|

Bütün renkleriyle Türkiye Ürdün'de

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/12/2014 Pazar
Güncelleme: 18:14 - 27/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz hafta Ürdün’ün başkenti Amman’da Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye Günleri büyük ilgi gördü. 21-24 Aralık tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte Türkiye, sinemadan, müziğe, fotoğraftan mutfağına kadar tüm renkleriyle Ürdün halkına kendini tanıttı. Ürdünlüler Türk dizilerinin de etkisiyle Türkiye’yi çok seviyor. Türk Hava Yolları Amman’dan İstanbul’a günde iki sefer düzenliyor ve bütün seferler dopdolu. Özelllikle Ürdünlü kadınlar için İstanbul’un yeri başka. Kendi aralarında haftalık alışveriş turları düzenliyorlar. Amman Büyükelçisi Sedat Önal, Ürdün ile Türkiye'nin ortak değerlerine vurgu yaparak bu durumu şöyle açıklıyor: "Türkiye’nin halklar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için Ürdün dahil neredeyse tüm Ortadoğu ülkeleriyle vizeyi kaldırdık ve yılda 100 binden fazla Ürdünlü Türkiye’yi ziyarete geliyor."


Sokaklarında Türk dizilerindeki oyuncularının posterleriyle karşılaşmak mümkün. Kurtlar Vadisi dizisi yerini Muhteşem Yüzyıl dizisine kaptırmış. Alışveriş için girdiğimiz dükkanlarda bile Muhteşem Yüzyıl’ı seyreden esnafla karşılaştık. Türkiye Günleri’nden işte geriye kalanlar:


SEVGİ DİLİYLE BAĞ KURUYORUZ

Yunus Emre Enstitüsü tarafından başkent Amman’da düzenlenen Türkiye Günleri’nin amacı Türkiye ile Ürdün arasında bir kültür köprüsü oluşturmak. Enstitü Genel Başkan Yardımcısı Ebubekir Ceylan bunu  ‘Sevgi dili ile sevgi bağı kuruyoruz’ sözleriyle dile getirdi. Ayrıca Ceylan, Ürdün Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde Türkçe eğitimine başlandığını hatırlattı ve orta öğretimde de Türkçe dersi verilmesini istediklerini ifade etti.


ÜRDÜNLÜ PRENS AĞIRLANDI

Etkinlikler Şükrüye Tutkun’un verdiği konserle başlayıp Tuluğhan Uğurlu’nun nefis piyano resitaliyle son buldu. İlk konser başkentteki Kraliyet Kültür Merkezi’nde düzenlendi ve konsere Prens Raad bin Zeyd, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Sedat Önal’ın yanı sıra Ürdünlüler ile burada yaşayan Türkler  katıldı.


Osman Sınav'ı ağlatan göç

Yunus Emre Kültür Merkezi’nin Türkiye’nin dilini, kültürünü ve sanatını tanıtmak amacıyla Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlediği etkinliğin üçüncü gününde, Osman Sınav’ın yönetmenliğini yaptığı “Uzun Hikaye” filmi gösterildi. Film gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşide Sınav, “Filmi, çekiminden vizyona girişine kadar 100 kez izledim. Ancak burada sizlerle izlerken, (Iraklı bir Türkmen çocuk dedesiyle Hicaz Demiryolu ile İstanbul’dan Amman’a gelse nasıl olurdu) diye düşündüm” dedi.


Sınav, Arap dünyası ile ortak sinema çalışmaları yapılmasının önemine vurgu yaparak, "Ürdün'de sinemacılarla tanıştım, onlarla ortak işler yapmamız gerektiğini ve hikayelerimizi paylaşmamız gerektiğini düşündüm. Zira bunun için çok geç kaldık" ifadesini kullandı.

 Filmin alt metninde yatan duygunun "hicret duygusu" olduğunu belirten Sınav, "Bu duygu bize, Peygamber Efendimizin Mekke'den Medine'ye hicret ettiğini ve Medine'ye ulaştığında yüzündeki o gülümsemeyi hatırlatıyor" diyerek, göz yaşlarına hakim olamadı.  Sınav, yönetmenliğini yaptığı filmlerin genel ana temasını, "Dünya üzerindeki tüm medeniyetler, adalet üzerinde yükselir. Adaletten taviz verdiğinde yıkılmaya başlar. Ben de çalışmalarımda ortak temanın adalet olduğunu düşünüyorum" diye açıkladı.

GÖRSEL ŞÖLEN

Etkinlikler çerçevesinde üç gün boyunca ebru, hat ve minyatür sanatlarından canlı performanslar gerçekleştirildi. Türkiye Günleri’nin kapanışı ise Kraliyet Kültür Merkezi’nde Tuluğhan Uğurlu’nun verdiği  konserle yapıldı.


Hicaz'a yolculuk

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Ürdün'de düzenlenen “Türkiye Günleri” etkinlikleri kapsamında tarihi Hicaz demiryolunda seyahat kısa bir yolculuk yapıldı. Osmanlı döneminden kalma tren ile başkent Amman’daki Amman-Hicaz Demiryolu İstasyonu’ndan başlayan seyahat, şehrin dışındaki Giza İstasyonu’nda son buldu.Giza İstasyonu’nda Keçiören Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı. Geziden sonra ise  Amman’daki Kral Hüseyin Kültür Merkezi’nde “Hicaz Demiryolu Resim Sergisi” açıldı.


Türk mutfağı sunuldu

Etkinlik çerçevesinde Türk mutfağından örnekler sunuldu. Uluslararası Türk Gastronomi Dernekleri Platformu kurucusu Vasfi Pakman, önderliğinde sunulan Türkiye’nin farklı bölgelerinin mutfağına ait yemekler, Ürdünlülere tanıtıldı.Keçiören Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından katılımcılar, Türk mutfağının farklı lezzetlerini tattı.Etkinliğe Ürdünlüler, diplomatik misyon temsilcileri ve burada yaşayan Türkler yoğun ilgi gösterdi.

#amman
#yunus emre entitüsü
#türkiye
#ürdün
9 yıl önce