|

O, hepimizin babasıydı

Yazarlar, Gogol''un paltosundan çıktıysa, ressamlar da Cezanne''in tablolarından çıktı! Picasso ve Matisse''nin ''hepimizin babasıydı'' dediği Cezanne''in hayatı ve eserlerinin toplandığı kitap, bize bu bilgiden daha fazlasını vaat ediyor.

Aysel Yaşa
00:00 - 14/09/2014 Pazar
Güncelleme: 19:09 - 13/09/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
O, hepimizin babasıydı
O, hepimizin babasıydı

Modern sanata yaptığı katkılar nedeniyle ''modern sanatın babası'' olarak anılan ve kıymeti uzun yıllar sonra anlaşılan ressam Cezanne''in hayatını ve eserlerini konu alan 500 Görsel Eşliğinde Yaşamı ve Eserleri kitabı geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları''ndan çıktı. Ressamın en önemli 300 eserinden oluşan bir galeri de sunan çalışma Susie Hodge imzalı. Ressamın hayatını ve gelişim evrelerini merak eden sanatseverler için iyi bir baş ucu kitabı olan bu eser, iyi bir değerlendirme çalışması da aynı zamanda. Emile Zola ile olan dostluğu, bunun tuvaline yansıması, ailesinin destek çıkmayışı, içine kapanıklığı, karamsarlığı ve çekingenliğiyle tam Cezanne portresi sunan kitap biyografik bir çalışma değil sadece. Cezanne''in en önemli eserlerinden oluşan, üslubuna ve tekniğine dair uzman analizlerine yer verilen etkileyici bir galeri de. Sanatçının renk, kompozisyon, tasarım ve gözlem konusundaki ustalığını ortaya koyan bu geniş seçki, 500 seçkin röprodüksiyon ve fotoğraf eşliğinde kapsamlı bir resimli kaynak kitap da aynı zamanda.

DEHAYLA DEĞİL PARAYLA YAŞA

Fransız izlenimci sanatçının hayatı hukuk eğitimiyle başlayıp, resme uzanan bir çizgide devam ediyor. İki bölüme ayrılan kitabın ilk kısmında Aix-en-Provence''da doğan ve burada okumaya devam eden Cezanne''in büyüdüğü yerler resmediliyor, çocukluktan aldığı ilham kaynakları açık ediliyor. 1859-1861 arasında hukuk okurken resim dersleri alan Cezanne''in ailesinden destek almadığının altı çiziliyor. Bunu kitapta geçen şu cümleden çok net anlamak mümkün: ''Sanat eğitimi almak isteyen Cezanne''e babasının cevabı: İnsan dehayla değil parayla yaşar.'' Ardından Paris''e, çocukluk arkadaşı Emile Zola''nın yanına giden Cezanne''in bu dönemde İsviçre Akademisi''nde ve Louvre''da çalıştığını da yine, satır aralarından öğreniyoruz.

ÇELİŞKİLERİ RESME YANSIYORDU

Ressamın Babası, Zenci Scipio, Louis-Auguste Cezanne''in l''Evenement''i Okurken Portresi, Hasır Şapkalı Boyer''ın Portresi, Magdalen ya da Elem adlı resimleri, Teneke Çaydanlıklı Natürmort gibi önemli eserleri bulunan Cezanen''in, kendi içerisinde yaşadığı çelişkilerin resmine de yansıdığı kitapta sık sık dile getiriliyor. ''Geniş kesimlerce takdir ediliyor ama özgüveni içini kemiriyordu'' ifadesi, ressamın hayatına dair önemli ipuçlarından biri. Picasso ve Matisse onun için ''O hepimizin babasıydı'' derken, Cezanne doğanın hakikati ve kargaşasını gözle görülür bir nesnellikle yansıtmaya devam ediyordu. Matematiksel hesaplar yaptığı, doğa ile uyumlu tablolarıyla bilinen Cezanne, bu eserleriyle 20. yüzyılın önemli sanatçılarından biri oldu.

Adeta bir galeri

Kitabın ikinci yarısında Paul Cezanne''in en önemli 300 eserinden oluşan bir galeri bulunuyor. Bu resimler onun kariyerinin farklı evrelerini ve dönüm noktalarını temsil ediyor. Cezanne''in resmettiği, babasının evi Jas de Bouffan ve Güney Fransa''daki büyük ilham kaynağı Sainte- Victoire Dağı gibi konular ve motifler, bu bölümde yer alıyor.


10 yıl önce