|

Kahveye iade-i itibar

İstanbul’un artık bir de kahve festivali var. Perşembe günü Galata Rum Okulu’nda başlayan festivalde kahve ve kültürüne dair merak edilen her şeyi bulmak, enva-i çeşit kahvenin tadına bakmak mümkün.

Yeni Şafak
04:00 - 28/12/2014 Pazar
Güncelleme: 18:07 - 27/12/2014 Cumartesi
Yeni Şafak

illi içeceğimiz nedir diye sorsak çay listedeki ilk sırayı alır. Türkler çayı sever, demli de içer. Fakat son zamanda Türkler dünyanın farklı bölgelerinden gelen kahveleri de sevmeye başladı. Karaköy’de, Taksim’de, Kadıköy’de birbirinden farklı kahve dükkânları açılmaya başlandı. Üstelik bu kafelerin çoğu konsept mekanlar. Kahve tüketiminde dünya listelerinde 66. sırada olsak da, bazen uyanmak için bazen de keyfine tüketiyoruz kahvemizi. İşbu Türk halkı kahveye iade-i itibarını yeniden kazandırınca şehirde kahveyle ilgili etkinliklerin sayısı da artmaya başladı. Bunlardan biri de perşembe günü açılışı yapılan ve bugün sonra erecek olan İstanbul Coffee Festival. DSM Group tarafından bu yıl ilk kez organize edilen ve Paşabahçe’nin katkılarıyla hayata geçen İstanbul Coffee Festival, kahveye gönül vermiş ve bir yaşam kültürü haleni getiren 55 firmanın katılımıyla Galata Rum Okulu’nda başladı. 


LEZZET HARİTASINDA BİR SAYFA

Festivalde, dünyaca ünlü kahve markaları, kahve konusunda özel tasarım ve içeceklerin tüketiciyle buluşması, üçüncü dalga kahve akımının yaşam kültürünü duyumsamak isteyenlerin festivalinde, yok yok. DSM Group Başkanı ve İstanbul Coffee Festival Direktörü Alper Sesli, kahve festivalinin bir çok hedefi olduğundan söz ediyor. En önemlisi ise İstanbul’un lezzet haritasında kahveyle birlikte yepyeni bir sayfa açmak. Festival bir ilk. Bundan sonra vizyon sahibi kahve paydaşlarıyla birlikte giderek büyüyecek ve gelenekselleşecek gibi duruyor. Sesli de buna katılıyor: “Geleneksel olarak kahveye hak ettiği değeri vererek onurlandıracağız.”


EN SON DEMLEME TEKNiKLERİ

Festival bir nevi İstanbul’da kahve ve kültürüyle yakından ilgilenenleri buluşturan bir mecra. Profesyonel baristalardan gösteri ve sunumlar, tadım ve ikramların yanı sıra tasarım ürünler, interaktif workshoplar, seminerler, konserler, sergiler, ilgi çekici birçok etkinlik de festival sayesinde katılımcılarla buluştu. Festivalde ayrıca SCAE Türkiye Kahve Şampiyonası da hayata geçti. Hepimiz kahveyi seviyoruz da peki iyi yapabiliyor muyuz? Bu meseleye meraklı olanlar da elini çabuk tutmalı. Çünkü festivalde, yurt içi ve yurt dışından gelen kahve uzmanları, girişimciler ve sektörün duayenlerinden verilen farklı konulardaki ücretsiz seminerler, ilk elden en son demleme teknikleri, yeni tat duyumları gibi atölye çalışmalarına katılarak kahve ve işletmeciliği konularında yeni şeyler öğrenme var olan bilgileri güncelleme olanağı bulunuyor.


Pazar gününü kahve festivaline ayırmak isteyenler için alternatif çok. Mesela festival mekânının Beyoğlu katında, Espresso Bar, Brew Bar ve Cezve/İbrik Bar’ın bulunduğu La Marzocco Artizan Bar’da dört gün boyunca speciality coffee, yani, nitelikli kahve kullanan kahve dükkanları ve artizan kavurma firmaları kahveseverlere gün boyu kahve servisi yapacak. Yetenekli baristalarla tanışmak, hünerlerini seyredip ilham almak, bir yandan lezzetli kahvelerin tadına bakarken bir yandan da müziğin keyfini çıkarmak isteyenler için mutlaka uğranması gereken bir alan. Kahve ve kültürü bir arada ele alınıyor demiştik. Kahvenin kokusunu, bilhassa ruhunu yansıtan yerli ve yabancı sanatçıların kahveyle ilintili yapıtları da sergi salonunda sanat ve kahve severlerle buluşuyor.

#kahve
#festival
#galata rum okulu
9 yıl önce