|

Klasik cazcıdan bir tık öte

Kısa sürede adı başarısını ispatlamış müzisyenlerle anılan İngiltere’nin yeni caz yıldızı Anthony Strong, İstanbullu cazseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Caz standartlarını yüksek enerjisiyle yeniden yorumlayan Strong, klasik bir cazcıdan bir adım önde.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2014 Pazar
Güncelleme: 19:07 - 29/11/2014 Cumartesi
Diğer

Anthony Strong, caz standartlarını yüksek enerjisiyle yeniden yorumluyor. Geçtiğimiz İstanbul Müzik Festivali’nde dinleyenlerinden tam not alan Strong, yıl bitmeden bir kez daha İstanbul’a geliyor. Sahnede güçlü performansıyla dinleyenlerine unutulmaz dakikalar yaşatan Strong, hem söyletiyor, hem eğlendiriyor, hem dans ettiriyor. Strong’un muhteşem performansını kaçırmamak için 16 Aralık’ı takviminize şimdiden not edin. Strong’un tarzına Retro- çağdaş demek mümkün. Bu da onu klasik bir cazcıdan çok daha fazlası yapıyor. Üstelik adı, kısa sürede başarısını ispatlamış müzisyenlerle anılmaya başladı. Karizması da cabası. İlk ve biricik albümünü geçtiğimiz yıl çıkaran Strong, 16 Aralık’ta İş Sanat Konser Salonu’nda caz fırtınası estirmeye hazırlanıyor.


Klasik caz parçalarını yeniden yorumluyorsunuz. Bu eserler sizin için ne ifade ediyor?

Benim caza merakım ve kariyerime bir icracı olarak devam etmeye karar vermem caz standartları ile oldu. Benim için çok özeller! Sadece klasikleşmiş eserler olduklarından değil, aynı zamanda bir çağı da yansıttıkları için. Taşıdıkları mükemmelliğin her çağa hitap ettiğini düşünüyorum.


ŞARKILARI KULLANMIYORUM

Stepping Out sizin ilk albümünüz. Albümü ve bu albümde yer alan şarkıları nasıl tanımlarsınız?  

Bu albümün benim yaşantımı yansıtmasını çok arzu ettim. Klasiklerden, cover’lardan ve birkaç yeni şarkıdan oluşan ilginç bir derleme oldu. Her bir şarkının farklı olduğu iyi bir şarkı listesi oluşturmak hayli zor ama bütününde birbiri ile uyum içerisinde olduklarını söyleyebilirim. Hazırlık sürecinde çok farklı listeler oluşturmuştum. Her kaydedişimde yapmak istediğim şeye biraz daha yaklaştım. Bu kendinizi sürekli geliştirebileceğiniz ve asla ‘tamam, oldu’ diyemeyeceğiniz bir süreç. Ama aynı zamanda da çok keyifli bir süreç.


Klasik caz şarkılarını yeniden düzenlerken bir yerde onların ruhunu yaşattığınızı da düşünüyor musunuz? 

Umarım bu şarkıların daha geniş kitlelere ulaşması konusunda bir katkım oluyordur. Çünkü bu şarkıların duyulması ve hatırlanması gerekiyor. Elektronik ve pop müziği, dans müziklerini çok seviyorum ama klasik şarkıları seslendiren müzisyenleri de çok seviyorum. İyi bir eğitim aldığım için düzenlemelerin bir özgünlüğü olduğunu düşünmek hoşuma gidiyor ama hiçbir şekilde bu şarkıları “kullandığımı” söylemem, sadece onlara tazelik katmaya ve onları yeniden canlandırmaya çalışıyorum.


İSTANBULLU EĞLENMEYE ÇOK AÇIK

2013 yılında Caz Festivali kapsamında İstanbul’a gelmiştiniz. Türkiye’deki caz dinleyicisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir önceki tecrübeme dayanarak İstanbul’da eğlenceye çok açık, aynı zamanda emeğe değer veren, dikkatli bir dinleyici kitlesi olduğunu söyleyebilirim. Geçen seferki konserimiz inanılmazdı. Seyircinin de performansımıza dahil olduğunu ve arkamızda olduğunu yürekten hissettik. Bu önümüzdeki ay vereceğimiz konserimiz için de iyi bir işaret! 


