|

Profesyonel fotoğrafçıları cebinizden çıkarın

NTV yayınları Fotoğrafçının El Kitabı’yla profesyonel anlamda fotoğrafçılıkla ilgilenenlere birçok ipucu veriyor. Kitabı inceleyip cep telefonu kullananlar için de birkaç ipucu biz derledik. Artık siz de basitçe uygulayacağınız yöntemlerle profesyonel fotoğrafçıları cebinizden çıkarabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/03/2015 Sunday
Güncelleme: 18:54 - 28/02/2015 Saturday
Yeni Şafak

Bundan birkaç sene önce insanlara profesyonel fotoğraf çekmesi için öncelikle profesyonel bir fotoğraf makinesine sahip olması gerektiğini rahatlıkla söyleyebilirdiniz. Ancak şimdi akıllı telefonlar sayesinde herkes profesyonel fotoğraflar çekebiliyor. Tamam, çözünürlük veya derinlik gibi teknik detaylara inersek işin içinden çıkamayız ama kabul edelim fotoğraflara uygulanan filtrelerle oldukça başarılı kareler ortaya çıkıyor. Fotoğraf çekmek sizin için hobiyse ve çok para verip acayip bir makine alamıyorsanız, en uygun fiyatlı mobil cihazlara bile kolaylıkla yüklenen fotoğraf uygulamaları tam size göre. Artık siz de kendinizi profesyonel bir fotoğrafçı gibi hissedebilirsiniz. Gelin size doğada veya kapalı mekanlarda daha güzel fotoğraf çekmenizi sağlayacak birkaç ipucu verelim. Bunun için NTV yayınlarından çıkan Fotoğrafçının El Kitabı’ndan birkaç fikir arakladığımızı da söylemeden geçmeyelim.


DIŞARIYA ÇIK

Fotoğraf çekmek için ne kullandığınızın hiçbir önemi yok. Siz sadece aklınızdan geçenlere kulak verin. Hayalinizdeki kareyi yakalamak için öncelikle dışarıya çıkmanız gerekiyor. Fotoğraf çekmek programlamayla olmaz. Bazen güzel bir enstantanenin sizi nerede karşılayacağını bilemezsiniz. Bir de denemekten asla yılmayın, vazgeçmeyin. Bir gün o kareyi yakalayacaksınız. Bu söylediğimiz fotoğraf çekmeyi sevenler için geçerli tabii ki. Merakınız videoyaysa bunu başka bir haberin başlığında değerlendirebiliriz. Ne diyorduk, denemekten yılmayın. Farklı açılardan çekin, ışığı farklı kullanmaya çalışın, başka bir gözden bakmaya çalışın. Bakın, görün ne ilginç fotoğraflar çekiyorsunuz.


Fotoğrafı değil yemeğini paylaş

İnternette en çok beğenilen fotoğraflar hangileri? Tabii ki yemek fotoğrafları. Bir yemek bloğu açmak ya da instagram’da bu tarz bir profil mi oluşturmak istiyorsunuz, gittiğiniz restoranlarda sipariş verdiğiniz yemeğin fotoğrafını çekip anında telefonunuzdan takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Yiyecekleri yukarıdan çekerek ziyafet görüntüsü yakalayabilir ve İtalyanların abbondanza dediği bolluk ve bereket hissini uyandırabilirsiniz. Yumuşak ve doğal bir ışık yiyeceklerin en güzel yanlarını ortaya çıkarır. Flaş kullanmamaya özen gösterin. Fotoğrafını değil yemeğini paylaş eleştirisine de biraz kulak vermek hiç fena olmaz. Komşusu açken tok yatan bizden değildir.


Sevimli dostlar

İnternetin en çok tıklananlarının başında sevimli hayvanlar geliyor. Bazen, iş yerindeki stresimizi, gündelik kaygılarımızı bir kenara bırakmak için kedili, köpekli videolara sarabiliyoruz. Onların bizi sakinleştirmedeki etkisi yadsınamaz. Hele bir de evimizde bir evcil hayvanımız varsa stresten uzak mutlu, mesut bir yaşamın kucağındayız demektir. Yavru köpeğiniz ile eğlendiğiniz her anı fotoğraflamak ve kendinize bir günlük oluşturmak istiyorsanız onu kandırmanız gerek. Onun dikkatini bir dilim salamla çekebilirsiniz. O salamı almaya çalışırken siz de onun en sevimli halini ölümsüzleştirmiş olursunuz.


Bu özellik onlarda yok

Fotoğrafa başlayan her fotoğrafçının ilk çektiği kareler genelde günbatımı ya da gündoğumu kareleridir. Ancak makine değil de telefonla bu kareleri çekmek daha eğlenceli. Akıllı telefonlarda DSRL’de olmayan bir özellik var. Ekrana tıklayarak otomatik odaklama ve pozlama ayarı yapabilirsiniz. Odağı seçmek için alana çift tıklayın. Beyaz ayarı ve pozlama süresi için telefonu günbatımı gibi yüksek kontrastlı bir sahneye doğrultun. Önce güneşin üzerine sonra suda karanlık bir noktaya tıkladığınızda pozlama ayarlarının değiştiğini göreceksiniz. 

#fotoğraf
#fotoğraf el kitabı
#NTV yayınları
9 years ago