|

Biz kültürlerine onlar yemeklerimize aşık

Ülkemizdeki Kore kültürüne olan sevgi tek taraflı değil, Koreliler de Türkiye’ye gittikçe artan bir ilgi duyuyorlar. Türkiye’de yaşamayı seçen Koreliler en çok yemeklerimizi ve insanlarımızı severken Türkler ise gidip görmeden bile Kore’nin tarihine ve kültürüne aşık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 20:19 - 6/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Son yıllarda ülkemizde artarak devam eden bir Kore ilgisi olduğu malum. Kore dizileri ile başlayan bu ilgi giderek filmleri, müzikleri ve yemeklerine doğru yayıldı. Yılda birkaç defa Kore ile ilgili etkinlikler düzenlenmesi rutin hale geldi. Fakat bu tek taraflı bir ilgi değil. Kore'de de benzer bir Türkiye sevgisi var.



AİLE İLİŞKİLERİ BENZİYOR


Sosyal medyada açılan Kore-Türk fan sitelerinde hem Türkiye hem de Kore ile ilgili paylaşımlar yapılıyor. Ülkelerinde Türkçe kurslarına katılıp dilimizi öğrenenlerin yanı sıra birçok Koreli de yaşamak için Türkiye'yi seçiyor ya da tatil için Türkiye'ye geliyor. Her iki kültürün; aile ilişkileri, büyüklere saygı, evde ayakkabı giymeme, yer sofrasında yemek yeme gibi ortak yanları da bunu pekiştiriyor. İstanbul Üniversitesi de bu ilgiden yola çıkarak Türklerin Kore'yi ve Korelilerin de Türkiye'yi anlattığı bir kompozisyon yarışması düzenledi. Ortaya çıkan manzara şu: Koreliler Türkiye'nin en çok yemeklerini ve insanlarını severken, Türkler hiç gidip görmedikleri halde Kore'nin kültürü ve tarihine ilgi duyuyor.



Yarışmada 3 Türk ve 3 Koreli katılımcı dereceye girdi. Türk katılımcılar aslında hiç gidip görmedikleri Kore'ye olan sevdalarını anlatırken, Koreliler halen yaşamakta oldukları Türkiye hakkındaki yaşam deneyimlerini paylaştı. Türkiye'ye 7 yıl önce gelen Yun Gil Kang, Türk eşi ile İngiltere'de tanışıp Türkiye'de evlenmiş. Türkiye'de Koreli olmanın rahat olduğunu anlatan Kang “Türkiye'nin en sevdiğim özelliği yabancılara özgürlük tanıması. Yabancı olarak yaşanabilecek en iyi ülke. Farklı kültürlere açık o mükemmel bir şey” diyor. Daha önce İngiltere'de bir buçuk yıl yaşadığını fakat Türkiye'de olduğu kadar rahat edemediğini belirten Kang, “Mesela damat ile kayınvalide arasındaki ilişki gelinle görümce arasındaki ilişkiler birbirine çok benziyor” sözleriyle Türk ve Kore kültürünün benzerliğine vurgu yapıyor. Artık kendisini Türk gibi gördüğünü söyleyen Kang, yemeklerimizden en çok yoğurt, kuru fasulye ve döner seviyor.



KIVANÇ TATLITUĞ HAYRANIYIM


Gim Suji, 4 yıl önce turist olarak geldiği Türkiye'yi çok sevdiğinden buraya yerleşme kararı almış. Türk dizilerini de yakından takip eden Gimsuji, “Kuzey- Güney dizisini izliyordum. Orada Kıvanç Tatlıtuğ'u çok beğenmiştim” diyor. Gim Suji Türk mutfağından en çok menemen ve mantı seviyor.



Pamuk ve Şafak'ın kitaplarını seviyorum


Eulsun Bae eşinin işi nedeniyle 8 yıl önce Türkiye'ye yerleşmiş. Kendisini Türkiye'de yabancı olarak görmediğini anlatan Bae, “Türkiye'yi ikinci memleketim olarak görüyorum. Burada Kore'de yaşadığım gibi yaşıyorum. Komşularım ve arkadaşlarım var. Yemekleri ilgimi çekiyor. Adana kebap, pide, kaşar peynirini seviyorum. Orhan Pamuk ve Elif Şafak'ın kitaplarının çoğunu okurum. Candan Erçetin'i seviyorum” diyor.



Kore kültürü üzerine tez yazacağım


Gül Sevi, Kore'ye gitmeden sevdalısı olmuş. Tanışıklığını şu cümlelerle anlatıyor “Uzakdoğu'ya karşı ilgim Japonca öğrenmemle başladı. Kore kültürüyle tanışmam ise dizilerle oldu. Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Şimdiye dek Güney Kore ile ilgili kültürel anlamda bir araştırmanın yapılmamış olduğunu gördüm. Kore kültürünü anlatan bir araştırma yapmak istiyorum.”



En büyük hayalim Kore'ye gitmek


12 yaşından beri Kore'ye ilgisi olan Şeyma Yarımbaş Kore'yi belgesellerle tanımış. Zamanla Koreli arkadaşlar edindiğini anlatan Yarımbaş, “Sadece Kore değil Uzakdoğu ülkelerini de merak ediyordum. Kültürlerimiz birbirine benziyor. İnsanları çok sıcak ve sevecen. Kore tarihi çok hoşuma gidiyor. Korece başlangıç seviyesinde biliyorum. Yazılarını okuyabiliyorum. En büyük hayalim Kore'ye gitmek” diyor.



Merhaba'dan sonra yemek soruluyor


Dicle Çetin, Kore ile dizilerle tanışmış. Dizilerin Kore kültürüne dair bilgilendirici olduğunu söyleyen Çetin “Onların yerde yemek yemelerinden, hayatları çok lüks olsa da evde terlik giymekten asla vazgeçmemelerinden çok etkilendim. Kültürlerinde yemek çok önemli. Kore savaşı zamanında açlık çekmişler. O yüzden Kore'de 'Merhaba' dedikten sonra 'Yemek yedin mi' diye soruyorlar" diyor.





#Dicle Çetin
#Kore
#türk kore kültürü
#diziler
9 yıl önce