|

Bütün İstanbul bu sözü dinleyecek

2015’in ilk güzel haberi TRT’den geldi. 12 Ocak’ta yayına başlayan TRT’nin yeni radyosu TRT Kent Radyo İstanbul, İstanbul’a ve İstanbullulara özel yayın yapacak. Ankara ve İzmir Kent Radyolarıyla birlikte başlayan proje tüm büyükşehirleri hedefliyor. Kent Radyo İstanbul’un Program Müdürü Kerem Demircioğlu; “Bütün İstanbul sözümüzü dinleyecek” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 18:21 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Koskoca TRT yerel radyo mu açarmış demeyin. 12 Ocak itibariyle bu da oldu. TRT şimdilik İstanbul, Ankara ve İzmir’de şehre özel yayın yapan üç radyonun sesini yükseltti. Şehre özel yayın yapacak ve birbirinden renkli konuk ve programcılarıyla şehrin nabzını tutacak TRT Kent Radyoları, İstanbul’da 106,6, Ankara’da 105,6 ve İzmir’de de 99,1 frekanslarından dinlenilebilecek. Sabah 07.00 ile gece 01.00 arasında yayın yapacak olan TRT Kent Radyo İstanbul, gece saatlerinde de TRT 1’e bağlanacak. Kent Radyo İstanbul’da neler olacak, kulağımıza neler söyleyecek Program Yönetmeni Kerem Demircioğlu’yla konuştuk. Demircioğlu’nun hedefi net; “Bireyselleşip yalnızlaşan İstanbullunun kulaklığına ulaşmak istiyoruz” diyor.


“ALO ALO”DAN BİNLERCE RADYOYA

Bilindiği gibi Türkiye’de ilk radyo yayını, Eşref Şefik Bey’in 1927’de Sirkeci’deki Postane binasından yaptığı ‘alo, alo’ anonsuyla başlamıştı. O günlerde henüz kimsenin radyosu olmadığı için postane binasının önüne konulan hoparlörlerle sokaktan geçen insanların duyabileceği bir yayın sahası olan ilk radyomuzdan bugüne elbette çok değişti. Artık ulusal ve yereller dâhil olmak üzere on binlerce radyo istasyonundan söz ediyoruz. Evlerdeki, cep telefonlarımızdaki radyoları saymayı düşünmüyoruz bile. Uzun yıllar ‘ajans’ dinlemenin tek yolu olan radyonun, görüntünün her şeye hâkim olduğu 21. yüzyılda ortadan kalkacağını söyleyenler yanıldı. Kendine mahsus tadı ve özel ilgilisi dolayısıyla gelişen tüm teknolojiye rağmen radyolar da gelişti. Ve bugün artık TRT de pek çok ulusal radyosunun yanında şehirlere özel radyolar kurmaya karar verdi. 


KENT RADYO  İSTANBUL FARKLI OLACAK

Peki, TRT’nin ulusal radyoları varken bir şehir radyosuna neden ihtiyaç duyuldu? Bu soruyu TRT Genel Müdürlüğü ve Radyo Dairesi de sormuş elbette. Türkiye nüfusunun yüzde yetmişinin büyük şehirlerde yaşıyor olduğu gerçeğinden hareket ediyor TRT. Kent Radyo İstanbul’un, büyükşehirlerin kendi özel şartlarına has bir dinleyici profili olduğundan, çalışmalarını bir ay gibi kısa bir sürede tamamlamış. Haliyle Kent Radyo İstanbul’un diğer TRT radyolarından farkı olacak elbette. Kent radyo her ne kadar internetten tüm dünyada da dinlenebilecek olsa da özel olarak İstanbullu dinleyiciyi hedefliyor. İstanbul özelinde yayın yapacak olan Kent Radyo İstanbul, sürekli İstanbul’u gündeminde tutacak, İstanbul’un sorunlarına, dinleyiciyi de dâhil ederek, çözüm üretmeye çalışacak. İstanbul özelinde hızlı ve güncel bilgi akışları sağlayacak. Program Yönetmeni Kerem Demircioğlu, “Bu bilgi akışından sadece bir tanesini söyleyeyim” diyor, “İstanbul trafiğine ait her türlü anlık bilgiyi anında dinleyicimizle paylaşacağız.”


