|

Çalınan topraklar geri alınır bir gün

Mazlumder Türkiye’de 20, Avrupa’da 10 şehirde gerçekleştireceği etkinliklerle Balfour Deklarasyonu’nun 100. Yılına yaklaştığımız şu günlerde Filistin’e dikkat çekecek. Konserlerin yanı sıra “Çalınan Topraklar” adı altında yapılacak karikatür, resim, fotoğraf sergileri ile sanatın her dalında kanayan yarayı göstermek hedefleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 22/02/2015 Pazar
Güncelleme: 18:24 - 21/02/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Filistin halkı, 67 yıldır, Dünya egemenlik sisteminin de desteğiyle kahir ekseriyeti topraklarını terke zorlandı, terk etmeyenler ise insanlık ortak değerleri ve uluslararası hukukun kabul görmüş tüm ilkeleri çiğnenmek pahasına, açık hava hapishanesine çevrilen ‘çalınmış topraklar’da uygulanan devlet terörüyle her türlü baskıya ve keyfi cinayete maruz. MAZLUMDER, Sykes-Picot ve Balfour Deklarasyonu’nun 100. yılına tekaddüm eden bu günlerde Filistin’de hepimiz adına yürütülen insanlık mücadelesine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve destek olmak için, 2015 yılı boyunca Türkiye’de 20, Avrupa’da 10 şehirde sergi-konser ve Filistin ile ilgili çalışan yazar, akademisyen ve aktivistlerin katılacağı konferanslar düzenleyecek. Yapılacak etkinliklerle Filistin’de yıllardır yaşanan haklı mücadelenin Türkiye tarafından yapılan bir organizasyonla dünyanın gündemine girmesi, tüm bir yıl boyunca Filistin’de yaşanan sürecin anlatılması, konuşulması ve ölüm, kalım mücadelesinde bilincin artırılması hedefleniyor.


HASAN AYCIN VE NACİ EL ALİ'NİN ÇİZİMLERİ DERDİMİZİ ANLATACAK

Dünyaca ünlü, müziğiyle değer verilen eserler üreten ve aynı zamanda insan haklarına duyarlılığıyla tanınan sanatçılarla birlikte 20 konserlik bir Türkiye, ardından 10 konserlik bir Avrupa turnesi organize edilecek. Etkinliklerin ilki Filistin duyarlılığı ile bilinen sanatçıların katılımıyla geçtiğimiz Perşembe akşamı Cemal Reşit Rey konser salonunda gerçekleştirilen Hakka Sada konseri ile başladı. Konserde dünyaca ünlü caz sanatçısı Gilad Atzmon, neyzen Mercan Dede, rap sanatçısı Ceza ve gitarist Sarp Maden sahne aldı. Konserden önce ise Filistin temalı Çalınan Topraklar isimli karma bir resim sergisi ve Hasan Aycın’ın Filistin temalı çizimlerinden oluşan bir sergi ziyarete açıldı. Üçer aylık periyodlarla bir yıla yayılacak etkinlikler içerisinde konser, sempozyum, panel, konferans gibi çalışmaların yanı sıra, yine ünlü sanatçıların eserlerinden oluşan karikatür, fotoğraf/resim sergisi de hem Türkiye’de hem Dünya/Avrupa ayağında yer alacak. Bu sergiler Lütfi Şen küratörlüğünde yurtiçi-yurtdışından çeşitli sanatçıların eserlerinden oluşacak. Filistinli karikatürist Naci El Ali’nin çalışmaları, geleneksel sanatlarımızdan, Filistinli öğrencilerin çalımalarına, fotoğraf sanatçısından, hat sanatçısına geniş bir yelpazede, “Çalınan Topraklar” temalı sergiler düzenlenerek sanatın her hâlinde bu kanayan yaraya dikkat çekilecek. Proje kapsamında gerçekleşecek tüm faaliyetlerin görsel olarak kayıt altına alınması ve projenin adı ile bir belgesel film çekilmesi planlanıyor. Konserlerde çalınan parçalardan oluşan ve projenin adını taşıyan bir de müzik albüm hazırlanacak. Gerçekleşecek konferans ve sohbet programları ise bir kitap halinde basılacak.

#çalınan topraklar
#filistin
#israil
#naci el ali
#hasan aycın
9 yıl önce