|

Geleceği aydınlat

Dünyanın sınırsız kaynaklarla dolu bir yer olduğunu sanıyoruz. Oysa daha bu yaz, İstanbul sokaklarını reklam afişleri yerine ‘tasarruf yap’ afişleri süslüyordu. Viko, sürdürülebilirlik projeleriyle tasarrufun önemini çocuk yaşlarda aşılıyor, “Gereksizse kapat, geleceği aydınlat” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2014 Pazar
Güncelleme: 22:51 - 6/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

Yaşadığımız dünya sınırsız kaynakların olduğu bir yer değil. Hele bu hızda tüketmeye devam edersek yakında tüketecek bir şey kalmayacak. Güzelim İstanbul’a bakın, her yaz su sıkıntısı çekiyor. Yok şu kadar günlük suyu kaldı, yok biraz daha yağmur yağmazsa su kesintileri olacak. Her şeyin sebebi küresel ısınmaysa bunda insanın hiç mi katkısı yok? Devlet politikası olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması ve bizim de tüketici olarak tasarruf yapmamız gerekiyor. Bu yaz İstanbul sokaklarını reklam afişleri yerine ‘tasarruf yapın’ afişleri süslüyordu. Elektrik anahtar ve priz sektöründe ürünler geliştiren VİKO by Panasonic markası gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik projeleri ile dikkat çekiyor. Markanın devlet okullarında başlattığı “Aydınlık Bir Gelecek İçin” projesi 2 sene içerisinde 600 okulda yüzde 20 enerji tasarrufu sağladı. Bu rakam elektrik faturalarına yaklaşık 6 milyon lira kar olarak yansıdı. Projenin hedefi 1,500 okulda bu tasarrufu sağlamak. Geleceğe aydınlık yarınlar bırakmak için bu tasarruflar çok önemli. Viko’nun proje için seçtiği slogan ise “Gereksizse kapat, geleceği aydınlat”


TİYATRODA ÖĞRENİYORLAR

“Gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin ortak sorumluluğu. Enerji verimliliği, gerek ülkemiz ve gerekse tüm dünya için her geçen gün önem kazanan, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için alınacak sorumlulukların da önceliğini belirleyen bir kavram. Çünkü doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor, çevre kirliliği her geçen gün artıyor ve ülkemiz enerji için gerçekten çok yüksek bedeller ödüyor” diyen Viko Ceo’su Nusret Kayhan Apaydın, herkesi bu sorumluluk ve bilince davet ediyor. Öğrencilerin projeye aktif katılımlarını ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosu ise projenin amacına erişimi ve kalıcılığı bakımından gerçekten çok başarılı. Proje kapsamındaki VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun sahnelediği, ana teması enerji verimliliği olan ‘Aydınlık Bir Gelecek’ isimli oyun, İstanbul’da her gün bir okulda öğrencilere ücretsiz olarak sahneleniyor.


Çizgi film atölyesi kuruldu

Sürdürülebilir proje kapsamında İbni Sina İlköğretim okulunda bir de çizgi film atölyesi açılmış. Kartal Beyazay rehabilitasyon merkezinin yenilenmesi ve burada tedavi gören engelli çocuklar ile bir orkestra düzenlenmesi ve çeşitli konserler verilmesi projenin hayata geçirdiği işler arasındaki yerini alıyor.  Viko, “Meslek Eğitimine Destek, Aydınlık Geleceğe Destek” projesi ile Koç Holding'in başlattığı 'Meslek Lisesi Memleket Meselesi' projesinin devamlılığını sağlıyor. Proje dahilinde 30 Viko çalışanı öğrencilere koçluk yapıyor.


Evde elektrik tasarrufu

Çoğumuz evdeki elektronik cihazların fişini prizde takılı bırakıyoruz. Kapalı olduğu halde bu cihazların elektrik tükettiğini Apaydın da doğruluyor. Apaydın’ın evde tasarruf yapmamız için birtakım önerileri var: “Musluğu açıp kısmanız gibi elektriği kısıp, açtığınız elektrik anahtarları ile aydınlatmada ihtiyacınız kadar elektrik kullanırsınız. Akıllı sayaçlarda, dağıtım şirketinden tarife seçmek ve bu tarifeler kapsamında ortaya koyulacak bilinçli tüketim alışkanlıklarıyla hem tasarruf hem de aile bütçesine katkı sağlamak mümkün. Ayrıca enerji verimliliği potansiyeli yüksek bir cihaza yapılacak yatırım her zaman daha kazançlıdır."

#viko
#geleceği aydınlat
#tasarruf
9 yıl önce