|

Kalbi sinemayla atan bir kent

Aksaray Belediyesi, 32 yıldır düzenlediği Uluslararası Aksaray Ihlara Kültür Turizm ve Sanat Festivali''ne paralel olarak 1. Aksaray Ihlara Film Festivali''ni gerçekleştirdi. Halkın yoğun ilgisi Aksaray''ın kalbinin sinemayla attığını gösteriyor.

Harun Karaburç
00:00 - 14/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:30 - 13/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Kalbi sinemayla atan bir kent
Kalbi sinemayla atan bir kent

Aksaray Belediyesi''nin 32. Uluslararası Aksaray Ihlara Kültür Turizm ve Sanat Festivali''ne paralel olarak bu yıl ilkini düzenlediği Aksaray Ihlara Film Festivali, sinemacıların, sinemaseverlerin ve sanatçıların gözünü Aksaray''a çevirdi. 5-7 Eylül tarihleri arasında renkli görüntülere sahne olan festival Aksaray halkını da sinemaya bir adım daha yaklaştırdı. Festival çerçevesinde Yunus Emre Aşkın Sesi, El Yazısı, Keriz, Kızım İçin, Deprem, Çanakkale Yolun Sonu, Fetih 1453, İlk Aşk ve Benim Dünyam isimli filmler şehrin merkezine kurulan açık hava sinema perdesinde Aksaraylı sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Festivalin çok özel konukları da vardı. Türkiye''nin önemli sinema yazarları, yönetmenler, oyuncular ilk festival olmasına rağmen desteklerini varlıklarıyla gösterdiler. Sinemamızın değerli oyuncularından Yusuf Sezgin, Suna Selen, Altan Gördüm, Haldun Boysan, Yetkin Dikinciler, Sinan Albayrak, Devrim Evin de Aksaray''daydı. Festivalin hayata geçirilmesinde Yunus Emre Aşkın Sesi filminin yönetmeni Kürşat Kızbaz ve vizyonu geniş Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı''nın önemli adımları olmuş. Kızbaz ve Yazgı kafa kafaya verip Aksaray''ı Türk sinemasının merkezi yapmak konusunda kafa yormuş ve ortaya heyecan verici bir ilk festival çıkmış. Halkın festivale olan büyük ilgisi gösteriyor ki Aksaraylıların kalbi sinemayla atıyor.

İMKANLAR SEFERBER

Belediye''nin düzenlediği festivalde teknik aksaklıklar ve belediyenin ilgisizliği ile karşılaşmanız çok doğal karşılanır ama Aksaray''da durum tam tersi. Belediye festivalin sorunsuz geçmesi için bütün imkanlarını seferber etmiş durumda. Kültür sanat camiasına bir festival daha kazandırmış olmanın heyecanını yaşıyor. Festivalin Onur Ödülüne layık görülen değerli oyuncu Suna Selen, henüz 21 yaşındayken gezme şansı bulduğu Aksaray''da bir film festivali için bulunmanın kendisini çok mutlu ettiğini dile getiriyor. Böyle festivaller Anadolu halkı ile sinema arasında güçlü bağlar kurar. Festivallerin uzun vadede böyle fayda sağladığına değinen Selen, ''Halk bunu yıllık akraba düğünü gibi görebilir. Sandığımız gibi bir faydasının olacağı uzun vadede ortaya çıkacaktır'' yorumunda bulunuyor.

Tarihle iç içe

Aksaray tarihle iç içe yaşayan bir şehir. İkinci Kılıçarslan Aksaray''ın çevresini beyaz bir sarayla çevreliyor hatta adı da oradan geliyor Aksaray''ın. Kılıçarslan, Aksaray''ın ilim şehri olması için de çalışıyor ve birçok alimi bu şehre getiriyor. Somuncubaba, Tabduk Emre, Yunus Emre de burada ikamet ediyor. Şehir içinde gezilecek önemli durakları Eğri Minare (Kızıl Minare) Azm-i Milli Cumhuriyet tarihinin ilk un fabrikası, hala çalışır durumda.

10 yıl önce