En sevdiğiniz caz müzisyeni kim? Hangi sanatçıları ya da müzisyenleri dinlemekten keyif alıyorsunuz? Caz haricinde farklı müzik tarzları da dinliyor musunuz? 

Günlük yaşamımda her tür müziği dinlediğimi söyleyebilirim. Hip-hop, soul, klasik müzik, ama çoğunlukla caz. Genellikle admin yaparken müzik dinliyorum ve mouse’umu rastgele sürüklüyorum, şansıma ne denk gelirse… Itunes’umda çok çeşitli bir liste olduğunu söyleyebilirim ama.


Caz, doğaçlamaya çok açık bir tür. Sahnede de doğaçlama yaptığınız oluyor mu?

Birtakım bölümlerde emprovize çaldığımız oluyor, evet. Her bir müzisyenin soloları oluyor ve o noktada dilediğimiz gibi, içimizden geldiği gibi çalıyoruz. Ama daha sabit ya da daha kalıplaşmış bölümler de var parçalarda. Sahnede ne kadar doğaçlama yapacağımız oradaki atmosfere ve ne kadar keyif aldığımıza bağlı olarak değişiyor. Sanırım doğaçlamaya elverdiği için cazı bu kadar çok seviyorum.


Daha ritmik bir sound

İnsanlar sizden İngiltere’nin yeni caz starı olarak bahsediyor. Başarınızla ilgili olarak ne söylemek istersiniz? 

Hmm, çok teşekkür ederim öncelikle!.. Bunu duymak çok güzel, çok incesiniz. Ama bunu insanlar ya da eleştirmenler böyle söylesin diye yapmıyorum. Sadece konseri izlemeye gelen insanları mutlu etmek ve onların da en az bizim kadar keyif almalarını sağlamak istiyorum. Dinleyicilerden güzel tepkiler aldığım için de kendimi çok şanslı hissediyorum. 


Yeni projeleriniz, albümleriniz, konserleriniz ve turnelerinizden bahseder misiniz? 

Bir süredir yeni bir albüm üzerinde çalışıyorum. 2015 baharında çıkmasını planlıyoruz. Büyük bir band ile kaydettiğimiz bir albüm, bunu her zaman çok istemişimdir. Son albüme benzer bir tarzı var, yine klasikler, orijinal parçalar ve birkaç cover’dan oluşan. Ama bu sefer daha güçlü ve etkili bir sound yakalamaya çalışacağız. Daha ritmik bir sound!


Herkese dans ettirecek

Video klipleriniz gerçekten çok enerjik ve eğlenceli. İş Sanat izleyicileri için konserde ne gibi sürprizler planlıyorsunuz?

Çok teşekkürler. Bir sonraki albümde çekeceğimiz klipler için de çok özel çalışmalarımız olacağını şimdiden söyleyebilirim, hala üzerinde çalışıyoruz. Londra’dan muhteşem bir ekiple çalacağız, konserin çok dinamik ve ritmik bir sound’u olacak. Dileyen şarkı söyleyecek, dileyen alkışlarıyla eşlik edecek, dileyen dans edecek. Kısacası eğlencesi bol bir konser olacak. Zaten bunu insanlar keyif alsın ve iyi vakit geçirsin diye yapıyoruz.


Dans etmeyi çok seviyor gibisiniz. Dans yeteneğinizle ilgili neler söylemek istersiniz? Performanslarınızı dansla renklendirmeyi seviyor musunuz? 

İlk gençlik yıllarımda dans dersleri almıştım. O nedenle yatkınlığım olduğunu söyleyebilirim. 10 üzerinden değerlendirmem gerekirse (1’in en düşük olduğunu varsayarak) 6-7 puan veririm kendime. Bu da ortalamanın üstünde sayılır. Birtakım hareketleri yapabiliyorum, evet, ama bir Patric Swayze de sayılmam!

#Anthony Strong
#istanbul müzik festivali
#İş Sanat Konser Salonu
#caz müziği
9 yıl önce