin amacının çok dışına taşınarak eğlence ve sosyal medyada reklam kampanyasına dönüşmesini eleştiren Özdeş, ''Her gün dünyaları başlarından aşağıya yıkılan Filistinlilerin yaşadıkları trajediyi sembolize eden bu eyleme destek vermek istedim. Ayrıca kendisini dünya meseleleri ve insanlık adına çok duyarlı olmakla ön plana çıkarmayı amaçlayan Batı''nın ve Batı medyasının Filistin''de yaşanan soykırıma mesafeli duruşlarını da eleştirmek istedim'' diyor.

Hastalık duyuldu

Türk Nöroloji Derneği de bir kova buz kampanyasına destek veriyor. Buzlu kovayı başından aşağı dökerek tüm nörologlara meydan okuyan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan, tedavisi olmayan bu hastalığa dikkat çekmek için başlatılan bu kampanyayı oldukça başarılı bulduğunu söylüyor. ALS hastalığının genellikle klinisyenler, hasta ve hasta yakınları tarafından bilinen bir hastalık olduğuna değinen Tan, ''Bu kampanya sayesinde toplumun hastalık hakkındaki bilgisi artmış oldu. Kampanyanın bilgilendirme amacına ulaştığını düşünüyorum. Fakat aynı şeyi Türkiye''de toplanan yardımlar için söyleyemeyeceğim. Türkiye''de toplanan yardımlar ABD''de elde edilen gelire göre çok düşük. ABD''de bir ayda 20 milyon dolar toplanırken Türkiye''de toplanan yardım henüz 270.000 TL civarında'' diyor.

Herkes sussa da biz varız

Muhammed Said Çelik, arkadaşlarıyla Gazze için bir kova toprak kampanyasına katıldı. Gazze''de yaşanan zulmü, ''Bütün dünyanın suskun kaldığı, egemen güçlerin destek verdiği bir zulüm'' olarak tanımlayan Çelik, ''Gazze direnişini  özgürlük savaşı olarak görüyorum. Gazze''ye Siyonist İsrail tarafından yapılan her saldırıda ''Herkes sussa da biz susmayacağız'' anlayışıyla harekete geçtik. Bugün de Gazze''ye sahip çıkmak için bir kova kum eylemini gerçekleştiriyoruz. Enkaz altında kalarak şehit olan Gazzeli kardeşlerimizin acısını bitirmek müm

kün değil ama en azından katliama dikkat çekeriz'' diyor.

Onların yanındayız

Gazze için ''bir kova toprak''a Kıbrıs''tan da destek geldi. Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, başından bir kova toprak dökerek Filistin halkının yaşadıklarına dikkat çekti. ''Filistin''de yaşanan olaylara tepkimi göstermek için böyle bir eylem yaptım. Biliyorsunuz 8 Temmuz''dan bu yana İsrail Gazze''ye bomba yağdırıyor. Gazze yerle bir olmuş durumda. Tepkimizi bir şekilde göstermemiz gerekiyordu. Medya çok fazla ilgi göstermiyor maalesef'' diyen İrvan, okullarında öğrenim gören Filistinli öğrencilere de bu sayede moral olduklarını ifade ediyor.

10 yıl önce