Kültür sanat ajandası da burada

Radyo dinleyicileri çok daha iyi bileceklerdir, radyoyla kurduğunuz bağ televizyonla kurduğunuz gibi değildir. Sıcak ve yakın bir dostluk oluşur radyoda. Aşıkları, sadıkları vardır radyoların. Kent Radyo İstanbul’un öncelikli hedeflerinden biri de İstanbul’da milyonlarca arkadaş edinmek. Her gün iki saatlik program kuşakları olan radyo, iki saatte bir kısa haberlerle yurtta ve şehirde neler olduğunu dinleyicisine ulaştırıyor. Trafik, hava durumu, şehir haberleri, şehir bilgilerinin yanı sıra Kent Radyo İstanbul’un en güzel tarafı ise kültürel ve sanatsal faaliyetlerden dinleyicilerini haberdar ediyor olması. 


Türkiye’nin tanıdığı yüzler, sesler

trt.net.tr internet adresi üzerinden dünyanın her yerinden de dinlenebilen Kent Radyo İstanbul, hem programcı hem konukları itibariyle hepimizin yakından tanıdığı yüzlere/seslere yer verecek. Türkiye’nin yakından tanıdığı gazeteci, akademisyen ve sanatçılar periyodik programlarıyla Kent Radyo İstanbul’da yer alıyor. Çiçeği burnundaki şehir radyomuz Kent Radyo İstanbul’da daha şimdiden yer alan bazı isimler arasında; Murat Evgin, Eflatun, Jale, Soner Arıca, Faruk Salgar, Tuğçe Pala, Kerem Seven, Avni Özgürel, Ceren Kenar, Markar Eseyan, Kurtuluş Tayiz, Yıldıray Oğur, Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Doç. Dr. Aynur Soydan, Doç. Dr. Teyfur Erdoğdu, Doç. Dr. Ali Satan, Jale Sancak, Fatih Mühürdar, Yavuz Hakan Tok, Haldun Hürel de yer alıyor.


Hem söz hem her tür müzik  

TRT Kent Radyo İstanbul’un diğer TRT radyolarından bir diğer önemli farkı ise hem söz hem müzik radyosu olması. Üstelik hedefledikleri kitleyi ıskalamadan her türden müzik yayınlıyorlar. Bilindiği üzere TRT’nin müzik radyoları, yalnızca belli tür müzik yayını yapan ihtisas radyoları. Kent Radyo İstanbul’un en önemli farklılığı bu. 


Yalnızlaşan İstanbulluyu hedefliyoruz

Kent Radyo İstanbul’un Program Yönetmeni Demircioğlu, Kent Radyo İstanbul’un tam olarak amaçladığı şeyi şöyle anlatıyor: “Biz de İstanbulluyuz. Dinleyicimizle benzer sevinç ve sorunları yaşıyoruz. Birbirimizi tanımıyoruz ama komşuyuz aslında. Bir yerlerde bir biçimde yollarımızın mutlaka kesiştiği ya da mutlaka kesişeceği insanlarız. Genellikle yollarda,  hareket halindeyiz.  Arabada, toplu taşım araçlarında, sporda, işte… Kulaklık vazgeçilmezimiz…  Bireyselleşmiş, kendi dünyasına dönmüş, çoğu zaman da içine kapanmış…  Metropol insanı özellikle genç ve orta yaş grubu kanaat önderlerini kaybetmiş, ilişkilerinde neredeyse yalnızlaşmış.  İşte bu yalnızlaşmış, bireyselleşmiş İstanbullunun kulaklığına ulaşmaya talibiz biz. Bütün İstanbul’un bizim sesimizi, bizim sözümüzü dinlemesini hedefliyoruz.”

#trt
#yerel
#radyo
#istanbul
9 yıl önce